Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se toho zbavit?

Od: david1 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, jmenuju se David a je mi 21let. Už dlouho trpím určitou formou špatného mluvení. Je to hrozně náhodné, občas to je lepší a občas zase horší. Jde o to že se mi špatně vyslovují vždy jiné souhlásky. Nejhorší je asi D,K,P,T. Hrozně ale záleží co to je za slovo, nějaké slovo na D řeknu v pohodě, ale jiné ne, zaseknu se a nejak to ze mě nechce ven. Je to hrozne deprimujici a způsobuje to to, že se moc do mluvení nepouštím, aby mi nahodou nebylo trapně. Také záleží také s kým mluvím. U cizích je to třeba horší, ale neřekl bych, že se stydím nebo tak něco. Hrozně rád bych si pokecal i s cizími lidmi. Nevim jestli to zní pochopitelně, ale kdyby jste znali někoho se stejným problémem a víte jak se toho zbavil, poradte mi. Podlě mě je to spíš nějaká duševní porucha než neco s čím bych měl jít na logopedii.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x
Jako první bych šel na logopedii, pak případně odborný lékař, ale to ve většině případů není třeba... Bude to dobré...chce to čas a mluvení a mluvení a mluvení...

hodnocení

4x

Tomuhle se říká koktání.

Logoped neublíží.

david1
hodnocení

Koktání má více druhů? není to že bych u svého jména říkal třeba D D D D David. Nevypadně ze mě nějakou chvíli nic. jako by to nešlo.

hodnocení

2x
Tohle znám, mám to samý. Kolikrát můžu mluvit jak chci a není žádný problém. Ale někdy, to je skoro peklo. Slova začínající na H nebo S, prostě neřeknu. Nebo po dlouhý době. Ono se to nezdá, ale při hovoru najednou deset vteřin se nemůžu vymáčknout.
Dle doktora prý strašně rychle přemýšlím, rychleji než mluvím a hlava si pak nějak nemůže přebrat co vlastně dělat. Jestli mluvit nebo přemýšlet.
david1
hodnocení

A pomáhá ti na to něco?

Bohužel, vůbec nic.
Za 50 let jsem vyzkoušel snad všechno. Nakonec jsem si zvyknul. Naučil jsem se, pokud to jde, používat takový slova, kde nejsou ony zpropadený písmena na začátku.
petrovic

Mam to taky. Vetsinou mi huba jede bez nejmensiho problemu. Vcera jsem mluvil s truhlarem a snazil se mu rict ze chci MFP desky. To MFP jsem nebyl schopny proste vyslovit. Totalni zasek. Delaji mi to i jine slova. Neda se delat nic. Zvykl jsem si. Ale po dechu jsem lapal jak kapr na sousi *smich*

david1
A u logopeda jsi nebyl?
petrovic

To vis ze jo. Jako dite pravidelne. Mluva je o 90% lepsi nez predtim. Ale ted, po 40 uz nikam nepujdu *mir*

hodnocení

0x
Soukromě to nazývám fobie z mluvení.
Poslouchal jsem ti jednou učitelku mluvení pro televizní a rozhlasové moderátory a ta hlavní důraz kladla na správné dýchání. Také mi to pomohlo.
Takže doporučuji vyzkoušet trochu flegmatické myšlení "stejně se to pozná tak co se nervovat".
Čím víc budeš myslet na to, že se zakoktáš až budeš třeba v kolektivu nebo v obchodě ve frontě tím to bude horší.
david1
hodnocení

Ale já nemám strach mluvit. Já v pohodě s nekým mluvím ale kdyby se třeba po 5minutách zeptal jak se jmenuju, tak bych se třeba u toho David zasekl na chvili. je to hrozne tezke popsat *smich*

hodnocení

0x
Logoped pomůže. A zpívat ti jde bez koktání?
david1
Jako zpěv nemam na denním pořádku ale asi bez problému. To když je nějaká česká vypalovačka tak to procitim a zpívám jak bejk :D

hodnocení

0x

Řeš to s logopedy a s neurology. Tady budeme jen hádat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]