Dobrý den, poradi prosím někdo, jak postupovat při výmazu soudcovského zástavního práva na nemovitosti v případě, že se jedná o 10 let starý, již dávno uhrazeny dluh o ČSSZ? Katastr vás pošle na sociálku pro potvrzení, sociálka potvrdí bezdluznost, ale katastru to nestačí. Prosím, co na sociálce přesně požadovat, aby to katastr uznal? Řeší to rodiče, tak nevím,,co jim na katastru přesně řekli, že od socialky potřebují, aby tu zastavu vymazali. Mamka se z toho hroutí a poprosila mě o pomoc.
K výmazu zástavního práva je potřeba vkladová listina, což v tomto případě bude kvitance, kterou vystaví ten, kdo zástavní právo vložil. Nevím, jestli to u vás byl soud nebo ČSSZ. V kvitanci věřitel potvrdí zánik závazku, na jehož základě bylo zástavní právo vloženo. Listina musí mít ověřený podpis. Pak na stránkách ČÚZK vyplníte interaktivní formulář návrhu na vklad práva do katastru nemovitostí a oba dokumenty pošlete nebo donesete na KÚ. Návrh může podepsat jen jeden účastník neověřeným podpisem. Poplatek za vklad je 2 000 Kč v hotovosti, převodem nebo v kolcích. Nevím, kdo ho bude platit ve vašem případě. Při podání ho platit nemusíte. Příjde vám výzva do datové schránky. Zároveň vám příjde číslo řízení, podle kterého můžete sledovat na stránkách ČÚZK jeho průběh.
Děkuji za odpověď, jak jsem psala, jedná se o rodiče, přijde mi podle toho co vím že si je oba dva úřady přehazují jak horký brambo, protože je to stará záležitost ( 2010) a nikdo se k tomu nechce vážněji postavit. Jen dnes mamka volala a brečela, tak bych ji ráda pomohla. Zkusim s ní tedy znovu zajít na sociálku a požádat je tak, jak píšete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.