Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Likvidace hrobu

Od: bimbam® odpovědí: 6 změna:

Zdravím! Mé známé bude končit pronájem hrobového místa. Vzhledem k věku a hlavně vzdálenému bydlišti nebude smlouvu obnovovat. Podle informací správce hřbitova zlikviduje obrubníky i pomník správce sám na náklady pronajímatele. Nebo se o vše postará sám pronajímatel. Má smysl kontaktovat kameníky? Dají se ještě žulové obrubníky a mramorový náhrobek nějak využít (přeleštit, zmenšit..) a zpeněžit? Samozřejmě mohu zdejší kameníky kontaktovat, ale třeba má někdo ze zdejších rádců zkušenost.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x
Dobrý den, zkušenost mám z rodiny, ale je už letitá. Ano, kameník je schopen tento materiál zpracovat/zhodnotit a pan správce hřbitova to určitě ví a do odpadu to nevyhodí. Takže zkusit nabídnout kameníkům (je to přírodní materiál a nikoliv umělý kámen, který se používá často dnes). Zdravím!

hodnocení

5x

Před dvěma roky jsem nechala likvidovat hrob po příbuzných, které jsem ani neznala. Zavolala jsem na obecní úřad, tam mi dali odkaz na hrobníka. Za 4 tisíce všechny kameny odstranil, místo upravil a zatravnil. Dobrá práce. Je mi to trochu líto, ale nemá cenu udržovat hrob, do kterého už nikdo pochován nebude.

hodnocení

4x

Znám hrob těsně u zdi hřbitova, na jehož náhrobním kameni je na zadní straně (běžně tam není vidět) vytesáno úplně jiné jméno. Takže ano, kámen se dá znovu použít. Jen je potřeba najít kameníka ochotného kámen odkoupit.

okolik
hodnocení

3x

Kameník použije nanovo po přeleštění. Záleží z jakého materiálu je tělo a postranice hrobu. Žula, přrodní kámen určitě bude zájem,Teracco nebývá tak oblíbené z hlediska životnosti.

JInak kamenictví věšinou urnové pomníky v různých barevných škálách dovážejí např. z Rakouska. Impala, Ithaka a pod.

Kameníci zhodnotí a použijí např. rozřezané desky na podlahu, schody, podschodnice, parapety, nebo zmíněný náhrobek, urnový pomník apod.

Jen ve většině připadů při renovaci hrobového místa likviduji za odvoz, nejsem si jista zda vykoupí. Prostě zkuste oslovit kameníctví v dané oblasti a uvidíte. Odvážet obrovské bloky k renovaci, není zcela jednoduché a musejí si půjčovat techniku.

Netušíme zde jakou technikou disponují. Určitě nutností je auto s rukou.

tezr
hodnocení

3x
Použít se to za určitých okolností dá. Ale pokud to není něco vyloženě exkluzivního, proč by od ní něco vykupovali, když materiálu mají dost a vědí, že si to paní stejně neodveze a pak si to budou moct vzít zadarmo. Upřímně, bude asi ráda, pokud ještě nebude za odvoz a práci spojenou s likvidací hrobového příslušenství platit.

hodnocení

Děkuji za odpovědi. Všechny informace předám. S případnými kameníky budu zřejmě podle instrukcí jednat já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]