Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám všechny evidenční listy

Od: julie123 odpovědí: 13 změna:
Hezký den,
dva roky jsem pracovala pro jednu bídnou firmu, dále už jsem nemohla setrvat a ukončila pracovně-pravni vztah výpovědí. Ukončeno v červnu a doteď s velkými problémy řeším chybějící výstupní dokumenty. Upozornila jsem slušne paní kolegyni, která se stará o personální věci v té naší nevalné firmě, ale pouze je předává od externí účetní, že mi chybí Potvrzení o zdanitelných příjmech a evidenční listy za všechny roky. Ona že to nachystá... Urgovala jsem jí několikrát, no dnes jsem si lejstra vyzvedla a až doma mi došlo, že mi letošní evidenční list sice dala, ale za rok 21 a 22 nemám. Nějak, jak se to táhlo, jsem už zapomněla, že oni nedávali listy každý rok při zúčtování a že jsem je chtěla všechny... Už dříve jsem zvažovala to řešit přes inspektorát práce, ale nechtěla jsem dělat peklo. Teď jsem koukala přes portál ČSSZ, že všechny ty doby zaevidováné mám, jen nemám ty dva papíry za r. 21 a 22. Už jsem otrávená tam furt ještě po půl roce chodit. Otázka zní? Potřebuji ty listy vůbec?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Když to je zaevidované, tak to nepotřebujete. Teda pokud to bude zaevidované i v době, kdy požádáte o penzi.

nov

Myslím si totéž. Jestliže jste na portálu ČSSZ našla zaevidované všechny odpracované roky, tak je Váš zaměstnavatel předložil ČSSZ. Je to jeho zákonná povinnost. Bohužel Vám ELDP zaměstnavatel nevydal. Poslala bych znovu písemně žádost o jeho vydání a pohrozila inspektorátem práce.

111®
hodnocení

0x

Zažádat o potvrzení o zaměstnání od-do Byla u nás zaměstnána ...

Potvrzení možná zajistí pojištěnou dobu, ale ne už vyměřovací základy. Ale podstatné je, že to ČSSZ eviduje. Znamená to, že zaměstnavatel odeslal ELDP za všechny roky, co jste u něho pracovala, na ČSSZ do databáze nárokových podkladů. Fyzicky ten papír mít nemusíte. Správně by ale originál odešel elektronicky na ČSSZ, jednu kopii uchová zaměstnanec a měl by ji mít podepsanou a potvrzenou (razítkem zaměstnavatele) a druhou kopii by měl mít tři roky založenou zaměstnavatel s podpisem zaměstnance, což znamená, že zaměstnanec dostal svoji kopii a se zápisem v ELDP souhlasí.

hodnocení

0x

Neporadím, taky nemám všechny ale záznamy na ČSSZ byli po dlouhém pátrání v archivu (mělo to být v Praze ale záhadně se moje doklady z 1.zaměstnání dostali do Olomouce) a od dalších tří to měli vše zaznamenané.Navíc mám ještě (asi zbytečně) ulůožené vše co mám-propouštěcí z , smlouvy z dalších tří...Ale asi to již ani nebude třeba, už jsem ve starobním.

Takže vlastně neporadím

111®
hodnocení

0x

Ještě mne napadá zastavit se osobně na ČSSZ a poptat se co s tím, nebo požádat o přehled odpracovaných let, abyste věděla co všechno chybí.

hodnocení

0x

když jsem byl pár let před důchodem a sbíral informace...tak jsem zjistil že hodně lidí zjišťuje před důchodem že mu chybí nějaké doklady o potvrzení doby práce -takže pokud ten člověk měl vícero zaměstnavatelů a trefil na nějaké ...tak jak Vy tak nastal problém a běhaní pro toho člověka aby vše měl a popřípadě doložil co chybí...takže jsem si vyžádal - informativní osobní důchodový list-žádost se dá najít na netu ale já ji napsal slušně -vlastní rukou co chci a kam to mají poslat a adresoval to na Česká správa sociálního zabezpečení Křížová 25 Praha 5 22508-asi do měsíce mi to od nich došlo/bylo to zdarma a mám takový dojem že ze zákona na to máte 1x do roka na vyžádaní nárok... a tam přesně uvidíte co mají za podklady/je tam více informací a i taková rekapitulace kde je problém/a co chybí-mi chyběl jeden den...což oni zas tak neřeší...ale měsíc... rok to už je problém

takže jsem si to od Vás přečetl ještě jednou a vidím píšete že jste se už někde dívala a že to máte podchycené i ty dva roky na které nemáte fyzický papír-po mně teda při výpočtu důchodu nikdo nic nechtěl doložit a já taky nic nesháněl když jsem v tom -osobním listě viděl že ČSSZ má vše podchycené a nic nechybí...je otázkou co vše budou vyžadovat po Vás až Vy půjdete na důchod

Asi takhle-pokud zaměstnavatel platilodvody na zaměstnance co měl jen zaměstnanci nevydal doklad, pak je vše na ČSSZ a nic se neděje ovšem problém pak může bát když dotyčný A) pracoval tzv na černo, B )zaměstnavatel neodváděl a není žádná nástupnická organizace...

