Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď na základě nepravdivého důvodu

Od: cjdkkd odpovědí: 26 změna:
Ahoj, dostala jsem nečekaně výpověď s odkazem na paragraf 52 pismeno f a vypsane jeho zneni. Nic jineho tam uvedeno neni a ani mi nic nebylo receno. Jsem z toho zaskocena, ale v praci, kde me nechteji asi pokracovat dale stejne nechci.
V zakoniku prace jsem se dopidila, ze narok na odstupne mi pri uvedeni tohoto vypovedniho duvodu nevznika. Ted nevim, co mam delat.
Asi promluvim se zamestnavatelem a reknu, ze nesouhlasim s tim vypovednim duvodem, ale ze jsem ochotna uzavrit dohodu o skonceni pracovniho pomeru za predpokladu, ze dostanu odstupne (nebo v tomto pripade asi nejde o to zakonne odstupne, ze?) - proste castku, za kterou jsem ochotna jit "bez problemu". Protoze jestli to spravne chapu, tak me zamestnavatel nemuze vyhodit jentak nebo na zaklade vylhaneho duvodu. Je to tak? Je tento muj postup ok?
Moc dekuji za vas nazor.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Zaměstnavatel Vám dal výpověď z důvodu (cituji):

f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.

Podle mě máte možnost se se zaměstnavatelem soudit o neplatné rozvázání pracovního poměru, pokud jste dost "silná v kramflekách", tedy pokud máte v ruce nějaké důkazy toho, že tento výpovědní důvod není pravdivý. Jako první Vám doporučím se poradit s nějakým právníkem na pracovní právo. Možná najdete na internetu i nějakou bezplatnou poradnu.

Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním. Jedná se o propadnou lhůtu, tedy po jejím marném uplynutí nemůže být již žaloba podána. Nemáte tedy mnoho času.

Pokud neplatně ukončí se zaměstnancem pracovní poměr zaměstnavatel (tj. dá mu neplatnou výpověď nebo s ním neplatně zruší pracovní poměr okamžitě či ve zkušební době) a zaměstnanec zaměstnavateli současně bez zbytečného odkladu písemně oznámí, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr neskončí a zaměstnavatel je povinen mu poskytnout náhradu mzdy. Náhrada zaměstnanci náleží ode dne učinění výše zmíněného písemného oznámení, a to ve výši průměrného výdělku až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému rozvázání pracovního poměru. Neplatnost musí určit soud, znovu tedy radím právníka.

Takový soudní spor, pokud by Vám to právník doporučil, je noční můrou většiny zaměstnavatelů. Ve své praxi jsem viděla mnoho soudních rozhodnutí ve věci neplatného skončení pracovního poměru a všechny (i když se to někdy příčilo zdravému rozumu) daly za pravdu zaměstnanci. Pro zaměstnavatele to znamenalo platit zaměstnanci náhradu mzdy do doby, než bude platně skončen pracovní poměr. Některé ty spory se táhly roky a zaměstnavatel se dost prohnul. Já být zaměstnavatelem bych zaplatila, co zaměstnanec chce, a zbavila bych se ho. Vím, že před několika lety došlo ke změně ohledně neúměrné délky takových soudních sporů, teď zaměstnavatel platí max. 6 měsíců, ale i přesto bych do toho, být zaměstnavatelem, nešla.

Ovšem někteří jsou nepoučitelní. Kolem zákoníku práce neletěli ani tryskáčem, ale...

asd1
Přesně tak,tahle výpověď je neplatná. Takovou svinarnu bych jim dal sežrat = právník, prokazatelně trvat na zaměstnání, do dvou mesicu od podat zalobu pro neplatnost výpovědi. Az do rozsudku pobezi nahrada mzdy, tj bude je to stat docela dost. Po tomhle skočí každý právník i za podíl na vysouzene castce,jsou i právní poradny zdarma.
Mezitím si samozřejmě hledat novou práci.
cjdkkd

Poběží náhrada mzdy? To neznamená, že budu dostávat peníze jentak přece, ne? Nejde mi o to si udržet místo někde, kde mě nechtějí. Proč bych chtěla pracovat v takovém prostředí, kdy na pozadí všeho běží soudní spor. To nedává logiku moc.

asd1
Pokud ti neumožní pracovat nebo nedá platnou výpověď tak nahradu mzdy zaplati jen tak.
Jsou to smejdi,tak bych na ně taky nebyl hodný... navrhni svoje podmínky ( např.odstupny a klidně skoncis hned), když nebudou souhlasit tak se rozjede neplatnost výpovědi atd.

