Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Symboly a jejich význam

Od: bimbam® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den! Teď se dočítám, že chobotnice je symbol antisemitismu. To jsem nevěděla. Z názorových symbolů znám svastiku, rudou pěticípou hvězdu, žlutou šesticípou hvězdu, duhu. Červený kříž a červený půlměsíc jsou také symboly, ale vnímám je v jiné rovině. Podobně v jiné rovině vnímám květ měsíčku a květ vlčího máku. Zajímají mě i jiné symboly. Známé i méně známé. Děkuji za zamyšlení i odpovědi!

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Symbolů je všude hrozně moc a taky záleží na tom, kdo symbol použije a kdo symbol vnímá. U spousty symbolů zůstává smysl, ale původní význam se ztrácí.

3½"disketa pro ukládání (a předtím 5¼"), sluchátko pro přijetí/vyvolání hovoru, poštovní obálka pro zprávy ... mladší generace často originály v reálném světě neviděla ...

Ryba nakreslená jedním tahem (taková jakoby ležatá osmička) pro křesťany - poslední dobou dost vidět na autech (když člověk ví, po čem se dívat)

Gesto oběma rukama, kdy natažené ukazováčky a prostředníčky jdou dolů znamená, že to mluvčí nemyslí vážně/doslovně, ale naopak (uvozovky)

Ukázání a nabídnutí prázdné pravačky (tedy beze zbraně) jako nabídka míru, později i pozdrav (podání ruky), obě dlaně nad hlavou jako vzdávání se (nejsem ozbrojen a nemůžu bojovat).

Červený kruh v bílém poli jako vlajka Japonska (země vycházejícího Slunce - to je to slunce), prázdný kříž u naštvané postavičky jsou vystouplé žíly (kdekoli, ve vlasech, ve vzduchu okolo... tvtropes.org/... ), kapka potu kdekoli, když se stydí, nebo je jí trapně (ne nutně za sebe tvtropes.org/... ), ale i různé emotikony jako ^v^ někdo dešifruje na první pohled a někdo ne

V BDSM komunitě obojek na krku pro submisiva a motýlek pro dominanta

Panáček a panenka označují běžně záchod, protože to je nejčastější veřejné místo, kde záleží na pohlaví.

(A označovat latrínu jako suché WC je kravina, protoýe WC je zkratka z Watter Closed - uzavřeno vodou)

Podle různých BFLMPSVZLGBQ++ je nenávistným symbolem skoro cokoli, čísla (18, 88, 100%, 109, 110, 12,13, ...), gesta (například OK), ...

Vulkanský pozdrav (pozvednutá dlaň tvořící V, kde palec+ukazováček+prostředník je spolu na jedné straně a prsteník+malíček na straně druhé) je oblíbený pozdrav mezi fanoušky sci-fi

Červená lampička jako symbol bordelu (a červená obecně je spojována s erotikou)

1337 5p34k (čti "lít spík", chápej "Leet speak"(leet=elite)) je psaný jazyk z IT prostředí, kde se nahrazují některé symboly jinými, buď podobně vypadajícimi, nebo podobně znějícími (a původně umožňoval ušetčit znaky a údery na klávesnici), a někdo to prostě plynně čte a používá, zatímco normální člověk se prostě nechytá. Taky se používá jako symbol pro označení míst, kde nejsou "normální lidi"vítáni (různé serverovny a jiná doupata).

Různé profesionální symboly - jednak slouží k lepší komunikaci v daném prostředí, ale často taky jako označení lidí z daného prostředí (chemik si na auto, nebo kufr nalepí obraz zkumavky, elektronik tranzistoru (nebo elektronky), ...) (a taky nejrůznější hříčky, třeba jako ;--x-=-x--; Ne, to není nějaký trapný smajlík, to je validní céčkový příkaz. a tak - zasvěcení kouknou a ví)

Obraz zaťaté pěsti, podle toho, jak je zaťatá, jak je barevná a kam směřuje může znamenat nejrůznější skupiny od gangů po karatisty.

Nejrůznější stylizované postavičky taky můžou být jen drobná grafika, nebo naopak znamenat přísklušnost ke skupině.

