Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhada. Kdo je odpovědný?

Od: kimm odpovědí: 33 změna:

Dobrý den.

Mám problém. Přistoupila jsem na obchodní nabídku pána, který mi prezentoval dílo svého příbuzného s praxí 15 let (10 let jako elektrikář, a 15 let jako zedník). A to písemně. Poté mi předložil i Smlouvu o dílo. Tu jako jediný za zhotovitele podepsal. A příbuzný obchodníka pracoval. (opravdu jako řemeslník). Nikdy mi nedal kontakt na sebe, a ani obchodník, který to celé domluvil. Smlouvu sepsal na firmu, jménem které údajně jednal, ale účet ve Smlouvě o dílo i z faktur, patřilo obchodníkovi. Proto obchodník vyplácel řemeslníka. Jednoho dne přišli pánové s tím, že mají hotovo a chtějí předávat. a to bez projektu a revizí. Předložili mi protokol o předání, s neplatnou zárukou, 3 měsíce. Už to mi bylo divné, ptala jsem se, co to má znamenat, a obchodník mi napsal, že na dílo mi dává záruku on sám. Pak se ale začala objevovat jedna závada za druhou, Ihned jsem obchodníka o problémech informovala. Než se mnou přestal úplně komunikovat, ještě pár věcí opravili, a pak se od díla distancoval s tím, ať se obrátím na firmu. A zjistila jsem, že jeho příbuzný řemeslník, byl zároveň i jednatelem firmy, se kterou mi obchodník smlouvu sepsal. Firma ale nefungovala 15 let, ale pouze necelý měsíc. Tedy mi bylo prezentováno dílo jiného zhotovitele. Majitel čísla účtu z faktur se snažil policii doložit, že veškeré peníze předával prostřednictvím svého příbuzného firmě, a bývalý jednatel vypověděl, že od majitele účtu dostával peníze jen na nákup materiálu. Mě majitel účtu zase informoval, když si o mé platby psal, že nemá na výplatu řemeslníka. Oba nyní chtějí odpovědnost přenést na druhého jednatele firmy, která peníze ani nepřijala, ani s nimi neobchodovala, a navíc oba jednatelé spolu nebyly ani dlouhé měsíce v kontaktu. Pánové (obchodník a řemeslník měli mezi sebou sepsanou příkazní smlouvu, kdy má obchodník pracovat za provizi, ale na PČR vypověděl, že žádnou provizi vyplácenou nedostal). PČR ale prozatím neumí pánům prokázat trestný čin. Kde je problém?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

To je ale bordel. A šíleně popsaný, zkuste to znovu, jednoduše, bez snahy o nějaké právnické a úřednické vyjadřování. Vy jste takto podala TO na PČR? Počítám, že polda poté vyskočil z okna a šel radši dělat metaře. Takže asi neřešte nějakého příbuzného nějakého pána, řešte toho pána, co to zprostředkoval. S tím máte nějakou smlouvu, písemnou, máte? Jsou splněny podmínky smlouvy? Odpovídají výsledky té smlouvě? Ne? Je zodpovědný ten, se kterým jste sepsala smlouvu. Pokud to nesedí, znalecký posudek a soudit se, asi v občansko - právním sporu. Záležitost na hodně let, s nejistým výsledkem. Je to kšeft, trestný čin v tom nebude, to neprokážete. Máte smůlu.

bapp

Klidek, policie vubec neresi situace, kdy i podvodny remeslnik ZACNE PRACOVAT, proste to odlozi.

Jedine kdy by to resili by bylo, kdyby vybral zalohu a pracovat ani nezacal, tam je nejaka nadeje prokazat umysl podvodu. Ale kdyz by rekl: onemocnel jsem, tak by to odlozili...

