Nejste přihlášen/a.
Řešení nočního klidu a hluku v domě je to velký špatný obecně. Tady, po zkušenostech, které s řešením osobně mám, se obávám, že by se to hodilo na běžnou lidskou činnost, které nelze bránit nějakým zákazem nebo pokutou. Možná by soudy po x měsících řešení a dokazování řekly, že bouchnutí dveřmi překračuje normy, ale kouření fakticky nezakážou a to, že má tuberácký kašel způsobený nonstop hulením, tak za to chudinka nemůže a je potřeba ji spíše politovat, že je nemocná a tak se trápí Prostě na palici
Tady mě napadá se jen obrnit trpělivostí, stěžovat si na stacionář a úřady a to každou chvíli, dokud dotyčnou nepřestěhují a nevymění za někoho klidnějšího. Prostě prudit, prudit a prudit a ono úřadům nebo stacionáři časem dojde trpělivost a budou se více zaměřovat na to, koho kam nastěhují.
Nebo si sami najít jiné, klidnější bydlení, pokud to je možné. :-/
Já si myslím, ale jen myslí, že to, co zažíváte, je jen menším zlem, než doba po snaze vyřešit. Po stížnostech, dokazování, vyjednávání, přemýšlení co řeknu, co řekne ona, co řeknou její zákonití zástupci... V hlavě vám bude kralovat kašlající sousedka. Přijdete o všechny myšlenky a témata k hovorům a zůstane jen kouřící a chrchlající baba. Tohle nebude situace na chvíli, ale na dlouhé roky. A moje rada? Naučte se s tím žít nebo se přestěhujte.
3 roky jsem v bytě pode mnou měla cyganskou rodinu se 6ti dětmi, z toho byly 4 postižené. Tedy 8 lidí s úžasným slovníkem , 100+1 decibelů, kde se pralo, vařilo, sušilo prádlo, větralo, chodily návštěvy popíjet, děti měly kamarády. Vyřešit to nešlo. Až se sami rozhodli, že půjdou za lepším. Ještě dnes, když si na to vzpomenu, tak mi zajektají zuby.
Zaráží mě.že píšete, že z toho boje nebudete utíkat. O jaký boj by se mělo jednat? Paní určitě nevyvádí takové věci, kvůli kterým by jí měl kdokoli právo vystěhovat. Chápu plně, že je to na palici a nevyspíte se, ale mohlo by být hůř. Noční praní, nebo televize na plný koule. Nebo plný byt mladých, kdy párty střídá párty.
Já bych to místo neustálých stížností řešila po dobrém. Zkoušeli jste s paní promluvit, aby se vzhledem k dobrým sousedským vztahům chovala v noci tak, aby vás nerušila. Vždycky se po dobrém dokáže víc, než po zlém, kdy potom dělají sousedi naschvály.
To je bohužel úskalí bytů, kdy se všichni nechovají vzorně a podle představ druhých.
Píšete, že tam bydlíte léta. Já taky celý život bydlím v mojem zlatém domečku, v klidu a pokoji. Taky se vyměnili okolo sousedi, měli jsme velké štěstí, že žijí v poklidu jako my a nepořádají žádný mecheche, který by nám vadily.
Lecos se mi taky nelíbí, ale to nestojí za řeč a rozhodně nemůžu operovat tím, že já tady žiju 40let a oni se mi musí přizpůsobit. To prostě nejde.
A s těma štěnicema, že by paní přitáhla ze stacionáře, to si nemyslím. Klidně si je můžete přivézt i z dovolené.
V klidu a po dobrém dokážete víc, to mi věřte.
Tohle je běžný problém v panelácích a takřka neřešitelný. Kuřák vyleze na balkon a hulí tam, a všichni kdo mají okna ve směru proudění vzduchu podél stěny paneláku nemohou větrat. Podél stěny paneláku převažuje proudění s většinou stejným směrem, kouř se bohužel nerozptýlí, ale je strháván a teče podél stěny ve vrstvě odhadem do max 50 cm od stěny a natéká do otevřených oken sousedů. A s kuřákem se většinou nedomluvíte, a ani nemusí být postižený. Jedině si v bytě udělat nucené větrání z druhé strany paneláku, pokud tam také někdo nehulí.
Lidi, kteří tohle nezažili budou zákonitě dávat "gaučové" rady a problém bagatelizovat, protože si vůbec neumí představit jaký je vzduch v bytě, který půl roku, rok, nemůžete pořádně vyvětrat, protože skoro pořád někdo odněkud hulí. Takže buď máte doma dusno jak v rakvi a smrad jak v opičárně, nebo smrad jak v komíně... A jako bonus to noční třískání, chrchlání, apod.
Možnosti jsou v zásadě tyto :
1. Smršť písemných stížností, na obec i na stacionář, aspoň jednu týdně. Občas i s nějakými fotkami, nahrávkou, videem, apod. Budete muset pročítat zákony, chytat se v nich formulací, argumentovat - a proti vám bude stát lhostejný úředník, někdy i sluníčkář, který bude problém zametat, zlehčovat, neřešit... A za týden znovu. Případně to pak hnát na nadřízené pozice, event. soud. Tenhle ponižující maratón málokdo vydrží.
2. Nebo se odstěhovat.
3. Nebo tyto okolnosti vnímat jako útok z duchovního světa a své utrpení jako formu mučednictví. Ono to tak v podstatě je, ale to se lidem blbě čte, blbě poslouchá. A vlastně to nemá jiné řešení, než vnější zásah shůry. Než k němu dojde, lze se akorát modlit.
4. Nebo ten zásah nějak, beze stop, zařídit pomocí metod, které používají bezskurpulózní lidé... Osobně to nedoporučuju, ale je to jedna z variant.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.