Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Mám otázku a nevím kam ji vložit.
Jsem čech a přitelkyně je polka a už tu žije přes 10 let samozřejmně i pracuje. Chceme se vzít a nevíme zda přitelkyně bude mít automaticky státní občanství nebo jak to funguje. Mohl by mi to někdo kdo tomu rozumí popsat jak to funguje? Bude muset i tak psát test u žádosti o občanství pokud bude muset žádat?
Opravdu občanství potřebuje? Jako občanka EU, pokud je trvale přihlášena k pobytu v ČR, tak má v podstatě skoro stejná práva jako Češka.
> Akorát nemůže volit například
V parlamentních volbách sice volit nemůže, ale v obecních může nejen volit, ale i kandidovat, jestli tomu rozumím správně.
@magdon: Snažím se přijít na nějaké reálné, použitelné právo, které k životu potřebuje a neměla by ho.
Napadá mě snad jen konzulární pomoc při potížích v zahraničí (dovolená).
Mám známého Slováka, který propásl dobu, kdy k získání občanství stačil sňatek. Už tu žije a prcuje cca 20 let, oženil se a má už 12 letou dceru. I tak musí pro získání občanství absolvovat velmi náročný test. Před pár lety jsem se mu s tím snažil pomoct, ale nakonec to vzdal. Ten test je natolik náročný, že by ho nezvládl ani leckterý rodilý Čech.
Podle zákona jsou požadované znalosti na úrovni základního vzdělání a uchazeč musí mít správně jen 60% (3 z 5) odpovědí.
@vidimte: Vzhledem k tomu, že prý žije v ČR od 2 let (neznám ji) a asi zde i chodila do škol, tak žádné testy dělat nemusela a občanství ji bylo prostě uděleno po předložení žádosti.
imgifi - Tehdy mu ještě 65 let nebylo. Měl jsem odkaz na ty testy, ale když rezignoval, tak jsem to smazal. Když budu mít čas a náladu, pokusím se to ještě někde najít.
Test je 30 otázek ze souboru 300 otázek se známými, správnými, vypracovanými a zveřejněnými odpovědmi.
Z těch 30 otázek musí mít minimálně 18 dobře.
Našprtáním se zpaměti všech dvojic otázka-odpověď se k občanství ve vyspělých státech světa lehce dopracovává každej blbej Pakistánec, Arab nebo Nigerijec, aniž by získal nějaké zvyklosti a morální hodnoty té země.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.