Ono je to dost těžké nějak přesněji vymezit, protože skoro každá skupina si časem oblíbí nějaké věci a nějaké obrazce jí dávají jasný smysl a něco se jí líbí a někdy se to na nějakou dobu ustanoví jako symbol a někdy ne a většinou to pro lidi mimo tu skupinu moc nedává smysl/neukazuje svůj význam/vůbec neví, že by to mohlo něco znamenat.

duhová vlaječka pro LGBT+++ a sympatizanty, ukrajinská vlajka v této době, černé brýle a oblek pro tajné služby a maifiány, kožený kabát určitého střihu, ovíjený uzel, nebo znak lesní moudrosti (woodcraft), třešně (kdysi hlavně herní automaty, pak KSČM), turistická hůl, potetovaná záda, obecně teda tetování dost vypovídá o nositeli, oblečení/obutí některých značek, oholená lebka, C+K orlice na stěně, starožitná almara natřená balakrylem, korálky z brusinek, dredy, lenonky, ...

hodnocení

Dal jste si s tím práci! *palec* Děkuji. Když už jsme u těch aut, symbol ryby znám, ale bývají na autech i jiné. Symbol potápěče snad umím odhadnout, ale jejich počet mě překvapuje. U symbolu losa jen odhaduji, že jde o milovníka přírody. Nebo víte Vy nebo někdo, co znamená na autě los (sudokopytník :))?

los na aute je, ze cestoval po skandinavii, kde je to casta dopravni znacka, aspon podle me, nebo me nekdo poucte

ja treba kdyz vidim na aute jesterku, tak reknu kacer :D

Norsko sobi, Švédsko losi *smich* Jeden servisák, co se léta živí jen opravami vozů zn. Volvo mi vysvětloval, že to v severských zemích vyjadřuje, že člověk má k těmto zemích vřelý vztah, či že po nich rád cestuje. A ještěrka opravdu označuje geovozidlo *smich* Samozřejmě že ne vždy, často si nový majitel již takto vyzdobené auto koupí od předchozího majitele.

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, např. Svobodní zednáři používají symbolů hned několik (např. Bible, kružítko, zednická lžíce). Vontové používají žlutý špendlík (pokud berete v úvahu i literární kolektivy). Možno zmínit i symboly politických stran a hnutí. Křížek na krku nosí věřící. Čínský symbol dobro a zlo. Opice, které nevidí, neslyší a nemluví. Justice používá postavu, která nevidí a drží váhy. Zatím takto a možná ještě doplním. Zdravím!
doplněno 24.10.23 13:01: bimbam - jste vzdělaná dáma, tak asi nic Vám neznámého nevymyslím. Přidám - kruhový protiatomovy znak, symboly pohlaví (muž a žena), symbol pěti olympijských kruhů, srp a kladivo, symbol sametu ("véčko") a řidiči znají zdvižený prostředníček .
hodnocení

Ano, tyto symboly znám, jen jsem si je v první chvíli neuvědomila. K otázce mě vyprovokovala chobotnice. Jsem zvědavá, jestli někdo přidá něco podobného. Doplňujte :). Zatím děkuji.

hodnocení

Bene, text v doplnění mě rozesmál :). Od prvního do posledního slova. Čím dál víc si myslím, že jsem otázku nepoložila úplně marně. Malý i veliký seznam symbolů považuji za čtenářsky zajímavější než některá fňukání nad životem. Možná to skončí ve volné diskusi?

ben®
bimbam - viz odkaz jsem našel, že chobotnice (octopus) je již od 19. století považována za symbol zla obecně. Nejde tedy primárně o symbol protižidovský, ale Greta tím dala najevo, že pro ni je zlo Izrael. Bohužel, v tom odkazu už nejsou obrázky (já je nevidím), ale popisky k nim jsou zajímavé.
hyperallergic.com/...
hodnocení

Děkuji za odkaz. Přeložit bych uměla, otevřít to jednoduše nejde, složitě nebudu. Ale věřím Vám.

ben®
bimbam - zde je odkaz na jednu antisemitskou mapu z roku 1920, jak Židé chapadly ovládají svět. Snad nebudete mít obavu se tam podívat.
digital.library.cornell.e/...
hodnocení

Děkuji, otevřela jsem.

