Nejste přihlášen/a.
Mělo by to být uvedeno ve zdravotní dokumentaci, v nemocnici pokud tam zemřela a zřejmě i u praktického lékaře. Také jsem
pátrala po příčině úmrtí blízského příbuzného, který byl na pitvě. V oné nemocnici mi byl po předložení OP a poplatku 250,- Kč, vydán pitevní protokol,
hujer 29.10.23 08:34 Myslíš asi blízkého- proč jeětě to s?
Myslíš asi ještě - proč to ě? A proč ještě?
Dnes se už příčina ůmrtí neuvádí.Manželka zemřela doma a nedělala se ani pitva
nov: Aktuálně máte pravdu, ovšem tazatelka neuvádí, kdy matka zemřela. Historicky příčina úmrtí v úmrtním listu byla (otázkou je dokdy). Dalším problémem je, že se uvádí bezprostřední příčina (viz COVID)
amper: Úmrtní list je matriční doklad. Vy zřejmě myslíte List o prohlídce zemřelého, který vystavuje lékař.
Asi je rozdíl mezi přirozeným úmrtím a sebevraždou (následnou soudní pitvou). Mám zkušenost pouze s prvním případem.
I přirozené příčiny úmrtí se tam psaly. V rámci genealogie jsem získal několik úmrtních listů, kde je příčina (např. infarkt, mrtvice) uvedena. Opravdu se to netýká jen "nepřirozených" úmrtí. Dřív tam ta kolonka prostě byla.
Je to jak píše @gotrekzagary. Prostě tam historicky ta kolonka byla a už není (a opravdu to není tak, že by pro násilnou smrt byl jiný formulář ). Mmch ve výše uvedeném případě nebyla nařízena soudní pitva.
Teď vypadá úmrtní list takhle. Nezbytné není ani datum úmrtí, ani zmiňovaná pitva. Není-li co pitvat, není pitevní protokol a pokud datum úmrtí nezapsal ani lékař, který provedl prvotní ohledání, musí o datu úmrtí rozhodnout soud.
Na to číslo jste prosím došel jak? Byl by nějaký zdroj?
Někde jsem četl, že onemocněnní rakovinou se týká sice jen 5% druhů rakoviny. Ale když je to ta z těch pěti procent, tak riziko dědičnosti je značné. Například u rakoviny prostaty se uvádí, že syn má o 50% vyšší šanci ji mít v případě, že ji měl jeho otec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.