Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy bude možné cestovat na východ

Od: ondra16 odpovědí: 40 změna:

Viděl jsem staré fotografie po dědovi kdy v 70 letech procestoval celý Sovětský svaz.Nejvíce se mne libilo Rudé náměstí v Moskvě s chrámem Vasilije Blaženého,historické muzeum, kremelské zdi, Leninovo mauzoleum a potom též město Petrohrad, kde byl postaven v 18.století Zimní palác jako ukázka ruského baroka. Velmi mne zajímají kulturní památky a dějiny umění.Chtěl bych se zeptat až se urovná nynější válečná situace mezi Ruskem a Ukrajinou bude možné opět cestovat bez víza a poznávat Rusko jako cestoval můj dědeček nebo tam už spíše zůstane nepřátelství po mnoho desítek let, že se tam nikdo nepodívá v rámci poznávacího zájezdu?

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Do Ruska je možné si zajet, jen ne přímo, ale oklikou třeba přes Katar, odkud se už do Ruska létá přímo. Mezi námi, bez ohledu na válku na Ukrajině a politické neshody je Rusko daleko lepším poznávacím cílem, než třeba USA. Byl jsem tam 2x a nikdy jsem toho nelitoval. Srovnejte si třeba ruská metra s americkými - ruská krásná architektura a čisto, americká jen a jen špína a bordel. Ruské památky s nimiž Amerika nemá nic srovnatelného. A Rusové bez ohledu na jejich zálibu ve vodce jsou obecně srdeční a přátelští lidé, se kterými je radost si podebatovat.

Vím, že se do mě pustíte. Ovšem žádám rádce a diskutéry, kteří NIKDY v Rusku nebyli, aby si své nezkušenosti nechali pro sebe. O Rusku totiž vůbec nic neví.

to se tedy divím...

Milane, můžeš konkretizovat, čemu se divíš? Tvé poznámce zatím nerozumím.

Nebyl jsem tam, ani tam,

Proto si to nechám pro sebe, jak jsi o to požádal.

tomas13
Satam, a ty jsi byl i v USA?
nerentier

V Rusku jsem byl a mohu tedy vesele poučovat, ale přidržel bych se ryze technické stránky věci. Občan se ptá srozumitelně a může dostat věcnou odpověď. Pokud absolvuje vízové martýrium, nikdo mu nebrání do Ruska jet, válka neválka. Strýček Sam s tím nemá nic společného. Stanice ruského metra vypadají hezky, ale cestování jím byl docela očistec, jak v Pitěru, tak v Moskvě. Od té doby pražské metro nepovažuji za přecpané a samotná Praha je v podstatě menší poklidná vesnice. *vtip*

@tomas13: Ne. Je to důležité?

Hmm... asi jste z Ruska viděl jen to, co Vám chtěli ukázat. Opravdu to není jen o krásné architektuře a usměvavých srdečných lidech.

@amper: To není nikde *smich*

tomas13
Satam, ano je to důležité, sám USA můžete pomlouvat, jaké mají metro či památky, ale pak píšete kdo nebyl v Rusku, ať se nevyjadřuje... :D nějaký dvojí metr...

@tomas13: Každý má právo na vlastní názor. A já USA nepomlouvám, konstatuji doložitelná fakta.

tomas13
"Ovšem žádám rádce a diskutéry, kteří NIKDY v Rusku nebyli, aby si své nezkušenosti nechali pro sebe. O Rusku totiž vůbec nic neví."
Ne, nebyl jsi v USA, tak ani žádný doložitelný fakta nic nezvrátí. Nemáš právo to komentovat. Takto chápu tvůj výrok.
Každopádně kdo má zájem se tam podívat, může letet třeba ze Srbska z Bělehradu, kde je přímý spoj.

@tomas13: Zkusím ti to vysvětlit. V našem mediálním prostředí se o Rusku dozvíš hlavně propagandistické informace, dá se říci dezinformace, které značně zkreslují obrázek o Rusku, který si může udělat běžný mediální konzument. Proto říkám, že kdo v Rusku nikdy nebyl, v podstatě o Rusku nic neví. V případě USA je to právě naopak. Proto moje ŽÁDOST v závěru mého příspěvku. Nikomu totiž nezakazuji se vyjádřit ať v Rusku byl nebo ne!