Za bl*a je vzdycky ten, kdo plati a neposichruje si... policije nejni kojna obcanu, policie pomaha a chrani stat, pak sebe, pak dlouho dlouho nic a pak az je na rade obcan!

hodnocení

2x

Smouvu jste podepsala s firmou (píšete, že Smlouvu sepsal na firmu), takže reklamovat musíte u firmy. Předpokládám, že faktura byla vystavena na tutéž firmu. Takže vy jste objednala u oné firmy a taky jste jí to zaplatila. Kdo to prováděl nebo kdo firmu zastupoval není důležité. Důležitá pro je vás je smlouva a faktura. Teď musíte reklamovat u této firmy. Trestní stíhání člověka, který jménem firmy jednal, není pro vás moc důležité. Jak to popisujete, tak to vypadá, že to bude chtít právníka a podat žalobu. Pokud faktura nezněla na firmu, se kterou jste měla smlouvu, tak to máte horší - firma se bude hájit, že jste jí za dílo nezaplatila.

slovan
hodnocení

1x
Hlavní problém je v současném stavu PČR, která kriminalitu prokazatelně, dlouhodobě kryje nebo ignoruje ( což je v důsledku totéž ). Obracet se na ně je proto zbytečné a naivní. V jiných zemích nebo režimech stát se zločinem většinou bojuje a potírá ho. U nás je jeho součástí.
Jenže lidi pravdu nechtějí slyšet. Někteří proto, že doufají v magickou sílu "pozitivního myšlení" pomocí kterého si myslí, že změní realitu.
Prostě jste důvěřovala systému ( současným "podnikavcům", ale i "pomahačům a chráničům" ) a naletěla jste. Berte to jako poučení.

mathew
hodnocení

1x
Vás zajímá vaše smlouva a ne co má dalších 10 osob mezi sebou, to je jejich problém. PČR vaše špatně nalepené kachličky taky nezajímají, protože to není trestný čin, ale pouze neschopnost, která se řeší reklamací. No a když to reklamovat nejde tak se jde za právníkem, který na základě smlouvy poradí co dál.
Nevím co s tím má dělat EU? Kromě toho policie ostatních států by se na váš problém dívala úplně stejně.
bp

A ty špatně nalepené kachličky vidím ještě před převzetím díla, ještě před zaplacením práce.

A když tomu vůbec nerozumím, a ještě jsem slepá, no tak si zaplatím stavební dozor, 500 Kč na hodinu, alespoň na to převzetí díla. V aresu najdu jakéhokoliv autorizovaného stavitele v okolí... platím až po převzetí díla, který špatně nalepené kachličky, tak to vidím, případně cinkají.

kimm
hodnocení

Ne. Policii zajímaly pouze mé výpisy z účtu, a smlouva o dílo. Bankovní tajemství prolamovali až tam. A také tam majitel podpisu křivě vypovídal, a podle jeho výpovědi byl případ odložen. Je na to nějaký zákon, že za smlouvu odpovídá ten, kdo ji uzavřel?

bapp

Jak jsem napsal výše, policie s tím nemá co... maximálně můžete nahlížet do spisu a zjistit tak, co policie zjistila, víc vám nepomůže, váš dotaz jsem četl maximálně do poloviny, protože je totálně zmatený.

Tyhle zmatky je dobré dělat ve velmi mladickém věku, protože v pozdějším věku, už jedete za větší peníze a když to neumíte, hoří větší peníze...

hodnocení

0x

Smlouvu máte s firmou, je celkem jedno kdo ji sjednával. Pokud se firma neohradí, že onen pán neměl právo smlouvu podepsat, tak je smlouva platná. A vy musíte jednat s firmou, u firmy reklamovat. V tomto případě asi jednat s majitelem.

bapp

My nevíme, s kým má smlouvu. Každopádně policie nevyřeší její problémy s řemeslníky zárukami, nedodělky a vadným dílem, leda že by někdo utrpěl úraz či smrt. pak by sice policie řešila trestní odpovědnost, ale tazatelce by to stejně nějak nepomohlo.

Prokázat trestný čin, typicky podvod, je prakticky nemožné. policie jistě informovala to že telku o tom, ať si své problémy řeší v rámci občanskoprávního řízení, mám pravdu? Nelze poradit jinak, než se obrátit na advokáta, tomu bude muset předložit všechny důkazy, my tady jenom vaříme z vody.

