Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej pozemků

Od: martin111 odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně prodeje pozemků. Kdysi jsem zdědil nějaké pozemky po rodičích (nějaké malé pole apod.) Ty pozemky jsou myslím v pronájmu Jzd které se o ně stará a ročně to vynese nějakou malou částku. Já bydlím ve městě, zatímco můj bratr žije stále na vesnici v baráku po rodičích. A ted na mě začal hodně náléhat a nabídl mi cca 200tisíc at na něj převedu ty pozemky. Já jsem řekl, že si to rozmyslím. Moc se mu to čekání nelíbí. Je dobrý prodat ty pozemky? Netuším ani kde se nachází a nestarám se o ně, zatímco on prej chodí pravidelně na schůze a víc se v tom angažuje...co myslíte?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Tak asi bude trochu jiná cena na úrodné Hané, nebo někde nějaký kamenitý úhor kdesi v horách.
Kolik toho je metrů?

hodnocení

2x

Záleží na tom, kolik toho je metrů, jestli je to někde pohromadě, nebo roztaháno po celém katastrálním území. A nejdůležitější informace... kde přesně ty pozemky leží. Možná to je pole, ale v obci mohla proběhnout změna územního plánu a v lokalitě je plánována výstavba... a rázem máte z 20 korun za metr orné půdy stonásobek za stavební parcelu.

Začněte se trochu zajímat a pak máte dvě možnosti... prodat, nebo neprodat.

hodnocení

2x

Budete musiet vyvinut vlastnu aktivitu a zistit na katastri rozlohu a trhove ceny v regione, inak to nejde.

hodnocení

0x

200 tisíc za pozemky. O jakou se jedná výměru? U pozemků stále cena roste.

hodnocení

0x

Tržní cena zemědělské půdy se pohybuje nejčastěji v rozmezí 25-45 Kč/m2. Z toho můžete vycházet. Nebo si zjistěte cenu zemědělské půdy přímo v místě. Pak můžete optimalizovat, že prodáváte bratrovi.

bbbb
Zemedelec tezko da nad 15/metr, to se mu nevyplati, leda nekde v meste, kde se predpoklada zmena na stavebni.
Zemedelec je schopen brat dotace 0,60 Kc z metru. případně vám vyplatí 0,30 Kč pachtovné.
A je jedno jestli to je ve městě nebo jenom tráva. letos se to ale má měnit.
Každopádně pudu lze koupit klidně za 6 Kč stále. beztak o nic než o dotace nejde. Pokud se tedy bavíme o té zemědělské…

riva
hodnocení

0x

Jde o to, na co bratr ty pozemky potřebuje. Jestli chce hospodařit, tak bych mu s tím pomohl i třeba příznivou cenou za pozemky. Ale jinak není důvod se vzdávat pravidelného příjmu z majetku, kterého cena stále roste.

hodnocení

0x

Prodal jsem pole před pár lety, kvůli dostavbě baráku. Tenkrát chodily nabídky do schránky typu "Koupím vaše pole, cena 65tkč". Šel jsem na družstvo, jejich nabídka byla 105tkč. Po docela dlouhých jednáních to nakonec koupili za 185tkč. To jen pro ilustraci, jak je to s cenama... Dnes bych to neprodával. A na bratra nepřeváděl.

Podobné nabídky mě chodí stále. Ceny zcela směšné.
Když mám dobrou náladu, tak s nimi začnu komunikovat, že klidně prodám, ale za moji cenu. Většina v tu chvíli zcela ztratí zájem.
Ty ceny by mě zajímaly, protože reálně vidím dost části situaci, kde se nabídne 100 Kč za metr čtverec a majitel ohrnuje nos, že je to směšná cena, přičemž obvyklá sazba je kolem 40 Kč za takový pozemek…
Každý si myslí, jak má hodnotnou půdu, ale realita je úplně někde jinde.

@mattaxa By mně zajímalo odkud Vám takové nabídky chodí. Když mě naposledy přišla nabídka s uvedenou cenou, tak vykuk nabízel 19 kaček za metr...