A promiň, ale ty mi nebudeš určovat, co mám právo komentovat a co ne!

cif

Problém je, že v Rusku, když řekneš něco proti vládě, tak máš problém, v usa si můžeš zatim říkat skoro co chceš...

Jinak tazatel píše o sedmdesátých letech návštěvy dědečka a Petrohradu, to mi nějak neštimuje, nejspíš to bude řízena provokace, pokud se už neozve.

holt v naší kotlině se někteří řadíme východní, a někteří k západní civilizaci, jsme tady dokonalá směska, a já tedy k východu nestihnu vůbec, aby bylo jasno :)

Satam,

...žádám rádce a diskutéry, kteří NIKDY v Rusku, nebo v USA nebyli, aby si své nezkušenosti nechali pro sebe...
...ale ty mi nebudeš určovat, co mám právo komentovat a co ne...
...to se tedy divím...Milane, můžeš konkretizovat, čemu se divíš? Tvé poznámce zatím nerozumím...

...Nebyl jsem tam, ani tam,...Proto si to nechám pro sebe, jak jsi o to požádal.
Už jsi pochopil?

cif, správně...

"holt v naší kotlině se někteří řadíme východní, a někteří k západní civilizaci, jsme tady dokonalá směska, a já tedy k východu nestihnu vůbec, aby bylo jasno"
Souhlasím s Vámi, proto Vás cituji,

Cif, asi to nebude provokace, ale někteří (asi mlaší) psychologové takto testují názory a nálady obyvatelstva, ohledně názoru na něco...

A teď si dělá poznámky, jak se debata stočí na něco jiného, a jak se lidi začnou dohadovat úplně o něčem jiném...

Přeji všem uspěšný a zdravý týden.

ben®
hodnocení

10x
Dobrý den, hlavně až tam pojedete podívat se (mimo jiné) na vystavenou, zažloutlou mrtvolu masového vraha, tak si dobře hlídejte kufr - ti srdeční lidé kradou kufry a cizí území . Zdravím!
cif

A já myslel že jenom hodinky, babička říkala

Jeho dědeček zase říkal, jak tam mají krásně, no, evidentně, jinej gang

Jako že by se poblil z Putina?

ben®
herd - 1gr.cz/...

hodnocení

5x

Nic vam nebrani aj teraz poziadat o vizum a dostat sa do Ruska napr letecky : Praha - Istanbul - Rusko. Sankcie su prevazne od USA a statov EU, staci vam najst si na prestup stat, ktory sankcie nema.

Co sa tyka cestovania v byvalom ZSSR, nebolo to vobec take, ako pisete "procestoval cely Sovetsky svaz". Boli tam prisne obmedzenia, kde ste sa mohli ako turista dostat. Aj samotni obcania zvazu mali obmedzene cestovanie vnutri krajiny.

Jj svého času bylo mimo zájezdy s cestovkou (Čedok a CKM) pouze na "sviditělstvo" na pozvání! soukromě to tak jednoduše taky nešlo, A když už se toto stalo, tak byly vymezeny trasy a sjetí z trasy... Platilo i pro cestovky ale to už je dost dlouho...

nerentier
hodnocení

4x

Do SSSR i Ruska se vždy cestovalo s vízem, o žádném bezvízovém styku nevím. Pravidla jsou stále stejná, jen je nutno z Polska cestovat autem nebo autobusem, protože vlaky nejezdí a letadla nelétají. Případně letecky cestovat oklikou přes Bělehrad nebo Istanbul. V nejbližších letech se to určitě nezmění. V Rusku jsem byl a mohu potvrdit, že má turistům co nabídnout. Petrohrad se mně líbil mnohem víc než Moskva. Pokud to vysloveně nehoří, pár let bych s návštěvou Ruska počkal a pak to může být o to zajímavější, protože Rusko se odklání od Západu, pilně spolupracuje s Čínou a po letech může být turista velmi překvapen.

