Nejste přihlášen/a.
nejspíš to tak bude a bude to mít i oporu v zákoně který nehledám. On neprodává svoje věci a tak za ně myslím logicky nemůže ručit protože neví v jakém jsou přesně stavu. Bazarník si věc prohlédne, otestuje, zkontroluje a může odmítnout. Exekutor jede jen podle vzhledu, parametrů a nějaké obvyklé ceny a na výběr moc nemá, musí získat maximum peněz pro věřitele.
Nabytí majetku formou dražby nemá nic společného s nabytím majetku dle kupní smlouvy. Draženou věc vydražitel kupuje jak "stojí a leží", nemůže uplatňovat slevy z ceny, odstoupení od smlouvy, záruční lhůtu, atd. - prostě řídí se Zákonem o veřejných dražbách a ne Občanským nebo Obchodní zákoníkem.
Pokud věc nejprve vykoupíte a pak prodáte, tak v době mezi koupí a prodejí jste jejím vlastníkem se všemi právy, ale i povinnostmi. Při komisním prodejitomu asi bude jinak. Ani exekutor není vlastníkem dražených věcí.
Pokud bazarista věc vykoupí a poté nabízí k prodeji, prodává svoji věc! Pokud jde o bazarový prodej zboží z komise nebo o věci z exekuce, jde pouze o zprostředkování prodeje.
jestli je to komise nebo ne je úplně jedno, vy jako koncový zákazník věc nekupujete od prodávajícího ale od bazaristy a od toho máte doklad o koupi. Bazarista dokonce nesmí dát kontakt na prodávajícího.
už jsem to párkrát řešil na živnostenským a s čoikou...
ale nemusí, exekutor musí a další koukám to vidí podobně, prostě exekutor neručí, koupíš TV a uvnitř bude jen cihla. Ovšem bude za 500, normálně stojí 2000 ...
Právě vidím v tom zajímavý podnikatelský projekt. Ceny za které se zboží prodávalo byly jako za nové zboží, navíc žádné náklady s reklamacemi. Zákazník vlastně nemá žádná práva.
Pokud já jako podnikatel uspořádám takovouto aukci tak za prve mám odpovědnost za vady a když bude zákazník požadovat tak mu musím předvést funkčnost. A navíc jelikož aukce probíhají v pronajatých halách je to bráno jako prostor mimo kamennou prodejnu a tím pádem má zákazník právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy.
Je to stejné jako obchodní a občanský zákoník, chtělo by to nějak vyrovnat práva a povinnosti
Motáte páté přes deváté. Dražba je úkon daný samostatným zákonem a dražebník musí splňovat povinnosti dle § 6, odst. 1, Zákona o dražbách. Porovnávat aukci a dražbu je nesmysl.
Trochu jsem se nad tím zamyslel a podíval, nějak se mi to nezdálo
Zákon o dražbách :
k) případné upozornění, že údaje o předmětu dražby v dražební vyhlášce nebo jejich část, zejména pak o popisu stavu předmětu dražby a o právech a závazcích na předmětu dražby váznoucích, jsou uvedeny pouze podle dostupných informací, případně že navrhovatel zaručuje vlastnosti předmětu dražby nebo odpovídá za jeho vady pouze v rozsahu stanoveném dražební vyhláškou, pak § 63
Občanský zákoník nezná komisní prodej (kopa změn) ale obstarání prodeje věci a tam:
odpovídá obstaratel prodeje kupujícímu za vady prodané věci; obstaratel prodeje odpovídá i za to, že prodaná věc má vlastnosti, které obstaratel při prodeji uvedl.
(2) Jinak pro tuto odpovědnost platí obdobně ustanovení týkající se prodeje použitých věcí.
Komisionářskou smlouvu zná obchodní zákoník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.