@cjdkkd ano přesně to se stane. Náhrada bude stanovena soudem, samozřejmě Vám ji sami od sebe nedají. Ale musíte trvat na tom, že chcete dál pracovat (písemně) a zajít za právníkem. Myslím, že máte velkou šanci. Opravdu můžete nastoupit jinam, to spolu nijak nesouvisí.

slovan
hodnocení

2x
Píšu to nerad, ale v této zemi a době nejsou dodržovány ani ty stávající, slaboučké, dýchavičné zákony. Státní orgány na to kašlou, protože v tom jedou taky a samy se porušování zákonů běžně dopouštějí.
A lidi tomu nevěří a nevěří, dokud to nezažijí. Ale po čase jim stejně otrne, začnou "myslet pozitivně" a zase uvěří, že úřady, policie, státní zástupkyně, soudci, se "spletou" jen občas, ale jinak to jsou pašáci, kteří nás chrání před zločinem...
Ale k věci : to, že se zaměstnavatel chová jako hovado je dnes častým jevem. Pokud máte ještě zbytky důvěry v tento systém, tak se obraťte na inspektorát práce.
Pokud už je Vaše deziluze hlubší, tak nic nehroťte, nechte si ubližovat, běžte jinam a trestání zla přenechte Bohu.
Nedělám si srandu.

hodnocení

2x

Píšete, že jste před výpovědí žádné upozornění od zaměstnavatele nedostala.

Copak si neumíte přečíst a pochopit jednoduchý odstavec, který vám citovala @inzinyrka nahoře?

Já vám ho zkrátím:

je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.

Takže pokud je to opravdu tak, že vás zaměstnavatel na nedostatky neupozornil, VÝPOVĚĎ JE NEPLATNÁ.

Takže se s ním na ničem nedomlouvejte, jen mu suše oznamte, že výpověď neplatí.

doplněno 01.11.23 05:21:

To oznámení rovněž písemně, jak dodává @inzinyrka.

cjdkkd

Jenže neumíte číst vy. To o tom písemném upozornění se vztahuje jen k té poslední části části toho ustanovení.

asd1
To ano,ale předpokládám že požadavky pro práci splňuje,jinak by tam pracovat ani nemohla začít.
cjdkkd: No a mohl(a) byste to mně, blbci, vysvětlit? Děkuji.

hodnocení

2x

Este je tu moznost, ktoru nespominate, ak ste kucharka, mohli od vas ziadat hygienicky preukaz alebo prehliadku u pracovneho lekara a vy ste odmietli, to by bol ten bod, ked nesplnate pozadovane podmienky bez zavinenia firmy.

Ak sa nic take nestalo, mate velku sancu vysudit z nich peniaze za neplatne rozviazanie pracovneho pomeru, len musite investovat do pravnika, ktory vam to napise a poda na sud. Ak ho vyhrate, firma zaplati aj pravnika a uslu mzdu, napriklad si najdete pracu inde a po skonceni sudu vam pridu na ucet peniaze ako za napr 6 vyplat, hoci ste v povodnej firme fyzicky neboli a pracu nevykonavali.

hodnocení

1x
Pokud vás v posledních 12 měsících písemně na nedostatečné výsledky upozornil a dal vám šanci k nápravě, moc toho nenaděláte. Nepíšete tedy, o jaký druh práce se jedná. Pokud by to bylo něco, kde se dá objektivně dokázat, že "normy plníte", mohla by situace být jiná.
advokatnidenik.cz/...
cjdkkd

Žádné upozornění předchozí jsem neobdržela. Pracuji v jídelně a jsem vyučená kuchařka s praxí. Nic se nezměnilo. Žádný objektivní nový předpoklad pro výkon té práce není.

To, že se s vámi nikdo nebavil, je velmi zvláštní a nesolidní chování. Tušíte, proč se vás chtějí zbavit? Nesedla jste si s kolektivem, se šéfem, chtějí snížit stav?
Mimochodem, zaměstnavatel je soukromník/firma, která vás platí "ze svého", nebo třeba státní instituce?

