Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Objednavka přes email

Od: p1 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, když třeba bydlí v rodině více lidí se stejným jménem a adresou a někdo přes email objedna zboží z nějakého obchodu bez jakéholiv smlouvy tak je to vymahatelný? nebo ten email musí mít nějaké nálržitosti?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kupní smlouvu můžete uzavřít i e-mailem, žádné zvláštní náležitosti mít nemusí, musí být z e-mailu zřejmé, že nákup byl úspěšně dojednán.

ml1
hodnocení

1x

Tohle pravděpodobně nikdo vymáhat nebude. Bylo by celkem složité dokazovat, kdo tu smlouvu uzavřel. Takže to asi zkusí, ale pokud budete trvat na tom, že jste žádnou smlouvu neuzavřela, asi se nic dál dít nebude.

Pamatujete na kauzu uber. Smlouvy s uberem prý byly neplatné, protože neobsahovaly digitální podpis (a tudíž se jednalo o pirátskou přepravu bez platné smlouvy). A to vše se dělo v době, kdy stačilo k uzavření smlouvy se šmejdy do telefonu vyjádřit, že vás nabídka zaujala.

p1
hodnocení

0x
Takže když si někdo udělá email a dá tam moje údaje rodné číslo tak to budu muset zaplatit i když jsem nic neobednala?
id
Do objednávky jsem nikdy RČ nedávala.

Pokud jste nic neobjednala, tak samozřejmě nemusíte nic platit. Někdo udělal objednávku z vašeho mejlu a vaším jménem? Pak musíte komunikovat s prodejcem a ohlásit mu, že se jedná o podvod a budete mu to muset nějak uvěřitelně vysvětlit. Záleží o co se jedná, je možné, že bude po vás vymáhat zaplacení nějaké škody, to pak už je na advokáta.

p1
hodnocení

0x
Dobrý ale tak přece musí existovat spravedlnost když si člověk nic neobedna. Takhle si každý může objednávku udělat na koho chce a musí to zaplatit nrvinnej

Pokud má do vaší emailové schránky přístup více lidí, tak si koledujete o problémy. Může se ale jednat o falešný e-mail, že se vám někdo snaží škodit, to by však mělo jít zjistit z digitálních dat toho mejlu, který prodejce jistě může poskytnout PČR k prozkoumání.

p1
hodnocení

0x
Ano měla jsem na pc přihlášení tak tam mohl kdokoliv z rodiny.

Nějak se v tom ztrácím, píšete, že "když si někdo udělá email", teď zas že měl do vaší mejlové schránky "přístup kdokoli z rodiny". Pokud nenapíšete, co se vlastně stalo, jsou jakékoli rady ztrátou času rádců.

hodnocení

0x

Zaujimave je, zatial 99% obchodov online nerobilo ziadne overenie. Dokonca ani pri objednavkach ako pracka / umyvacka riadu. Teoreticky teda, ak si zalozim kdesi novu mail schranku a poznam meno a telefonne cislo suseda, mozem mu cokolvek objednat. Na druhej strane zase vzdy platim kreditkou online, maju moje peniaze, co je pre nich dostatocna zaruka.

Ako to bolo u vas s platbou? Dobierka a niekto ju uhradil pri preberani balicka? Mate tovar fyzicky doma?

hodnocení

0x

Vy máte nějak ověřený email s vaším jménem? Asi ne, takže to neřešte.

Kdyby došlo na dokazování, tak skutečnost, že zboží bylo objednáno z mejlu, který tazatelka používá, by byl silný argument ve prospěch prodejce. Ale ono to nejspíš skončí jak píše ml1, prodejce možná pohrozí, ale pak nad tím mávne rukou (pokud se nejedná o nějaké drahé zboží na zakázku).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]