Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně prodeje pozemků. Kdysi jsem zdědil nějaké pozemky po rodičích (nějaké malé pole apod.) Ty pozemky jsou myslím v pronájmu Jzd které se o ně stará a ročně to vynese nějakou malou částku. Já bydlím ve městě, zatímco můj bratr žije stále na vesnici v baráku po rodičích. A ted na mě začal hodně náléhat a nabídl mi cca 200tisíc at na něj převedu ty pozemky. Já jsem řekl, že si to rozmyslím. Moc se mu to čekání nelíbí. Je dobrý prodat ty pozemky? Netuším ani kde se nachází a nestarám se o ně, zatímco on prej chodí pravidelně na schůze a víc se v tom angažuje...co myslíte?
Záleží na tom, kolik toho je metrů, jestli je to někde pohromadě, nebo roztaháno po celém katastrálním území. A nejdůležitější informace... kde přesně ty pozemky leží. Možná to je pole, ale v obci mohla proběhnout změna územního plánu a v lokalitě je plánována výstavba... a rázem máte z 20 korun za metr orné půdy stonásobek za stavební parcelu.
Začněte se trochu zajímat a pak máte dvě možnosti... prodat, nebo neprodat.
Tržní cena zemědělské půdy se pohybuje nejčastěji v rozmezí 25-45 Kč/m2. Z toho můžete vycházet. Nebo si zjistěte cenu zemědělské půdy přímo v místě. Pak můžete optimalizovat, že prodáváte bratrovi.
Prodal jsem pole před pár lety, kvůli dostavbě baráku. Tenkrát chodily nabídky do schránky typu "Koupím vaše pole, cena 65tkč". Šel jsem na družstvo, jejich nabídka byla 105tkč. Po docela dlouhých jednáních to nakonec koupili za 185tkč. To jen pro ilustraci, jak je to s cenama... Dnes bych to neprodával. A na bratra nepřeváděl.
@mattaxa By mně zajímalo odkud Vám takové nabídky chodí. Když mě naposledy přišla nabídka s uvedenou cenou, tak vykuk nabízel 19 kaček za metr...
Nejvíc mě pobaví, když přijde nabídka z druhého konce republiky, že by na tom rád hospodařil...
Propachtovaná zemědělská půda je nejlepší dlouhodobé uložení peněz, jaké existuje. Cena s dostatečnou přesností kopíruje inflaci, zisk z pachtovného je jen o 1-2% nižší než je nájem z populárních investičních bytů, za to je to příjem jistý a bezpracný. Neprodávat.
Díky všem za odpovědi. Jinak já mám taky pocit, že když mu to nekejvnu, tak už se semnou nebude chtít bavit.
Já prodal Hanou, která byla pro mě daleko za 70,-Kč metr a JZD mi původně dávalo 52,-, když jsem napsal, že místní spekulant mi dá víc, dali hned 70,-Kč a poslali předem. Peníze jsem pochopitelně již utratil, koupil jsem si nové auto, přitom staré mi donedávna bohatě stačilo, dovolená, děti, radiátory, koupelna, žena. ... a dodnes toho všeho lituji. Kdo má půdu, to je víc než si myslíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.