Státní instituce by si to snad nedovolila, ten cirkus, co by z toho udělala média, by za to nestál.

Bude to klasický soukromník. Nikdy neslyšel o žádných zákonech a nejmíň ze všeho o zákoníku práce, ale zaměstnává lidi. Podle všeho si ani neplatí účetního, protože ten by mu něco takového rozmluvil. I když, jsou i tací "podnikatelé", kterým nerozmluvíte nic.

krtek6
hodnocení

0x

zatím může...ten zákon, který nařizuje uvádět důvody z jeho strany ještě neplatí

cjdkkd

Že mě může vyhodit prostě jen tak, 2 měsíce výpovědní doba a bye bye a já i když plním vše, tak jediný, co můžu, je tam ještě dva měsíce pracovat, a pak mám prostě smůlu?

A proto vyhráli komunisté v r.1948 volby,protože toho už lidi měli dost,jak s nimi kapitalisti zacházeli a podle toho jak vypadá situace v zemi,tuším,že není daleká doba tomu,že vyhrají znova a nejen u nás.

cjdkkd

Nechápu, jak to myslíte. Já jsem dostale výpověď nečekaně, bez předchozího upozornění. Pracuju ráda a myslím, že dobře. Kvůli zaměstnání žiju v jiném městě a přijde zaměstnavatel a vrazí mi do ruky výpověď, v které je:

"nesplňuje předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce a že to znamená, že odvádím neuspokojivé pracovní výsledky"

Nic jiného. A já stojím jako opařená.

Nebudu dělat problémy, odejdu, ale chci nějakou odměnu navíc (asi 2 průměrné výdělky). Postup zaměstnavatele mohl být takový, že mi narovinu řekne, jak to vidí, že se můžeme dohodnout, ne?

Nebo jak mysllíte ten váš komentář?

Ne, to není pravda, důvody je potřeba uvádět, jinak je výpověď neplatná. Vysoudit může docela dost peněz.

okolik

Na ÚP by měl být právník. Zjistěte si na něj kontakt a s výpovědí k němu zajděte na konzultaci.

hodnocení

0x
A co se nelíbí? Máš 2 měsíce. Ty taky můžeš dát nečekaně výpověď ze dne na den bez důvodu a zaměstnavatel má 2 měsíce na to si najít náhradu.
To jsou naprosto férové podmínky pro obě strany.
Nějaké odstupné nebo že musí mít důvod, to je hloupý zákon.
cjdkkd

Zaměstnavatel mohl přijít a říct narovinu, že mě chce propustit a dohodnout se. Ne mi dát nečekanou výpověď, kde je lživý důvod.

hodnocení

0x

Tady ještě pro Vás informace:

dtest.cz/...

hodnocení

0x
Jen se nenechte a udělejte, co napsala inzinyrka. Nepromeskat lhůtu! Nebo zaměstnavateli suše oznamte, že pokud nebude odstupné,bude soud. Bude ho to stát násobně více a to si rozmyslí. Pak zbývá vyřešit jen důvod výpovědi, aby vám šla plná podpora.

fram
hodnocení

0x

Je vtom nějaká kulišárna, někoho chce vedoucí dosadit na vaše místo.. i když tedy o místo kuchařky žádná rvačka není. Chtějte především odstupné, zaměstnavatel si zřejmě myslí, že se zaleknete a budete držet ústa.

Citujte zaměstnavateli paragraf 52, který zřejmě účelově pořádně pokroutil.:.

.. Třetím výpovědním důvodem v rámci tohoto ustanovení jsou situace spočívající v tom, že zaměstnanec (bez zavinění zaměstnavatele) podává neuspokojivé pracovní výsledky. Výpovědní důvod je naplněn teprve tehdy, pokud byl zaměstnanec v posledních 12 měsících před dáním výpovědi písemně vyzván k odstranění neuspokojivých pracovních výsledků zaměstnavatelem a v přiměřené době je neodstranil.
V písemné výzvě směřující k odstranění neuspokojivých pracovních výsledků musí zaměstnavatel písemně konkretizovat, co považuje za neuspokojivé pracovní výsledky a co má být odstraněno. Zákoník práce přitom vyžaduje, aby k odstranění nepříznivých pracovních výsledků došlo v přiměřené době.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]