hodnocení

3x
No nevim jestli jsou tajné, ale pro mně jsou třeba záhadné některé symboly na pračce, nebo vzadu na oblečení :-D
hodnocení

Pro mě jsou nejzáhadnější symboly na horní liště telefonu a pak ještě kdesi "uvnitř" při různém nastavování. Potupně se na význam, když něco omylem spustím, ptám svých mrňavých vnoučků. :)

hodnocení

2x
Já myslím, že kdyby tam Gretě místo chobotničky naranžovali pavouka (splétá sítě kolem světa), tady to bude chápáno jako antisemitský symbol, A možná i žába, (sedící na zeměkouli jako na prameni, nebo spousta dalších zvířat a postaviček, které byly před válkou zobrazovány v protižidovksých karikaturách.
My už jsme vychovaní po holocaustu jinak, ale ono vše má svou příčinu, tedy i tehdejší všeobecně rozšířený pohled na Židy. I takoví dnes účelově oslavovaní Ukrajinci se za války na Židy vrhli s velkou chutí a spolu s německými nacisty jich vyvraždili 1,5 milionu..
ben®
tomkk - že Vy jste dotaz vůbec nečetl? Nebo četl, ale nepochopil? Tazatelku zajímají různé symboly.
hodnocení

Možná máte pravdu, že při určité (dobré? špatné?) vůli je možné chápat jako antisemitské ledacos. Teprve teď jsem na internetu začala hledat, jak to s tou chobotnicí a antisemitismem je. Nenašla jsem nic. (Možná špatně hledám.) Zmínku o spojení chobotnice s antisemitismem jsem tedy našla jen v textech o Gretě.

Nevadí, že jste neodpověděl přesně na otázku, i tak děkuji za zamyšlení a reakci. A když se seznam různých symbolů, známých i méně známých, rozroste, jistě to bude zajímavé i pro mnohé návštěvníky této otázky.

No vidíte, a já to našel hned: "Ta zobrazovala chobotnici s nápisem "Americké koncerny", která svými chapadly svírá zeměkouli. Právě tento motiv totiž používal nacistický týdeník Der Stürmer jako symbol židovského spiknutí, čímž pomáhal živit nenávist vůči Židům."
zpravy.tiscali.cz/...
Ale jak jsem psal, kdo bude chtít, najde si z té doby podobných symbolů hafo. Na druhou stranu, asi to někde stále ještě žije, když tam tu chobotničku Gretini loutkovidiči naaranžovali. Pomud to tedy nebyla náhoda. Nevím, neřeším to a nemíním po tom pátrat.
symbols

Nacisté bohužel nerozlišovali mezi etnickými židy a Židy konvertovanými - Chazary. Problematičtí jsou ti druzí. Např. poté, co Mel Gibson prohlásil, že Hollywood ovládají Židé, mohl hrát už jen v nezávisle produkovaných filmech.

Tady je dost symbolů tajných společností: illuminatisymbols.info/...

dedalebeda*
hodnocení

2x

Nejdůležitější je potřeba si uvědomit, že každý symbol má více významů a veškerá interpretace symboliky je čistě politická záležitost. Tedy skoro každý symbol má spoustu interpretací, často zcela protichůdných a mnoho z nich je čistě politicky motivovaných. O výkladech symboliky je spousta knih a mnoho z nich je zatíženo právě politickou motivací, takže nejsou nestranné.

Nejtypičtější příklad ze všeho je svastika. Pokud si myslíte, že víte co znamená svastika, tedy jako symbol nacismu, tak se mýlíte. Svastika je asi nejvíce nepochopený a politicky zprofanovaný symbol na světě. Původní význam svastiky je přírodní koloběh, odráží se v ní spirální ramena naší galaxie a vyjadřuje nespočet přírodních principů a jevů. Podle směru otáčení svastiky po směru nebo proti směru hodinových ručiček se určuje interpretace koloběhu. V lidské kultuře je to symbol starý mnoho tisíc let a byl používaný již našimi slovanskými předky v mnoha geometrických obdobách. Z čehož plyne její mýtický význam. (Ještě do konce 18. stol. byla svastika běžným symbolech na štítech domů v Rusku nebo na ruských bankovkách.) Později byla svastika přejata védskými národy v Indii a význam zúžen jako symbol štěstí a rozšířil se do celé východní Asie. Ještě později jej převzali členové německého mystického spolku Thule. A ještě později jej zneužili fašisté jako symbol Třetí říše. Západní semitská propaganda svastiku zakázala zcela neprávem, protože je to čistý přírodní symbol.

