Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chci se v létě (červenec) s rodinou vydat do Kalábrie na dovolenou (2 dospělí + 2 děti). Údajně jsou přímé lety z Prahy i Brna na letiště Lamezia Terme. Služby cestovní kanceláře nechci. Když projedu stránky cestovek, přímé lety v rámci letních dovolených mají.
Ovšem když hledám ve webových vyhledávačích letenku, tváří se, že nejsou.
Je možné, že budou nabízeny později nebo mají vše cestovky rezervované pro sebe? Setkali jste se s tím někdo?
Děkuji
T.
Do Kalábrie máte na výběr Lamezia Terme nebo Neapol. (Viděl jsem na seznamu letišť ještě Salerno, ale tam létají asi jen vnitrostátní lety. Letiště Scalea asi jen tak taky fungovat nebude a to jsem o tom slyšel už snad před 20 lety.) Obojí je dost daleko, teda aspoň pro nás.
Za to existuje dobré spojení po železnici. Z Prahy nebo Brna se dostanete do Vídně (dá se jet i přes Mnichov, ale do té vídně je větší konkurence a tím i víc spojů a nižší ceny). Z Vídně potom jezdí přímý vlak do Říma (pokud jezdí, poslední roky se stalo folklorem pořádat výluky, letos od června do září, vloni aspoň v srpnu jezdil). Ze Říma potom jezdí vlaky do Kalábrie, které zastavují v oblíbených letoviscích (Sapri, Praja, Scalea, Maratea, Diamante, Paola...), případně se dá pár zastávek dojet osobákem. Právě letos jsme museli tuhle několik let vyzkoušenou trasu změnit, protože ten vlak namísto do Říma jel jen do Boloni (pak místo Říma pokračoval na druhé pobřeží do Ancony přes Riminni). Takže jsme cestou tam využili druhou polovinu toho vlaku, která jela do Milána (a dál někam přes Janov nevim kam), odkud do Kalábrie jel vlak kategorie Frecciarosa, což je rychlovlak co jede místy i přes 300 ale málokde pod 200 km/h, je docela pohodlný a čistý (a drahý, i když first minute jízdenky stály každého €34, normální cena by možná trumfla letenky). Za cca 8 hodin je v kalábrii (na severu moc nestaví, jen velká města (Boloňa, Řím, Florencie), ale na jihu staví zase na spoustě míst, které jinak tyto vlaky projíždí), ta cesta dost rychle uteče. Nejhorší jsou ty přestupy, pro nás Praha, Vídeň, Řím (případně letos Miláno).
To jen jako alternativu, pokud se to koupí včas a bez možnosti storna, vychází to cenově rozumně. Jinak tarifní ceny vyjdou dráž jak letenka. Jen ta Vídeň stojí normálně €70, ale dá se koupit právě za €15. Do Říma to potom je od €29 (plnou cenu nevím, ale přes stovku to bude). A ze Říma je to údajně od €9,90 ale pod 16 jsem to nikdy nekoupil (plná cena osobáku je €25, intercity €52).
Jak je to s letenkama nevím, koukal jsem vždy jen pro zajímavost, protože tam, kam jezdíme je to z Neapole 3 hodiny a z Lamezie 2.5 hodiny vlakem a taky si neumím představit, jak bychom se sbalili do letadla. Pokud by ale neexistovaly různé akční jízdenky, tak asi letíme, protože by to bylo levnější než ten vlak (nemluvě o úspoře času). Jo a taky mi přišlo, že ty lety jsou v blbé hodiny, že bysme dorazili někdy za tmy (kontroloval jsem Řím, Neapol a Lamezia T.; do Salerna to žádné lety nenašlo).
Je škoda, že už léta nejezdí přímé vlaky do Itálie, ty přestaly jezdit dávno předtím, než jsme tam začli jezdit my. Tehdy ale ještě jezdil vlak Innsbruck - Neapol, tedy podstatně větší kus cesty než dnešní Vídeň - Řím (zase do innsbrucku bylo horší spojení). Pak dráhy hodně zdražily (ono nešlo o zdražení v pravém slova smyslu, to přišlo pozdějc, vlak se jen z rychlíku přeznačil na euronight a hned šla cena někam jinam, ten rok jsme ještě jeli Brenner Expresem, který se platil jako rychlík a přitom byl lepší), další roky jsme přešli na autobus (tak jako ty vlaky nám to tehdy zařizovala cestovka, pohrobek cestovní kanceláře ČSD, proto ty vlaky). Poslední roky jezdíme vlakem, protože autobusy tolik nejezdí (nehledě na to, že hned prní rok se táta nechal slyšet, že do autobusu ho už nikdo nedostane; opravdu vlak je pohodlnější), ale každoročně prověřuju i ta letadla. Přinejmenším jen pro zajímavost, pro srovnání.