Nejvíc mě pobaví, když přijde nabídka z druhého konce republiky, že by na tom rád hospodařil... *smich*

@mettaxa to jsi se spletl o nulu, ne?
Poslední nabídka na osm hektarů byla 900 tisíc. Tedy celých 11 korun a 25 haléřů za metr. To se fakt vyplatí prodat.
Navíc, jen čistý pole. Meze a remízky neee.
Pánové já to mám z druhé strany, protože my právě nabízíme, že odkoupíme a lidem 100Kč smrdí. Chtějí i klidně 500 za metr…
Ale my to potřebujeme kvůli věcnému břemeni a kdo souhlasí s břemenem, tak se nebojí si říct i 6 000 Kč za běžný metr, kdo nesouhlasí, tak se musí odkoupit.
bbbb
Ty si ale pleteš bezcennou ornou hlínu nebo louku někde mimo Intravilán obce s tim, kdyz nekdo potrebuje zvetsit zahradu nebo cestu, tam si samozřejmě prodávající může říct co chce když má kupujícího který to potřebuje :)
Jinak já letos nakoupil, a od spekulantů, tedy překupníků co už to pořádně namastili, a mají toho stovky nebo tisice, pod 25/metr ale pozor, v krajskych ci okresnich mestech, ne nekde v divocine, nebo v Sudetech…
A jestli tazatel ani neví kde to je a co to je a kolik toho je, no tak to je těžký aby mu někdo řekl reálnou hodnotu. Vždyť ani neřekl cenu za metr, pokud je to ale blízko obce, kde může být plánovaná výstavba, stačí se podívat do územního plánu, tak ta cena může jít i na tisíce za metr. K tomu ale vybudovat IS to jsou další tisíce.
Tak to je úplně jiná situace, nežli běžný prodej celého pole.
Když jsem onehdy chtěl koupit kus pozemku, abych to měl tak nějak ucelený, nezbylo mě, nežli akceptovat cenu. Původní majitel nepotřeboval prodat a já jsem chtěl koupit.

hodnocení

0x

Propachtovaná zemědělská půda je nejlepší dlouhodobé uložení peněz, jaké existuje. Cena s dostatečnou přesností kopíruje inflaci, zisk z pachtovného je jen o 1-2% nižší než je nájem z populárních investičních bytů, za to je to příjem jistý a bezpracný. Neprodávat.

bbbb
A na to jsi prisel jak? Kdyz podle zdejsich rad koupim za 50 Kc/m2 tak tezko vice nez 0,3 Kc na pachtovnem za rok nedostanu, to je prece dane dotacemi zemedelce, a to je docela prachmizerné zhodnocení co? dokážeš spočítat výnosové procento?
To bys musel koupit za 6 a ne za 50, aby se to dalo srovnat s byty.
Kolik berete pachtovného a kde proboha? Je tu nekdo kdo pronajima zem. pudu (pole) za vic jak 0,6 Kc/metr/rok? Louku asi ne ze…

hodnocení

0x
Urcite neprodavat, neni k tomu duvod pokud z toho mate nejake penize a v podstate to je bez starosti. Ceny pozemku jen rostou, takze az bude nejhure a budete nekdy ty penize potrebovat, teprve pak bych nad tim uvazoval.
Jak pisete, vas bratr chodi na schuze, takze je klidne mozne, ze vi neco, co vy ne. Napriklad planovane zmeny v uzemnim planu a najednou bude vas bratr milionar a vy utrete.
bab

Tatínkova slova, vole neprodávej pole.

martin111
hodnocení

Díky všem za odpovědi. Jinak já mám taky pocit, že když mu to nekejvnu, tak už se semnou nebude chtít bavit.

asd1
V tom případě by to nebyla žádná škoda,jen by se projevil jaky to je hajzl, ktery chtel vytezit vlastniho bratra...
bbbb
Proboha ty jsi jak malej Jarda, zavolej do nějaké realitky, třeba M&M že to chceš prodat a nech si to zdarma nacenit. oni narozdíl od tebe už si to uměj vyhledat, i třeba podle tvého jména a otevřít územní plán.
Toto udělali s několika realitkami nezávazně aby ti nastřelit cenu, nepodepisuju žádnou exkluzivitu zatím. no a pak to můžeš porovnat s nabídkou pro bratra, je mu to můžeš nechat o něco levněji a ještě ušetřít za provizi realitce.
Neřekl jsi ani kolik toho máš, ani kolik ti nabízí za metr, ani kde to je. tak ti víc neporadím

hodnocení

0x

Já prodal Hanou, která byla pro mě daleko za 70,-Kč metr a JZD mi původně dávalo 52,-, když jsem napsal, že místní spekulant mi dá víc, dali hned 70,-Kč a poslali předem. Peníze jsem pochopitelně již utratil, koupil jsem si nové auto, přitom staré mi donedávna bohatě stačilo, dovolená, děti, radiátory, koupelna, žena. ... a dodnes toho všeho lituji. Kdo má půdu, to je víc než si myslíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]