Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální a zdravotní v zahraničí?

Od: karapax99 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jak to prosím chodí se sociálním a zdravotním při delším pobytu v zahraničí bez práce? Mám v plánu být dva měsíce na cestě po Evropě a upřímně v tomhle celkem tápu. Když si sjednám cestovní pojištění, tak pořád musím platit ještě k tomu to zdravotní? Má vůbec význam platit sociální? Chápu, že bez něj nebudu mít důchod, ale pokud je to jen na pár měsíců..?
Děkuji za případnou odpověď.)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravotní pojištění budete muset platit nadále. Při delším pobytu v cizině jej v Česku platit nemusíte, ale po návratu budete muset prokázat, že jste jej platil v zahraničí. Cestovní pojištění s tím nesouvisí. Sociální pojištění platit nemusíte.

jirib
hodnocení

1x
Na zdravotním vám naroste jen dluh...budete dlužník.

hodnocení

0x

Cestovní pojištěni je něco úplně jiného a nesouvisejícího se zdravotním. solciální pokud nepracujete=neplatí se ... Jinak doporučuji obrátit se s dotazem na Vaši ZP a ne zde na laickou poradnu byť tu jsou lidé co se v některých oblastech vyznají!

karapax99
hodnocení

Chtěl jsem si udělat tak trochu research než se obrátím na ZP, abych nebyl za hlupáka. :D Teď jsem dohledal, že pokud nejste v ČR šest měsíců a více, tak už soc. a zdrav. u nás platit nemusíte a zřejmě si vystačíte jen s tím cestovkem.

okolik

Kaparax99, kamarád žije na lodi v zahraničí a každý rok si posílá částku v hodnotě cca 4000,-Kč.Moc jsem Vám nepomohla, ale vím, že zmiňoval o těchto informacích, dál jsem nepátrala. Bližší informace netuším, asi by to chtělo kontaktovat ZP a zeptat se na podmínky pojištění.

že pokud nejste v ČR šest měsíců a více, tak už soc. a zdrav. u nás platit nemusíte a zřejmě si vystačíte jen s tím cestovkem.Pak po návratu mustí doložit platbu ZP Vaši pojištovně=že jste si platil v uahraničí což asi nebudete!Cestovní pojištění je na něco úplně jiného-třeba na to, že když budeter mít v cizině nehodu /ztráta dokladů, platební karty atd dle sjednaného pojištění.Jediná dobrá rada zní : obraťtese s Vaším problémem na Vaši ZP jak řešit ZPa pak na vyhlédnutou komerční pojiětovnu (kooperativa, čsob-poj, česká poj...)jaké pojištění a jaké krytí problémů požadujete .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]