Letadlem nevím, tak se omlouvám, že odpovídám.
Vždy jsem byl v Itálii autem, neb i cesta může být cíl. A také z důvodu,co pak v koncové destinaci dělat, když nemáte auto. 14 dní ležet na pláži, to není pro nás. A když si budu půjčovat auto, není to levné.
I do Kalábrie se dá dojet autem a cesta je v podstatě velmi příjemná. Přespat se dá na půl cestě (San Marino) a není to drahé. Krom toho je San Marino krásný stát (republika).
Omlouvám se za off-topic.
Jo auto je nesmírná výhoda. Je to asi nejlepší varianta. Cesta je tam taky slušná, vede tam dálnice. Pokud neni zrovna zavřená. Když jsme ještě jezdili autobusem, bylo vidět, že to neni tak zlá cesta. Dálnice sice plná od obzoru k obzoru, ale celá kolona jela 80, nestála. Jeden rok jsme zažili zavřenou dálnici (co říkal řidič nějaký spadlý most, pády mostů jsou asi v Itálii národním sportem, ten Janovský nebyl zdaleka jediný, tohle bylo někde hodně na jihu) tak jsme jeli něčím, co bylo v mapě značené jako naše silnice první třídy, ale byla to taková cestička v horách, podél které se pásly krávy se zvonci (dvě nám taky zablokovali cestu), obrázek jak z Tyrolska a ne z jihu Itálie. Nakonec jsme uvízli v nějaké zatáčce, která byla pro autobus moc prudká. Ačkoliv je to řadu let, nikdy jsem se na záznam té cesty nepodíval (GPS jsem měl zapnutou, ale nevím co a jestli vůbec něco zaznamenala, přecejenom baterie notebooku mi nestačila na to, abych to sledoval průběžně) ty krávy na silnici jsem určitě taky fotil. To je nejhorší, že po návratu z dovolené má člověk úplně jiné starosti, než prohlížet fotky.
My teda jako nemotorizovaná rodina preferujeme vlak. Je pohodlnější něž autobus a když se to koupí včas, tak i levnější než letadlo (nehledě na to, že vlakem odvezete kufrů, co jen unesete a nikdo (zatím) nezkoumá, jestli vezete lithiové baterky nebo dynamit). A právě na jihu ani neni moc vhodných letišť (přichází v úvahu Neapol a Lamezia; případně Řím, ale to by znamenalo minimálně 5 hodin cesty vlakem a když k tomu připočtu pobyt na letišti a dopravu z letiště a nějaké časové rezervy, tak se to zas tak časově nevyplatí, poletíme hodinu do Říma, předtím min 2 hodiny na letišti v Praze, pak zase aspoň 2 hodiny rezerva v římě spíš víc, nevím jak to trvá z letiště na nádraží (nemluvě o trvání letadlo - východ nebo o nějakém přestupu mezi letadly)). Snad jen to letadlo by nás ušetřilo nocování ve vlaku, nic víc.
Vím, že na Lamezia létal určitě Ryanair z Vídně, ale v současnosti tam žádný termín není k dohledání. Dost společností teprve nedávno uvádělo nové sezónní linky, tak bych zkusil počkat. Ideální doba na nákup je stejně tak 3-4 měsíce předem. Pokud tam bude nějaký přímý let z Prahy nebo Brna, tak by to mohl být Smartwings, ale předpokládám, že ceny nebudou úplně nízké, hlavně v letní sezóně. Další varianta by mohla být koupit letenku s přestupem, klidně to využít i s prohlídkou dalšího města. Zajímavá volba by mohl být třeba přes Mílán, ale pokud plánujete cestovat s odbaveným zavazadlem, tak to nebude úplně pohodlné. Co se týče letů přes cestovky, tak většinou jde o charterové lety. Počítám, že k volnému prodeji ty letenky nepůjdou, maximálně se poptat v cestovce a počítám, že cena nebude adekvátní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.