Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mimořádné vydržení sítě - doklady nemáme

Od: slunce odpovědí: 13 změna:

Dotaz na někoho, kdo má ideálně praktické zkušenosti s rozsouzením soudního sporu o mimořádné vydržení služebnosti (kanalizace pod sousedovou zahradou).

Kanalizace funguje přes 30 let, není zapsaná nikde, soused o ní ví od začátku, ale doklady žádné nejsou dohledatelné. Dle souseda neexistují. Nyní chce kanalizaci zrušit.

Máme šanci vysoudit vydržení?

Četla jsem nějaké judikatury, kde různé soudy rozsoudily různě. Některý soud prostě chtěl doklad o souhlasu souseda s vedením sítě.

Děkuji moc!

S.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samozřejmě, že máte šanci. Zvláště pokud soused o té kanalizaci od začátku ví a do této doby její existenci nerozporoval (resp.nechtěl ji 30 let odstranit). O kanalizaci tudíž celou dobu věděl a nic nenamítal. Pak je vydržení reálné.

Vydržení je právě k tomu, když nemáte doklad..., pokud byste ho měla, nemusíte se soudit (resp. třeba také ano, ale z jiného důvodu).

To že soudy rozhodují různě a pokaždé jinak, no tak už to v životě chodí.

slunce
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Máte prosím zkušenost, kolik (samozřejmě zhruba) mohou být náklady za soud? Platí se každé stání nebo je jen jeden poplatek a pak už jen náklady na právníka?

Jak dlouho se takový soud může táhnout?

Děkuji!

S.

Bohužel...

Já jsem spíše přes ty trubky, než přes soudy:)

slunce
hodnocení

Ahaa, tak pokud dojde k tomu, že budeme stavět novou kanalizaci (bohužel tlakovou), tak vás určitě ještě o rady poprosím :)

24.10.23 14:39

Ok.

bafo
hodnocení

0x
Současně s žalobou si požádejte o vydání předb.opatření, aby soused jakmile se dozví o soudu, kanalizací nepřerušil, pak už máte asi smůlu.
Tak bych to dělal já.
slunce
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Máte prosím zkušenost, kolik (samozřejmě zhruba) mohou být náklady za soud? Platí se každé stání nebo je jen jeden poplatek a pak už jen náklady na právníka?

Jak dlouho se takový soud může táhnout?

+ mě ještě napadá za jak dlouho soud po žádosti o předběžné opatření toto opatření vydá?

Děkuji!

S.

ppp
hodnocení

0x

I před 30 lety existovaly stavební úřady a pokud ta kanalizace není tzv. černou stavbou, tak zkuste archiv tehdy příslušného stavebního úřadu. Pokud je ovšem kanalizace napojena na její páteřní (uliční) síť také načerno, tak to Vám nezávidím...

Náklady na soud nejsou nijak závratné, bývají v řádech tisíců, ranec Vás bude stát kvalitní advokát (do tohohle nemůžete jít na soud sám)

slunce
hodnocení

Na žádném úřadu nic není.. Stočné platíme cca 10 let až když o tom začal soused mluvit a my po tom začali pátrat. Dřív jsme si nevšimli, že ho neplatíme.

Taktéž zapsání na stavebním úřadu. Pokud po tom cíleně nejdete, tak vás to ani nenapadne zjišťovat a žijete v tom, že je vše v pořádku :(

Mění něco na soudu to, že je to černá stavba? Chtěli bychom ji zlegalizovat.

Na kanalizační stoku jsme napojení právě přes toho souseda a ten ji má na úřadech zanesenou správně.

Děkuji!

bebe
Takže to vlastně není vaše kanalizace, ale je to kanalizace souseda, na kterou vy jste připojení.
Proč proboha se se sousedem nejste schopni dohodnout? Kdo kanalizací stavěl? Jste ochotni sousedovi zaplatit nějaké peníze? Asi se bojí, že vašimi holínky se mu může jeho kanalizace ucpat což má pravdu, pak bude nést náklady vámi zaviněné.
Pokud je to tak, tak nejlepší je dohoda

Aha...začíná to být poněkud méně jasné než na začátku..

Já myslel, že ta kanalizační přípojka je jen vaše, ale vede po sousedově pozemku.

Teď to vypadá, že vaše kanalizace (respektive splaškové vody-nevím jak dešťové) je napojena na kanalizační přípojku souseda? To pak špatně je a toto řešení by mohlo být povolenou v podstatě pouze se souhlasem SÚ a provozovatele (majitele) kanalizace a na vyjímku. Běžně má každá nemovitost mít svoji kanalizační přípojku.

slunce
hodnocení

Je to tak, že předešlá generace se připojila k sousedově přípojce. Bylo to na doporučení kanalizací, ale opět - předrevoluční doba, takže si to chlapi jen řekli - Franto, připoj se tady přes tento pozemek (v té době městský, soused ho koupil až 2 roky na to) a kopalo se.

Soused o tom věděl.

V té době to byla jediná možnost jak se připojit ke kanalizační stoce.

Myslíte, že je i možnost, že by mi to Vodovody a kanalizace teď zakázali? To mě vůbec nenapadlo.. :(

Přímé napojení na stoku by bylo možné jen s tlakovou kanalizací do kopce.

No, možná to jako stávající stav "nechají" se skřípěním zubů.

Ale za zeptání nic nedáte a určitě bych na ně dotaz vznesl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]