Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jmenuju se David a je mi 21let. Už dlouho trpím určitou formou špatného mluvení. Je to hrozně náhodné, občas to je lepší a občas zase horší. Jde o to že se mi špatně vyslovují vždy jiné souhlásky. Nejhorší je asi D,K,P,T. Hrozně ale záleží co to je za slovo, nějaké slovo na D řeknu v pohodě, ale jiné ne, zaseknu se a nejak to ze mě nechce ven. Je to hrozne deprimujici a způsobuje to to, že se moc do mluvení nepouštím, aby mi nahodou nebylo trapně. Také záleží také s kým mluvím. U cizích je to třeba horší, ale neřekl bych, že se stydím nebo tak něco. Hrozně rád bych si pokecal i s cizími lidmi. Nevim jestli to zní pochopitelně, ale kdyby jste znali někoho se stejným problémem a víte jak se toho zbavil, poradte mi. Podlě mě je to spíš nějaká duševní porucha než neco s čím bych měl jít na logopedii.
2x
Dle doktora prý strašně rychle přemýšlím, rychleji než mluvím a hlava si pak nějak nemůže přebrat co vlastně dělat. Jestli mluvit nebo přemýšlet.
Za 50 let jsem vyzkoušel snad všechno. Nakonec jsem si zvyknul. Naučil jsem se, pokud to jde, používat takový slova, kde nejsou ony zpropadený písmena na začátku.
Mam to taky. Vetsinou mi huba jede bez nejmensiho problemu. Vcera jsem mluvil s truhlarem a snazil se mu rict ze chci MFP desky. To MFP jsem nebyl schopny proste vyslovit. Totalni zasek. Delaji mi to i jine slova. Neda se delat nic. Zvykl jsem si. Ale po dechu jsem lapal jak kapr na sousi ![]()
0x
Poslouchal jsem ti jednou učitelku mluvení pro televizní a rozhlasové moderátory a ta hlavní důraz kladla na správné dýchání. Také mi to pomohlo.
Takže doporučuji vyzkoušet trochu flegmatické myšlení "stejně se to pozná tak co se nervovat".
Čím víc budeš myslet na to, že se zakoktáš až budeš třeba v kolektivu nebo v obchodě ve frontě tím to bude horší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.