Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dražby zboží

Od: ondrasek* odpovědí: 12 změna:
Tak jsem byl na dražbě movitých věcí zabavených exekutorem. Jelikož jsem dlouhou dobu měl pc bazar tak mě velice zaujaly podmínky aukce kde exekutor píše:
¨ EXEKUTOR NENESE ODPOVĚDNOST ZA STAV, FUNKČNOST A KOMPLETNOST DRAŽENÝCH VĚCÍ, VĚCI SE PRODÁVAJÍ TAK, JAK LEŽÍ A BĚŽÍ
Řídí se exekutor při prodeji zboží jinými zákony než všichni ostatní soukromí podnikatelé, prodejci?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

nejspíš to tak bude a bude to mít i oporu v zákoně který nehledám. On neprodává svoje věci a tak za ně myslím logicky nemůže ručit protože neví v jakém jsou přesně stavu. Bazarník si věc prohlédne, otestuje, zkontroluje a může odmítnout. Exekutor jede jen podle vzhledu, parametrů a nějaké obvyklé ceny a na výběr moc nemá, musí získat maximum peněz pro věřitele.

ondrasek*
hodnocení

BAzarista také neprodává své věci a přesto má odpovědnost za vady zboží.

rosenberg

Nabytí majetku formou dražby nemá nic společného s nabytím majetku dle kupní smlouvy. Draženou věc vydražitel kupuje jak "stojí a leží", nemůže uplatňovat slevy z ceny, odstoupení od smlouvy, záruční lhůtu, atd. - prostě řídí se Zákonem o veřejných dražbách a ne Občanským nebo Obchodní zákoníkem.

repak*

Pokud věc nejprve vykoupíte a pak prodáte, tak v době mezi koupí a prodejí jste jejím vlastníkem se všemi právy, ale i povinnostmi. Při komisním prodejitomu asi bude jinak. Ani exekutor není vlastníkem dražených věcí.

hop®

Pokud bazarista věc vykoupí a poté nabízí k prodeji, prodává svoji věc! Pokud jde o bazarový prodej zboží z komise nebo o věci z exekuce, jde pouze o zprostředkování prodeje.

ondrasek*
hodnocení

jestli je to komise nebo ne je úplně jedno, vy jako koncový zákazník věc nekupujete od prodávajícího ale od bazaristy a od toho máte doklad o koupi. Bazarista dokonce nesmí dát kontakt na prodávajícího.

už jsem to párkrát řešil na živnostenským a s čoikou...

alf*

ale nemusí, exekutor musí a další koukám to vidí podobně, prostě exekutor neručí, koupíš TV a uvnitř bude jen cihla. Ovšem bude za 500, normálně stojí 2000 ...

ondrasek*
hodnocení

Právě vidím v tom zajímavý podnikatelský projekt. Ceny za které se zboží prodávalo byly jako za nové zboží, navíc žádné náklady s reklamacemi. Zákazník vlastně nemá žádná práva.

Pokud já jako podnikatel uspořádám takovouto aukci tak za prve mám odpovědnost za vady a když bude zákazník požadovat tak mu musím předvést funkčnost. A navíc jelikož aukce probíhají v pronajatých halách je to bráno jako prostor mimo kamennou prodejnu a tím pádem má zákazník právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy.

Je to stejné jako obchodní a občanský zákoník, chtělo by to nějak vyrovnat práva a povinnosti:(

rosenberg

Motáte páté přes deváté. Dražba je úkon daný samostatným zákonem a dražebník musí splňovat povinnosti dle § 6, odst. 1, Zákona o dražbách. Porovnávat aukci a dražbu je nesmysl.

ondrasek*
hodnocení

Ano to vím, ale prostě je fakt že jako dražitel prostě nemáte žádná práva.

buss

No né, jestli to má jen na komis (dá k dispozici místo na prodej) tak to není jeho, když vykoupí a prodává, tak ručí.

buss
hodnocení

0x

Trochu jsem se nad tím zamyslel a podíval, nějak se mi to nezdálo

Zákon o dražbách :
k) případné upozornění, že údaje o předmětu dražby v dražební vyhlášce nebo jejich část, zejména pak o popisu stavu předmětu dražby a o právech a závazcích na předmětu dražby váznoucích, jsou uvedeny pouze podle dostupných informací, případně že navrhovatel zaručuje vlastnosti předmětu dražby nebo odpovídá za jeho vady pouze v rozsahu stanoveném dražební vyhláškou, pak § 63

Občanský zákoník nezná komisní prodej (kopa změn) ale obstarání prodeje věci a tam:
odpovídá obstaratel prodeje kupujícímu za vady prodané věci; obstaratel prodeje odpovídá i za to, že prodaná věc má vlastnosti, které obstaratel při prodeji uvedl.
(2) Jinak pro tuto odpovědnost platí obdobně ustanovení týkající se prodeje použitých věcí.

Komisionářskou smlouvu zná obchodní zákoník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]