Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

České Státní občanství pro polku

Od: otta odpovědí: 17 změna:

Dobrý den

Mám otázku a nevím kam ji vložit.

Jsem čech a přitelkyně je polka a už tu žije přes 10 let samozřejmně i pracuje. Chceme se vzít a nevíme zda přitelkyně bude mít automaticky státní občanství nebo jak to funguje. Mohl by mi to někdo kdo tomu rozumí popsat jak to funguje? Bude muset i tak psát test u žádosti o občanství pokud bude muset žádat?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

7x

Zákon

Opravdu občanství potřebuje? Jako občanka EU, pokud je trvale přihlášena k pobytu v ČR, tak má v podstatě skoro stejná práva jako Češka.

mate59
Akorát nemůže volit například.

"skoro stejná práva" ovšem nejsou "stejná práva".

lmgify

> Akorát nemůže volit například

V parlamentních volbách sice volit nemůže, ale v obecních může nejen volit, ale i kandidovat, jestli tomu rozumím správně.

imgify - Jasně, a taky může volit třeba předsedu místních zahrádkářů. *smich*

lmgify

@magdon: Snažím se přijít na nějaké reálné, použitelné právo, které k životu potřebuje a neměla by ho.

Napadá mě snad jen konzulární pomoc při potížích v zahraničí (dovolená).

hodnocení

2x

Sňatkem vaše přítelkyně občanství nezíská, získat občanství lze jen způsoby vyjmenovanými v zákoně.

bbbb
hodnocení

1x

Tak se chcete vzít a nebo chcete, aby měla české občanství :))

hodnocení

1x

Nemám nic proti Polákům ani Polkám, ale polka je párový tanec (podle Wikipedie se tančí okolo / po obvodu sálu / parketu).

Přítelkyni bych psal s velkým P.

hodnocení

0x

Mám známého Slováka, který propásl dobu, kdy k získání občanství stačil sňatek. Už tu žije a prcuje cca 20 let, oženil se a má už 12 letou dceru. I tak musí pro získání občanství absolvovat velmi náročný test. Před pár lety jsem se mu s tím snažil pomoct, ale nakonec to vzdal. Ten test je natolik náročný, že by ho nezvládl ani leckterý rodilý Čech.

vidimte

Kdyz to zvládla Sara S. stories.cz/...

lmgify

Podle zákona jsou požadované znalosti na úrovni základního vzdělání a uchazeč musí mít správně jen 60% (3 z 5) odpovědí.

lmgify

@vidimte: Vzhledem k tomu, že prý žije v ČR od 2 let (neznám ji) a asi zde i chodila do škol, tak žádné testy dělat nemusela a občanství ji bylo prostě uděleno po předložení žádosti.

lmgify

Je mu přes 65 let? Zkoušku z reálií by mu prominuli.

imgifi - Tehdy mu ještě 65 let nebylo. Měl jsem odkaz na ty testy, ale když rezignoval, tak jsem to smazal. Když budu mít čas a náladu, pokusím se to ještě někde najít.

lmgify

Test je 30 otázek ze souboru 300 otázek se známými, správnými, vypracovanými a zveřejněnými odpovědmi.

Z těch 30 otázek musí mít minimálně 18 dobře.

Našprtáním se zpaměti všech dvojic otázka-odpověď se k občanství ve vyspělých státech světa lehce dopracovává každej blbej Pakistánec, Arab nebo Nigerijec, aniž by získal nějaké zvyklosti a morální hodnoty té země.

lmgify
hodnocení

0x

Vypadá to, že bude muset udělat oba testy (čeština + reálie).

Nevím, kde žijete, ale jestli je to někde na Ostravsku, tak tam snad nemá ani smysl se pokoušet o naučení se spisovné češtiny, když se tam stejně mluví polo-polsky nebo polštinou říznutou pár českými výrazy. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]