Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na péči po vyrozumění sp.řízení

Od: juglans® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,prosím vás,dnes jsem dostala doporučeně,že pokračují v přerušeném řízení,nebot již mají posouzení stupně závislosti.Po tel. mi řekli,že mohu do 5 .pracovních dnů,do spisu nahlédnout,ale že nemusím.Na uřád jsem se dostavila a podepsala,že jsem nahlédla.Ptala jsem se dále uřednice,kdy již můžeme doufat,ve finanční pomoc.Řekla mi až vám napíšeme a pak ještě 15 dní lhůta.Jenomže ,já nerozumím pojmu AŽ.Mám si to vykládat tak,že na to není lhůta a že záleží na tom,až se k tomu možná dostanou?Já si jinak nestěžuji,docela doposud zvládli rychle.Žádala jsem 21.srpna a rozhodnutí jim přišlo 16.října.Ale jsem už ze všeho za ta leta,lítání po lékařích,než jsme se dozvěděli dg. a ted jako samoživitelka,kdy jsou nároky na péči,už docela unavená.Zatěžuje mě další čekání,když není jasné do kdy.Děkuji za pochopení a pomoc,najít odpověd.

doplněno 27.10.23 13:30:

Dnes mi přišlo již schválení příspěvku a ted musí uplynout 15.denní lhůta,což by mělo být snad splněnokk 14.listopadu.snad se nemýlím?Četla jsem,že pokud nabyde moci,začátkem měsíce,tak se stihá,obvykle,vyplatit 20. v měsíci.Další první termín je 9.v dalším měsíci.Zajímalo by mne,zda to stihnou do 20.listopadu?Za 2 pracovní dny,to asi těžko,že?Pak prosím ještě jeden dotaz.Jak se počítá částka za měsíc srpen,když jsem požádala opř.21.srpna?Vydělí na dny,nebo započítají celý měsíc?Jinak sem koukala,že se vyplácí v daném měsíci za onen měsíc a né třeba za srpen v září.Pokud jsem pochopila správně,To,že vyplatí vše zpětně,chápu..děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

okolik
hodnocení

0x

Milá Junglans, napíšu Vám asi toto pokud přišlo vyrozumění, že pokračují v přerušení řizení tak ještě nedávno bývala 8 denní lhůta k náhlédnutí do spisu a k doložení případných dalších lékařských zpráv včetně doplňujících informací z Vaší strany. Nyní je lhůta zkrácená na 5 dní. Tyto dokumenty posoudí posudkový lékař na jejihž základě vydá Rozhodnutí a pak přichází na řadu zmíněná 15 denní lhůta a do 5 dnů byste měla dostat dopis s Rozhodnutím. Obecně mají 90 denní lhůtu, ale praxe je poněkud jinde.

Lhůtu až Vám nikdo asi nedokáže konkrétizovat sousedé šetření v únoru v červenci urgovali, pracovník ÚP neposlal dopis, že byla žádost přijata až na dvojitou urgenci, poslal přijetí žádosti. Během několika dní v září žádost od ČSSZ o doložení lékařských zpráv. Proto je výše uvedená lhůta 5 denní, kdy je možno doložit aktuální lékařské zprávy, kdy se mohl zdravotní stav změnit. Nyní jsou ve stejné fázi očekávání Rozhodnutí (dopis) jako vy a to dokonce žádali mnohem dříve než vy.

Takže ač došlo k pochybení na ÚP nezbývá než vyčkat. Příspěvek Vám bude poskytnut zpětně od data podání žádosti.

Snad jsem alespoň trošku pomohla.

okolik

Rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči

hodnocení

Dobrý den.možná že jsem to napsala nesrozumitelně.Právě ted je to ve fázi,že s přerušení řízení,už zase zahájili,protože jim přišlo schválení a podklady ,že uznávají příspěvek ve 2,stupni.Využila jsem nahlédnutí do spisu,vím tedy,že má dcera dvojku,ale nevím jak dlouho bude ted trvat,než mi pošlou výpočet dávek.Asi opravdu těžko říci,poněvadž ,dnes jsem i volala na linku pro čr a řekli mi,to mi nevíme.děkuji vám za vaši reakci

okolik

Pokud jste měla možnost se vyjádřit a nahlédnout do spisu a eventuelně měla možnost doložení nejnovější zprávu, od doby podání nějaká dramatičtější změna asi nebyla. Jedná se o běžný korespondenční postup přerušení řizení, zahájení řizení, Rozhodnutí...Jen Vám dávají možnost se vyjádřit k informacím ve spisu. Sama víte co obsahují a s čím souhlasíte a případně s čím ne a proč. Neuvádíte věk dcery. Existují tabulky kde se výše poskytované částky rozlišuje podle toho, jestli se jedná o dítě, nebo dospělého jedince. U dítětě je ohraničeno věkem.

Doručení Rozhodnutí záleží na vytíženosti spádového úřadu a personální obsazenosti pracoviště...

Podívejte se do vyhledávače a zadejte si výše příspěvku na péči jsou tam jednotlivé stupně 1-4.

Datum kdy Vám přijde částka, Vám v tuto chvíli nedokáže skutečně nikdo nabídnout.

hodnocení

Výši já znám,dceři je 15 let.S rozhodnutím jsem spokojená,odpovídá stavu dcery.Proto jsem podepsala a ted čekám..Sice nevím,jak budou počítat,když jsme podali žádost 21,srpna,jestli za počítají těch pár dní v srpnu,nebo celý měsíc,ale to nejspíš,těch pár a další měsíce zpětně.Dávky budou do dne,kdy dceři bude 18 let a pak se příspěvek sníží a nebo nevím,zda se musí žádat znova..Snad se již brzy dočkáme a doufám v to,že vše vyřídí do Vánoc.Děkuji vám hezky,za odpovědi.

jirib
Dejte úřadu aspoň 30dní.Na výplacení dávek až 90 dní.
Peníze dostanete zpětně,ale úřady mají zpoždění.
Můžete zažádat o mimořádnou hmotnou nouzi...
okolik

Junglans, bude Vám zohledňeno datum podání 21.8. od té doby bude započten příspěvek na péči.

Přijde Vám první částka najednou za předchozí období.

hodnocení

jirib-mám tomu rozumět tak,že po rozhodnutí ,můžou vyplatit až za 90 dní.? Uznaný příspěvek,provedli,zatím za cca 60 dní,jen s možností nahlédnout a ještě musí poslat a pak 15 dní,než nabyde právní moci.Pak prý hned vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]