My nevíme, s kým má smlouvu. Ale jo, píše, že má smlouvu s firmou...

huier
Píše, že přistoupila na obchodní nabídku pána.
Podle české legislativy, pán, neboli živnostník, neboli OSVČ, není firma.
zase to může mít i výhody, ať zveřejní smlouvu.
Také záleží, o kolik jde peněz, pokud je tam potenciál třeba rozdělit se o 100.000 Kč, tak bych možná věděl…
kim
Firma se ohradila samozřejmě.
poiuz
• Kdo je to firma,? jezdí firma autem?
• Dokážete rozlišít co je to živnostník a co je to skutečná firma?právnická osoba?
• vysvětlila vám policie, že není od toho, aby řešila vaše občanskoprávní spory?

kim
hodnocení

0x
Jednatel firmy se samozřejmě ohradil.
poiuz
Vůbec vám nerozumím, vůči čemu se ohradil?Asi jen vypověděl na policii to, co standardně policie chce slyšet, aby to mohla odložit..:
Máte 100 000 Kč na to, aby vám někdo z podvodníků vymohl zbytek? Anebo si myslíte, že policie bude dělat práci za vás? Ne nebude. Popsaný skutek není TČ, tak to pochopte
já už vyjednával s podobnými “dovedy”, že místo 160 tisíc odešli s 10
Ale zadarmo nedělám.

kim
hodnocení

0x
Jednatel, na kterého chtěl řemeslník (2. Jednatel a majitel účtu odpovědnost přenést) namítl, že pánové jednali za jeho zády, neoprávněně bez notářsky ověřené příkazní smlouvy, mezi sebou sepsané. V průběhu zhotovování jejich díla chtěl po majiteli účtu písemně, aby si přepsal všechny smlouvy na sebe, k tomu ale nedošlo, a ke mě se tato informace ani nedostala. Příbuzní nebudou přeci vypovídat jeden proti druhému!

kim
hodnocení

0x
Jsme součástí EU. Jak je možné, že jeden stát EU zločin potírá, a jiný ignoruje?
bp

Jaký zločin konkrétně máte prosím na mysli?

Pokud máte smlouvu se zhotovitelem, jednejte ve věci vad výhradně se zhotovitelem.

Povinná školní docházka je k tomu, aby zvířátka uměla spočítat a zaplatit daně, ne k tomu, aby vychovala samostatné a bystré jedince.V životě uděláte mnoho chyb, a příště budete chytřejší. Než se vymlouvat, ověříte si, s kým uzavíráte smlouvu.

Ps: Které konkrétní vady se vám vyskytly až po předání díla, pro zajímavost?

pps: vám by se líbilo, kdyby z vašich daní policie řešila špatně uzavřené smlouvy vaší sousedky? Mě tedy moc ne A tak jak to popisujete, tak mi to přesně tak připadá.

asd1
hodnocení

0x

Ten chaos jsem, jen přeletěl.. Hlavní otázka asi bude jestli ta smluva je vůbec platná, tj. jestli ten pán měl pravomoc za zhotovitele jí uzavřít nebo ne. A hned druhá otázka jestli je reálná možnost něco z nich vysoudit, dobrovolně asi nedaj nic... Policajti s tim moc nenadělaj, maximálně rozkrejou vztahy mezi nima a toky peněz.

Holt to potvrzuje nutnost postupu "materál platit po složení, práci po převzetí díla" (minimálně po dokončení etapy) a mít svůj kvalitní stavební dozor který odhalí ojeb a nepustí to dál. A ještě mít projekt, tj. co, jak a z čeho se bude dělat, tj. jasné zadání podle kterého se dá kontrolovat jestli to je tak jak má být. Ceny se domlouvají předem.

