Dobrý den, potřebuji objasnit, jak se mi v práci počítá dovolená, protože mi to nedává smysl... V pracovní smlouvě je domluven poloviční úvazek 20 hod. týdně. Z důvodu že dojíždím do práce daleko, jsem se od začátku se zaměstnavatelem domluvil, že budu v práci od úterý do pátku po 5 hod. což je těch 20 hodin týdně. Jenže když jsem si vzal dovolenou jeden týden v úterý, takže jsem měl pondělí i úterý volno, napsali mi do výkazu, že musím hodinu naddělat. Protože se jako dovolená počítají jen 4 hodiny za den a ta jedna prostě chybí, aspon jsem to tak pochopil. Je tohle normální? Takže vlastně za každý den dovolené budu pak v mínusu s hodinami, vždyť to je blbost abych za den dovolené pak vždy musel nadpracovat, proč bych si pak měl vůbec brát dovolenou, vždyť se to nevyplatí takto... A proč jsem neměl ve výkazu minus 4 hodiny, když jsem měl v létě dovolenou celý týden? Já fakt nerozumim jak si to jako mám představit... děkuji za pomoc.
Zeptám se, jak vypadá váš pracovní výkaz v běžném týdnu - máte tam uvedeno, že pondělky neděláte a ostatní dny po pěti hodinách? Nebo vykazujete 4 hodiny denně a skutečný rozvrh pracovní doby je jen ústní dohoda?
od
Dobrý den, do výkazu píšu každý den příchod 8h a odchod 13h, takže od úterý do pátku je to napsáno takto, 5 hodin dohromady, každý týden. U pondělí bývá buď předtištěno V jako volno, křížek, nebo zůstane prázdná, prostě o tom všichni i ti co plánují směny ví.
Já bych řekla, že jde o neporozumění ze strany toho, kdo vám docházku kontroluje nebo vytváří. Vy máte dělat 5 hodin, máte dovolenou 5 hodin, ty se vám zaplatí ve výplatě, dny odečtou jako vyčerpané z celkové dovolené a je to. Obraťte se na mzdovou účetní, ať si to navzájem všichni vysvětlíte. Já mám jako mzdovka zaměstnance s rozvrhem každý den úplně jiný počet hodin a podle toho který den má dovolenou, tolik mu zaplatím hodin (podle toho, kolik hod. měl pracovat a kolik tím pádem zameškal). Není s tím žádný problém. A nejde jen o dovolenou, ale třeba o placené volno, nemoc atd. Kdybyste marodil, tak vám taky nedají za den 4 hodiny nemocenskou a tu pátou hodinu nebudete muset napracovat
od
Děkuji za odpověď, vždyť ono by to dávalo smysl přece, dělám všecky dny 5 hodin, tak dovolená bude taky 5 hodin... já si teda budu muset zjistit kdo za tím stojí. Předpokládám že to samé platí i když je státní svátek a není to zrovna v mém volnu v pondělí? Že by se měl počítat jako 5 hodin, protože s tím už mě jednou taky naháněli, že tam prý pak chyběly hodiny... šílené
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.