Pár let po převratu vízum nebylo zapotřebí, měli jsme s nima smlouvu o bezvízovosti. Pak se nějaký pan Zeman postaral aby byla zrušena.
nerentier

Ano, máte recht, skutečně to nějakou dobu fungovalo. Od 29. 5. 2000 byl konec. Já jsem jel do Ruska pár let poté, už s vízem. *jasne*

hodnocení

3x
Do Ruska bylo potřeba vízum již před válkou. Asi težko říct, kdy bude Rusko zase otevřené pro turismus. Bude záležet na tom, jak dlouho bude válka a jak se bude vyvíjet samotný režim v Rusku.
Sám jsem měl Rusko na svém listě ho navštívít, ale teď to odkládám na neurčito.

Pár let po převratu vízum nebylo zapotřebí, měli jsme s nima smlouvu o bezvízovosti. Pak se nějaký pan Zeman postaral aby byla zrušena.

tak
hodnocení

2x

To bude trvat možná desetiletí, než se tam někdo odváží jet, nebo vůbec, jestli najde tu chuť Rusko ještě vidět.

Tak určitě. Lepší jsou no go zony na pokrokovém západě, kde arabáši čmárají na baráky Davidovy hvězdy. Tam to ještě bude zajímavé.

hodnocení

0x

Zrovna před hodinou mi psal jeden cestovatel se žádostí o pomoc s cestovním pojištěním pro Rusko. Chce jet na vánoce do Moskvy a pak vlakem až do Kazachstánu.

mll

To je podle mě nepojistitelný.

Nedávno jsem vzpomínal, že jsem už dlouho neslyšel o vlaku do Moskvy (a vlastně ani do Kijeva). To bylo vždy vlak vltava ve směru moskva běloruský vagzal (anglicky hlásili moskva bělorusk stejšn). Případně rychlík Dukla ve směru Kijev. Tak jsem si říkal, jestli ještě jezdí ten vlak Moskva - Nice, který naší republiku projížděl na ose Bohumín-Přerov-Břeclav tedy zcela mimo Prahu, ale mělo to být pohodlné spojení s Ruskem, Itálií a Francií. Propagovaly ho i české dráhy s tím, že do něj "samozřejmě" prodávají jízdenky. Pak nechápu, proč tuhle možnost pokladní nenabídla, když kolega poptával cestu do Nice. (Vycházelo to tak, že dokáží prodat cestu někam do Německa a pak je nutné obrátit se na Německé dráhy.) Kolega nakonec letěl, takže namísto 24 hodin cestoval cca hodinu plus nějaký ten pobyt na letištích. (Cesta ho vyšla na dvojnásobek cesty autobusem a zhruba na tarifní cenu podle tehdy fungující kalkulačky mezinárodního jízdného (jo kde je kalkulačce jízdenka.cz dneska konec))

Což to, že nejezdí přímé vlaky do Moskvy bych asi přikládal stejným důvodům jako že nejezdí přímé vlaky nebo vozy do Říma, Paříze, Bruselu, Amsterdamu, Sofie, Bukurešti ...(všechny tyto destinace dříve bývaly na Hlavním nádraží k vidění zvlášť večer (pamatuju si, jak jsem neuržel smích nad hlášením ...Kurtiči, Arad, Lekešháza...)), prostě že železnice není konkurenceschopná (ceny mezinárodních jízdenek jsou podobné nebo vyšší než ceny letenek a zhruba dvojnásobné proti autobusovým jízdenkám; to že přes internet se v různých akcích prodávají daleko levněji je otázka posledních roků, třeba se zase dočkáme návratu, teď třeba s velkou slávou se dá jet do curychu na dva způsoby, rakouské dráhy zase obnovily spojení s Paříží) a taky naše koleje jsou na západní (a jižní, severní prostě civilizované) poměry šíleně pomalé, takže ten zbytek vlaků nás všemožně objíždí (Vindobona Berlín-Vídeň ještě přes nás pořád jezdí, ale prý už existuje spoj mimo nás, který je na kilometry delší, ale na čas srovnatelný). Ale koukal jsem, že moskva zmizela úplně ze seznamu zastávek. To se nestalo se zastávkami ani v době kovidu (to jen nedokázalo najít spojení), to se nestalo dokonce ani s neobsluhovanými zstávkami na tratích, kde u příležitosti Evropského roku železnice kraje nebo okresy zrušily vlakovou dopravu.