Blbý je, že řemeslníci mají víc kšeftů než zvládnou, tak si můžou vybírat a tenhle požadavek odmítnout.

radkaprazska
Dobrý den,
loni uznal soud Smlouvu o dílo neplatnou od začátku na základě důkazů (výpisu z účtu podnikatele) a ačkoli PČR od roku 2022 povolení k prolomení bankovního tajemství měla, a případ mohl být vyřešen, podnikatel dokládal fiktivní předávání hotovostních plateb firmě, která nepodnikala. Tedy jednal podvodně. Jak vůči mě, tak vůči Policii, která mi zasílala na základě fiktivních dokladů Usnesení v můj neprospěch, a podvedl i samotnou firmu, se kterou mi měl uzavřít SOD.

kim
hodnocení

0x
Dílo pánové prakticky ani nepředali. Falešným protokolem s neplatnými zárukami, a nedohledatelnými kontakty se dílo nepředává. A samozřejmě, že mě zajímá, komu jsem platila, a kdo měl oprávnění jménem zhotovitele s avizovanou praxí 15 let jednat.
citizen
nepředali prakticky nebo formálně, tak neměla nic platit.
To je jako když zaplatí za rohlíky a rohlíky si v obchodě zapomeneš odvézt, takže zbývá zajít k lékaři (skleróza), taky se mi to jednou stalo.
A pokud nepředali, vyzvěte k předání, a pokud nebude reakce, odstupte od smlouvy.
Až poté se možeš soudit, domáhat vydání bezdůvodného obohacení například.
Pokud tedy už jsi tak naivní že zaplatila zálohu předem za něco, když zaseklé v černých ovcí ch všichni advokáti radí: Neplaťte řemeslníkům nic dopředu maximálně zálohu na matroš.
CO CHCEŠ, čeho se domáháš? Co bys napsala jako petit žaloby?
Dozvědět se, komu jsi platila,? Čemu ti to bude, to si můžeš zajít na policii nahlédnout do spisu :)

kim
hodnocení

0x
Dílo předával obchodník a majitel účtu jménem své nové firmy. S neplatnými kontaktními údaji. Jenom mi zapomněl sdělit, že jednatel se zakázky vzdal přímo u něj (e-mail byl policii doložen), už o měsíc dříve a dál vystavoval faktury, jakoby se nic nedělo, s platbami na jeho soukromý účet. Naopak protokol se sepsanými vadami díla nejspíš skončil u něj v šuplíku, a nikoho dál asi neinformoval.
mathew

Pokud máte smlouvu s obchodníkem tak vás vztah mezi obchodníkem a řemeslníkem vůbec nezajímá ani to, že ho dotyčný poslal do háje nebo co se vlastně stalo. Obchodník vám má dodat to co je ve smlouvě a jak to udělá je jeho problém, teda pokud v té smlouvě nemáte nějaký nesmysl, ale to už je pak zase váš problém, že nečtete co podepisujete a nebo u toho nepřemýšlíte.

cinzi
. Paní neví, s kým má smlouvu!
. Anebo se snad firma prodala/změnil jednatel nebo co?! Pak musíte vy hodnotit, jestli jsi na té firmě něco můžete vzít, pravděpodobně nikoliv. to je přece zcela běžná věc, že si založí eseróčko, s ručením omezeným, když se zakázka nevyvede, tak smůla, zedník je skrytej. vždyť to máte napsáno v názvu, s ručením omezeným! to znamená, ochranu nikoliv pro vás ale pro podnikatele, když zkrachuje, barák mu nikdo neweme :))
. U předávacího protokolu nejsou podstatné kontaktní údaje, ale stav díla v místě a čase, buďto jste převzala, nebo jste nepřevzala. Tak si to nejdříve ujasněte…
. Špekulovat na to, že předával někdo jiný než s kým máte smlouvu, tak to nevím jakou to má podle vás roli, kdokoliv může zplnomocnit kohokoliv k čemukoliv a i třeba zpětně (jak prokážete opak), podle mého názoru tohle není podstatné, hledáte problémy tam kde nejsou anebo problémy přímo vytváříte
. podle toho jak komplikovaně celou věc popisujete, tak s váma se domluvit asi taky nebude jednoduché :)