@diesel nejde o to, jestli zaměstnavatel platil odvody. Za to zaměstnanec nezodpovídá. Podstatné je, jestli zam-tel zam-ce přihlásil a jestli za něho odesílal evidenční listy. To, jestli neplatil, řeší účtárna a následně vymáhací oddělení místně příslušné OSSZ.

Je-li zaměstnanec na OSSZ přihlášen a ČSSZ eviduje za stejnou dobu jeho ELDP, není problém.

bapp
hodnocení

0x

Takže vy chcete bonzovat na inspektorát práce nebo ČSSZ?

První, co se vás zeptá jí bude, ať doložíte písemnou žádost o tyto dokumenty. Takže se ptám, požádala jste písemně o konkrétní dokumenty?

Tipnu si že NE

no hlavně že jste nám tady vypsala všechny možné neshody s vaším zaměstnavatelem. myslíte si, že takhle se komunikuje? Možná tak někde mezi zvířátky. Mezi lidmi, když něco chceme, tak podáme písemnou žádost nebo výzvu.

Pokud jste písemně požádala o konkrétní dokumenty za konkrétní roky, včetně upozorněním na inspektorát práce, tak se vám omlouvám, a samozřejmě běžte na inspektorát práce. Jen jsem vám chtěl ušetřit čas protože je zcela jasné co by se asi tak na tom inspektorátu stalo

doplněno 06.11.23 23:30:

Předesílám že tomu moc nerozumím, ale podle mě by stačilo si vyžádat od České správy sociálního zabezpečení ten list plateb, nevím jak přesně se jmenuje, je to přes datovou schránku zdarma, a tam uvidíte ty vyměřovací základy

pak, podle mého názoru, žádné lejstra už nepotřebujete, pokud uvidíte, že máte ty vyměřovacích základy evidovány správně. třeba mě někdo opraví nebo doplni či potvrdí

@bapp Promiňte, ale jste úplně mimo. Opravdu tomu nerozumíte.

Nějaké žádosti o vydání ELDP jsou nesmysl.

Povinnost zaměstnavatele ohledně ELDP stanovuje zákon 582/1991 Sb., konkrétně § 38 odstavec 5:

(5) Zaměstnavatel je povinen vyhotovit stejnopisy evidenčního listu s údaji podle odstavce 4; jeden stejnopis je povinen předložit občanovi k podpisu a založit do své evidence [§ 35a odst. 4 písm. a)] a druhý stejnopis, který opatří podpisem pověřeného zaměstnance nebo jiného oprávněného zástupce a svým razítkem, je povinen vydat občanovi, a to nejpozději v den, kdy předkládá evidenční list příslušnému orgánu sociálního zabezpečení podle § 39 odst. 2 nebo 3. Nesouhlasí-li občan se zápisem zaměstnavatele v evidenčním listu a zaměstnavatel na základě žádosti občana evidenční list včetně jeho stejnopisu neopraví, může občan požádat okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle § 39 odst. 1 do 30 dnů ode dne převzetí stejnopisu evidenčního listu, aby tento spor rozhodla. Příslušná okresní správa sociálního zabezpečení může zmeškání lhůty uvedené ve větě druhé prominout; proti rozhodnutí o prominutí zmeškání lhůty není odvolání přípustné a toto rozhodnutí je vyloučeno ze soudního přezkumu. Jde-li o osobu ve služebním poměru, s výjimkou státních zaměstnanců podle služebního zákona, platí věty druhá a třetí obdobně s tím, že místo okresní správy sociálního zabezpečení je příslušný orgán sociálního zabezpečení uvedený v § 9 odst. 1.

julie123
hodnocení

Bappe, Vy jste v nějaké tenzi nebo sám zaměstnancům neplatíte sociální, že tak na mě startujete? Jasně že mám všecko písemně, neblazněte. O stížnosti na ČSSZ není nikde ani půl slova, kupte si brejle. Rovněž práskat na Inspekci práce taky hned nutně nechci, rovněž čtěte znovu.
Jednou je to zákonná povinnosti zaměstnavatele bez ohledu na to, jak moc zbytečný ten papír je. Já ani nevím, proč bych se měla sama zajímat u ČSSZ, co mám a nemám zaevidováno. Jednou je to sakra moje povinnost dát to zaměstnanci a tím to hasne. Mě moc nebaví řešit cizí resty. A trpělivost mám svatou. Proto se ptám, zda podstupovat nějaké další kroky nebo te nechat být, mně to z duše příjemné není a kdyby mi to hned dali, jak má být, byla bych to už dávno měla někde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]