Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebuji poradit. Nastupuji teď na brigádu na dohodu, kterou podepisuju na měsíc listopad a prosinec. Stále jsem studentka (22 let), takže vyplňuji i prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Chvíli jsem si lámala hlavu nad tím, jestli mám zaškrknout kromě slevy na studenta i základní slevu na poplatníka, jestli to dobře chápu, tak zaškrknu obojí? Prohlášení i podepsanou smlouvu odesílám na personální oddělení, takže druhá otázka je, jestli musím přikládat potvrzení o studiu? Nikde se o tom sice nepíše, že by to požadovali ale napadlo mě to, tak se raději ptám než to odešlu bez toho, aby mi tu slevu na studenta pak vůbec uznali.
Jakou dohodu jste uzavřela? Dohodu o provedení práce (DPP), nebo dohodu o pracovní činnosti? Kolik budete mít hrubou odměnu z dohody?
Jestli půjde o DPP s odměnou do 10.000 hrubého, která by byla bez odvodů SP a ZP, srazila by se pouze daň 15 %, tedy 1.500 Kč. Základní sleva na poplatníka činí letos 2.320 Kč. Uplatníte-li si slevu na poplatníka, celá částka daně bude umořena touto slevou a další slevu (na vlastní studium) už není z čeho uplatnit, její uplatnění je tedy nadbytečné. V tomto případě opravdu nepotřebujete předkládat potvrzení o studiu.
Pokud by šlo o dohodu s vyšším výdělkem, z něhož se už bude odvádět zdravotní a sociální pojištění (vysvětlování této problematiky by bylo nad rámec této poradny, psala bych hodinu a možná by to ani tak nebylo pochopitelné), s vyšší částkou daně, kde už se sleva na studenta uplatní, musíte k tomu doložit potvrzení o studiu. Bez potvrzení by Vám mzdovka slevu na studenta neuplatnila, znamená to totiž, že by bez podkladu odvedla méně daně a to si nikdo nelajzne.
Navíc, jste-li student, uplatní se sleva na zdravotní pojištění. Jednoduše - ZP musí být zaplaceno za každého alespoň z minimální mzdy. Kdybyste si na DPČ vydělala třeba 6.000, strhlo by se Vám zdravotní pojištění v takové výši, jako kdybyste si vydělala 17.200 (letošní minimální mzda). Avšak jste-li student, jste v okruhu osob, za které platí ZP stát, a to znamená, že Vám zam-tel strhne ZP ze 6.000 a zbytek doplatí stát.
Proto záleží na tom, o jakou dohodu se jedná.
Je to dohoda o provedení práce, za ty dva měsíce bych měla mít kolem 20 000 hrubého, záleží podle počtu odpracovaných hodin, což si budu více méně určovat podle sebe ale co jsem si tak předběžně vypočítala podle dnů, které tam budu, tak by to mělo vycházet takto.
Tak tam už slevu na studenta není z čeho uplatnit, daň je příliš nízká, jak jsem psala. Podepište si prohlášení a uplatněte si základní slevu na poplatníka. Potvrzení o studiu netřeba. To, co si vyděláte v hrubém, dostanete v čistém, protože daň bude pokryta slevou.
Já se omlouvám už z toho mám hlavu jak pátrací balon. Chápu to tedy dobře, že když budu mít cca 200kč na hodinu hrubého. Za ty dva měsíce si vydělám v rozmezí 20-35 tisíc, jedná se o DPP a stačí tedy požádat o tu základní slevu na poplatníka a slevu pro studenta tam teda zaškrkávat nemám?
Ano, je to tak.
Sleva se uplatňuje měsíčně, není tedy důležité, kolik si vyděláte za celou dobu trvání dohody, ale kolik Vám bude zúčtováno v každém měsíci zvlášť.
U DPP letos ještě platí, že do 10.000 hrubého měsíčně se nesráží sociální a zdravotní pojištění. Tím ušetří zaměstnavatel na mzdových nákladech, takže na DPP do 10.000 rád přistoupí.Každý si pak hlídá, abyste neodpracovala víc hodin (nebo aspoň aby nebylo víc hodin vykázáno) tak, aby Vám nevyšlo v měsíci víc než těch 10.000.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.