Stejná politická propaganda je chápání chobotnice jako antisemitismu, nebo duhy jako LGBT. Duha dříve značila mír. Mějte tedy na paměti, že veškerá symbolika je o konsenzu. Tedy o tom, jaký význam si kdo vymyslí a kolik lidí jim to sežere a bude ten symbol takto vnímat. Jenomže daný symbol má i jiné významy a jiné skupiny lidí, proto neuznávají, že si daný symbol někdo přisvojil a zneužil.

Kromě významového zneužití (ukradení symbolu), se symboly také zneužívají pro falešné operace. Tedy symbol se zanechá jako otisk prstu na místě činu, aby se důkaz svalil na vlastníka symbolu. To se dnes dělá bežně a je to standardní manipulační operace dnešního zkaženého světa. Proto bych apeloval, jednak chápat paralelně všechny významy daného symbolu a jednak být obezřetný k prezentaci symbolů na místech činů.

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi! Většinu uvedených symbolů znám, ale také jsem se trochu poučila. Chobotnice mě nutila přemýšlet, jestli je nějaký další výrazný symbol, který vyjadřuje životní postoj nebo třeba hrdé či potupné označení. Ke dvěma symbolům si dovolím připsat něco osobního. S vnoučaty už nekreslíme obrázky. Už povyrostla. Ale stejně už nikdy nikam nenakreslím krásný úkaz duhu. Už mám duhu v hlavě přepnutou na něco jiného. Mám pocit, že byla ukradena. Maminka dostala kdysi dávno z ciziny krásnou halenku s ornametálními motivy. Moc se jí líbila, ale jen do chvíle, kdy v ornamentech objevila maličké svastiky. Nikdy ji na sebe neoblékla.

slovan
hodnocení

0x

Od amerických koncernů k židovskému spiknutí je sice notný kus cesty, ale propaganda bývá často tupá, jak poleno - a snad právě proto funguje na "většinového"jedince, který se seriózně nezajímá o nic, ale "rozumí"všemu.

Dezinformace místního neználka o "V"prstech odpovídá jeho věku a politické úchylce. Ostatní vědí, že jde o anglické lučištníky a první písmeno slůvka Victory.

Nicméně je zajímavým symbolem nebo gestem, které tu zatím nebylo zmíněno, třeba "paroháč", kterého si "autorsky"nárokuje metalista Ronnie James Dio a má symbolizovat propojení s ďáblem nebo nějaký obdiv k němu. Lavinovitě se to gesto rozšířilo a dnes ho běžně ukazují i popové nanynky, různí "podnikatelé"nebo malé děti.

( Viz také tajemstvihudby.cz/... )

Dětem i snílkům ukradená duha je jednou z nejsmutnějších událostí současnosti. Snad to aspoň některé přivede k zamyšlení, že se tu děje něco velmi, velmi zlého...

ben®
slovan - Vy, jako Vševěda, to určitě budete vědět. Kdo je autorem onoho mezinárodního symbolu geometrického tvaru kosočtverce, který vzhledem k mému věku, tak rád kreslím po zdech?
hodnocení

Slovane, nemám ráda, když se v "mých" dotazech lidé napadají. Doplňující informace je možné podat slušně. JInak prstový symbol paroháč, cornuto, jsem párkrát viděla jako gesto netrpělivých a nespokojených řidičů.

Bene, jako malá jsem se ptala doma, co jsou ty kosočtverce na zdech zač. Prý je to "ruské písmo" a význam to nemá žádný. Nikdy jindy jsem se s tímto názvem nesetkala. Nevím, jestli to bývalo kdysi více vžité, nebo jestli to vymyslel dědeček.

ben®
bimbam - azbuku asi také znáte a takový znak tam není (ale neznám písmo všech zakavkazských pronárodů). Dědeček nelhal, dědeček pábil .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]