kim
hodnocení

0x
Já jsem si přímo firmu neobjednávala. To obchodník (majitel účtu ze smlouvy) tvrdil, že firmu mají. Jeho firma to navíc ani nebyla, On zastupoval zedníka. Ten měl mít praxi 15 let, ze kterého se vyklubal jednatel. V době, kdy měl řešit vady díla, ještě chvíli jednatelem byl, pak byl vyměněn. Smlouvu ale jako jednatel nepodepsal, ani nepředložili notářsky ověřený zápis, že obchodník má pravomoc jednat. To je jako jít do restaurace, a platit na účet číšníka.firma praxi neměla. Zaslané reference, děl zhotovitele byly tedy lživé, došlo k podvodu. Srozumitelné?
kikina
Moc jste to neobjasnila.
-
Pokud ty reference nemáte uvedeny ve smlouvě, nejedná se o podvod.
-
Výměna jednatele je stejná situace, jako výměna majitele u bytu, při běžící smlouvě o nájmu tohoto bytu -tedy zcela standardní a zákonná věc.
-
Je úplně běžné, že smlouvu uzavřete s firmou A, asi si jedna firmu B, která si sjedná řemeslníka C.
-
Příkladně třeba Stát si objedná firmu Dálniční stavby as, ta si objedná firmu Dohnal Vysypal sro, ať ti to jsi teprve objednávají jednotlivé živnostníky.
-
Ty hledás problém tam, kde je problém není.
-
Problém je v tom, že nebylo asi domluveno co kdy a za kolik, zaplaceno bylo aniž byl splněn bod smlouvy.
-
To se stane tak, když šetříš na projektu a stavebním dozoru.
-
Vymoci zpět už zaplacené peníze je už jiný level, daleko jednodušší je zkontrolovat ujednané, a zaplatit. Podmínkou samozřejmě je, že ta smlouva o dílo je kvalitní, což like, zvláště když jí dělala poprvé, téměř nikdy neudělá! A pro lajka prokázat podvod je tak je téměř nemožné, navíc podvodem byste si nepomohla, akorát by někdo dostal trestní postih, k čemu by vám to bylo dobré?
-
Poučení do budoucna: věnujte přípravě, plánování, projektování, vymýšlení smlouvy více času, Pokud se jedná o peníze, které za to stojí

hodnocení

0x

KIM

Prostě jste NALETĚLA. Firma se jistě jmenovala HNŠ, jenatel se jmenoval Tomáš Marný že?

HNŠ = Hop Na Špek.

Hloupost lidí Policie neřeší, a k prokázání naplnění skutkové podstaty tr. č. podvodu Vaše líčení stačit nebude. Vy jste na tuto hru jak vidno PŘISTOUPILA

Nesmíte se dívat tolik na filmové kriminálky, ... To je pohádka na uvádění lidí v omyl bezpečnosti a spravedlnosti + na sledovanost a prodej reklamy.

kim
hodnocení

0x
Dobře, zeptám se jinak. Čím se v České republice dokládá podvod? I druhý jednatel podal TO pro podvod.Takže sama rozhodně nejsem.
Proč v Rakousku nebo Německu řeší orgány činné v trestním řízení tyto trestné činy obratněji?

uvedení v omyl ... Vy jste věděla nebo mohla vědět ...

Nebojte i v Rakousku se soudí každý s každým i o tašku hrušek, a místní soudce je tam každý notář.

A takové schémata, že někdo jedná za někoho a pak se ukáže, že je vše jinak, nebo špatně, je možné jen u nás.

A hlavně tam to funguje tak, že každý vesničan jde za svým vesničanem a ten si ostudu nekvalitní prací nemůže dovolit.

Oni hlavně jen mezi svými.

kim
hodnocení

0x
Vypracování projektu jsem platila frakturou zhotoviteli. Tedy obchodník jej měl dodat.

kim
hodnocení

0x
Proč tu radíte, že si má zhotovitel dávat své reference do smlouvy? Svědčí to o intelektu "poradce". Který zhotovitel to tak dělá?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]