Nejste přihlášen/a.
Proč zajímá řemeslníka (servis) s dobrými referencemi, zda za několik dnů po dokončení služby zaplatím kartou nebo hotovostí a zda budu chtít daň. doklad? První na co se ptal byl ten daň. doklad.
Já tedy nerozumím důvod proč se ptá, protože mi přide přirozené a fér dát doklad, funkční tiskárnu tam má. Mám pocit jestli za tím nevězí nějaká sleva nebo příplatek (ale nevím proč by tam měl být kromě ceny za papír a tisk) ale nenapadlo mě na co se zeptat, abych vyzvěděl více. Jaké otázky pokládáte pokud vás potká to samé u etablované řemeslné firmy a co je možné se dozvědět? Děkuji
Toť prosté. Když Vám vyství fakturu, případně budete platit kartou, musí to přiznat jako příjem do daní. Když to udělá bez papíru a za hotové, nikdo o tom neví a on ušetří na daních. V tom případě to i Vy budete mít pravděpodobně levnější. Dělá se to běžně. Pak ovšem musí vláda vymýšlet nesmyslné balíčky, aby jí ty nepřiznané daně nechyběly v rozpočtu. Proč myslíte, že se mnoho řemeslníků bránilo elektronické evidenci tržeb? Těm poctivým nevadilo.
Počítám, že dotaz na daň. doklad tedy znamená, že jde o firmu, která pravděpodobně neodvede státu daň a díky tomu možná dát i zákazníkovi lepší cenu...
Takže když budu chtít doklad, tak to bude vždy za plnou cenu a odvedou daň...
Jasně, poctiví s radostí vysolili min. 5k za vybavení (sice to přeúčtoval zákazníkům ale musel shánět, učit se s tim atd., takže další voser). Mmch. běžný řemeslník slavný EET bez problému obešel. Víc na daních se nevybralo, naopak pro spoustu řemesníků to byla poslední kapka a skončili. Jediný kdo na tom získal byly firmy dodávající vybavení, a o to taky nejspíš šlo...
Jde o to zda jde o zivnostniky (aby meli ZList kvuli nakupu v makru, ve velkoobchodu etc) nebo o zivnostniky s prijmem alespon superhrube prum. mzdy, tedy realne pracujici na fulltime
@cif: Čemu vlastně říkáš "důchodové pojištění"? Ptám se pro kamaráda, protože říkal, že je to blbost.
Já tomu také nerozumím.
V životě jsem se takto nikoho neptal. A ano, jsem OSVČ.
S předanou prací jde automaticky faktura.
Za tuhle (řemeslníkovu) blbou otázku bych dával nepodmíněný trest a bylo by vymalováno. A myslím to vážně.
Jo a jeste vubec nikdy vam nikdo nerekl doklad nechci chci slevu
A ted tu o Cervene karkulce
—-
Me si i firma sro s vice zamestnanci a pobockami drze dovoli rict ze jestli chci fakturu tak ze to bude drazsi nez jsme se domluvili, ale ja nejsu blbe, na to jim totiz mozu rict: ale domluvili jsme se na cene X a ja chci cenu X a te prevodem podle dokladu na ucet ktery uvedete.
oni totiz aby cloveka oblbli reknou cenu a nasledne se pokouseji ji navysit o dph a dalsi i kdyz vedijo, ze nejsem podnikatel (resp. Jsem se jako podnikatel s nimi nebavil, ico ani dic nesdelil, ani nevypadal jak podnikatel).
Me jen staci prokazat platbu tedy zaplatit na ucet, jak oni si to osulijo je mi jedno, fakt je, ze pulka jich da svuj soukromy ucet, tretina zaskripe zubama a ... no a zbytek, tak ten ...
Tak takto asi.
Ne, nepíšu pohádky, nejsem spisovatel.
Ale pravda, nejsem řemeslník i když jsem OSVČ. Vzhledem k faktu, že každou zakázku musím mít zapsanou ještě v Deníku autorizované osoby, tak lze kontrolovat každou zakázku (byť malou). Kvůli tomu měl kolega dokonce problém, když mu FÚ kontroloval účetnictví a on dělal jeden projekt zadarmo pro kamaráda (či příbuzného, už si nepamatuji). Říkal, že to hodně těžko vysvětloval, protože v Deníku AO zakázku zapsanou měl, ale neměl proti ní žádnou fakturu.
Několika nickový berni, kde berete tyto špatné informace?
---------------------
Šedá ekonomika letos přesáhne bilion korun
Největší podíl na celkovém objemu nezdaněných prostředků měl loni podle odhadů společnosti Kearney zpracovatelský průmysl, jímž proteklo přes 160 miliard korun. Následovalo stavebnictví s částkou 141,5 miliardy. Často zmiňovaným pohostinstvím, stravováním a ubytováním proteklo 56,5 miliardy nezdaněných korun.
zdroj. MF dnes ze dne 17.10.
Podnikatel je povinen vystavit doklad o poskytnutí služby zákazníkovi na požádání, nikoli automaticky. Nevím, jestli jste o vydání dokladu požádal/a, pravděpodobně chce předejít nedorozumění a dotaz směřuje k tomu, jestli vydání dokladu požadujete. Nic víc, nic míň.
@berni: Cucáte si povinnosti z prstu, nic o tom nevíte. Vystavit doklad na požádání požaduje Živnostenský zákon. Podpis nevyžaduje žádný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.