Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědické rizeni- pražský pravnik

Od: nikississ® odpovědí: 12 změna:
Dobré ráno,
Na přelomu roku 2020/2021 mi zemřel táta. V dědickém řízení je ještě zainteresovaná moje sestra a dva mladší a nezletilí nevlastní bratři. Dědické řízení se už pomalu táhne 3 roky,notář nás o aktuální situaci neiformuje,vše si musí člověk zjišťovat.Minuly tyden proběhla další schůzka se zákonnou zástupkyní jednoho z bratrů. Sama nevím co se děje,že to tak dlouho trvá. Protistrana začátkem září navrhla,že nás vyplatí. Ale problém je,že není dostatečná bonitní,aby nás vyplatila z domu. Navíc to vypadá,že se klidně o další rok protáhne dědické řízení kvůli dalšímu ooatrovnickemu soudu, teď se bude tentokrát jednat o tom, jestli nezletilým synům dá banka úvěr. Což mi již z podstaty věci přijde postavené na hlavu. Jinak mi již z banky přišel dopis ohledně dluhu, v dědickém řízení je dům, který se celou dobu,co běží dědické řízení,zatížen hypotékou, která není ani pojištěna. Matka našich bratrů to moc řešit nechce. Celé je to komplikované. Oslovila jsem 3 právní zástupce pro radu,ale zadny neodpověděl. Prosím tedy o radu, jak postupovat dál. Už jsem v koncích.
Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud byl barak pouze vašich rodičú a nikoho jinýho tak se musí zjistit kdo vše má nárok a jakým dílem dědí
Barák má nákou cenu a je zatížen hypotékou to znamená že dedite kus baraku kus hypotéky a ted de o to jak se dohodnete nebo o to jakej máte skutečnej nárok
Tak pokud někdo z dědicu barak chce a vam řek že vas vyplati a vy stim souhlasite tak by se to u notaře mělo sepsat a to kolik za svuj podíl dostanete a do kdy vam to musej zaplatit
Na cenu baraku musi byt znalecký odhad
Pak vas vúbec nemusi zajimat kde na to dotyčny co vas chce vyplatit veme penize
Jestli vam chodi upominky pro neplacení hypoteky a nejste majitel nemovitosti tak to neni vaš boj osobně bych tam zašel a vysvětlil situaci
Jinak veškery dluhy za energie doplaceni baraku atd bude mit na hrbu ten co barak zdédi a na katastru bude zapsan jako majitel
To že se to tahne 3 roky je mazec nam se to tahlo přez rok a to jen diku tomu že si jeden z bratru vymejšlel nesmysly
Zajdete za notařem co to ma na starost a zeptejte se ho v čem je konkretně problém a snašte se to řešit
okoliki

Maličko mne udivuje kombinace nesolventní matka souhlasí s vyplacením dědictví, předpokládám, že bude splácet hypo za zemřelého klidně 40 let. Zainteresováním nezletilců coby spoludlužníků hypotéky případných dluhů bez výdělečných příjmů , lze splácet dědictví, nebo hypotéku ze sirotčího důchodu?

Způsob vyrovnání již dohodnut? Již delší čas je Vám bráněno v užívání dědictví.

Nepojištěna hypotéka...

Příliš mnho otazníků

Vzhledem k tomu, že peníze ztrácejí reálnou hodnotu, určitě zkuste upozornit na obstrukce a průtahy v jednání notáře. Možná dotaz na notářskou komoru?

okolik

JUDr. Luboš Piták

JUDr. Alan Korbel

JUDr. Anna Samková

okolik

Mgr. Jakub Mulač

hodnocení

Děkuji za kontakt na právníky. UIž se mi podařilo jednoho konečě kontaktovat.

okolik

Hodně štěstí, at´ to hlavně rychle a dobře dopadne. *slunce*

Do banky, jak radí ďábel, určitě zajděte objasnit stav dědického řizení, pokud jste tak ještě neučinily a podnikněte kroky k odhadu nemovitosti. Vzhledem k neaktivnosti matky s dluhy, aby nevznikly případně další obtíže s prodejem nemovitosti.

Další rok je dlouhá doba může se přihodit ledascos...

hodnocení

Děkuji. Ano, bance budu psaty hned jak se k tomu dostanu. Odhad na nemovitost už u notáře je,ale vzhledem k tomu,jak se to celé táhne, tak nemám už důvěru anik protistraně a už ani k notáři. Vždy je každý opatrovnický soud na několik měsíců, poslední byl loni v září, teď bude další. Právník, se kterým jsem včera mluvila říkal,že normálně trvá opatrovnický soud cca měsíc, ne třičtvrtě roku.
okolik

Nemám zkušenosti s opatrovnickým soudem, ale je sakra markantní rozdíl měsíc a 3/4 roku. Spíš to vypadá, že někdo má zájem celou věc neřešit. Nejde napadnout pro nečinnost v jednání?

okolik

Nepodařilo se mi vložit v čase opravy dovětek.

Opatrovnický soud vždy jedná v zájmu dítěte, není možné, aby trval rok. Maximálně měsíc, by tak odpovídal. Informace o lhůtě vám předala matka? Nevěřím.

Články | Lhůty op/...

V dnešní době se vše musí urgovat, sledovat, studovat, honit.

Asi bych matce navrhla datum vyrovnání v co nejkratším termínu, dost dlouhá doba uběhla. Jinak, budete uplatňovat nárok na prodej vašeho podílu z důvodu nečinnosti.

okolik

Berete se za své. Nemovitost předpokládám po celou dobu neužíváte. A pokud má matka i nadále zájem nemovitost užívat ve svůj prospěch, především musí dojít k vyrovnání se zbývajícími stranami.

hodnocení

Ano, máte pravdu. Již se domlouvám s právníkem. Oni ten dům celou dobu užívají, my se sestrou tam nikdy nebyly, nevíme, jestli je možné to spravedlivě rozdělit na poloviny či čtvrtiny.

bapp

Jak spravedlivě?! Majetkově se to dělí na podíly, stavební dělení notáře nezajímá.

Nechápu, jaké vznášíte nároky a kde je problém, no za vás to asi nikdo řešit nebude, fakt že si neumíte najít ani advokáta a nevíte v jakém roce vám táta zemřel, odpovídá asi tomu, jaká je situace.

Kdybych já byl protistrana, no tak to budu asi protahovat, (tržní) cena nemovitosti půjde dolů a vyplácet budu méně.

Nevím, zda máte alespoň předběžnou dohodu o vypořádání, tedy kolik akceptujetena to vyplacení a do kdy, pak ta druhá věc, jestli ten, kdo chce vyplatit, prostředky k vyplacení získá...

K čemu vám bude advokát, ten bude jen posílat dopisy po 2000/kus? Vy potřebujete vyjednavače, který se vyzná.

Anebo se sebrat a dojít do banky, k notáři a hlavně k těm příbuzným!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]