Pojistitelné to je - mám dokonce dvě pojišťovny na výběr.

On nepojede vlakem, ale poletí létadlem z Istanbulu,

nerentier
hodnocení

0x

Než se to uklidní, doporučuji si cvičně střihnout Lvov. Historické polské město plné památek, snadno dostupné vlakem, relativně levné a fungují tam platební karty. Vízum netřeba, válka daleko, služeb včetně ubytování nadbytek. Město je z hlediska pouliční kriminality mnohem bezpečnější než Kyjev nebo Oděsa. Češi jsou tam vcelku vítáni. Tak tedy? ;)

lmgify

> válka daleko

Na Lvov už dopadlo několik raket vždy v rámci ruské odplaty proti všem větším ukrajinským městům.

Tazatel se ptá na Rusko. S tím má Lvov s dávnou polskou a nedávnou ukrajinskou historií málo společného.

Jo Lvov je krásný, tak jako jiná polská města. Však tam poláci jezdí jako k sobě, mají tam spoustu svých památek. Já se tam poprvé dostal právě s polským zájezdem.

hodnocení

0x

Cestovať môžete aj teraz, inak ruské vízum vám platí aj v Bielorusku.

ruskaviza.cz/...

czech.mid.ru/...

hodnocení

0x
Rusko mne taky vždy lákálo. Ale vzhledem k velmi silné celkově protizápadní propagandě, která s invazí na ukrajinu ještě násobně vygradovala - vidím to na ruské tv - bych se tam snad bál promluvit na ulici česky, abych nedostal od nějakého uvědomělého soudruha vlastence přes držku. Takže prozatím "cestuju" na gauči. Fajn pořady a seriály se dají najít třeba na НТВ, nesmíte ale sledovat zpravodajství nebo politické diskuze typu Место встречи. Na státní tv mají taky fajn různé dokumenty třeba o přírodě nebo vesmíru apod, ale propaganda tam je jinak prolezlá mnohem víc, než v soukromých tv. Osobně bych si rusko dal až chvíli po válce a nejlíp se změnou režimu(což bohužel nemusí být nikdy). Jinak jak píšou rádcové výše, do ruska se dostanete i dnes, jsou agentury schopné to zařídit. Projet ale více států dle vašich představ bude mnohem náročnější z byrokratického hlediska.

Jestli budeš mít možnost mrkni tam,stačí do Moskvy,je to úplně jiný svět.Petrohrad dobrý,ale přecpaný,muzeum Faberge úžasné.Já to stihnul 2018 a chtěli jsme jet znovu,ale za ty zvěrstva už tam nikdy nepojedu.Před válkou tam lidi byli super,ted nevím.

P.s.byli jsme tam na pozvání,aby jsme nemuseli platit víza,náš zájezd měl oficiální festivalový slogan-Dnes děti zítra lidé.Samozřejmě žádný se nekonal.I toto je pořád v Rusku možné.

mll
hodnocení

0x

Lenina v mauzoleu už nenajdete, ten se dávno rozpad. No ale teď vážně. Tak jako našim rodičům byla upírána západní polovina světa (když to hodně zjednoduším), tak po určitém přechodném období, kdy se smělo kamkoliv se nám uzavřela východní polovina světa.

Nemám osobní zkušenosti nelákaly mě ani Státy, ani Svaz, ale znám spoustu lidí, co stihli obojí. Nejdřív před revolucí Svaz a po revoluci Státy. (Což to nepovažuju za žádný výkon, to byly ve své době standardní cesty, znám ale i lidi, co se v těch dobách vydávali i do kapitalistické ciziny, což kdybych nevěděl, že jsou to výjimky, tak bych dost pochyboval o existenci železné opony.)

Co jsem slyšel, vízum do Ruska bývala prý formalita. Zašlo se na velvyslanectví, tam se složilo 100 dolarů, v zásadě jen způsob, jak vytřískat nějaké peníze. Teda asi nepřátele státu by nepustili, ale to je tak všechno. Takže nutnost víza bych jako hlavní překážku neviděl, to neni jako do Států, kde musíte projít prověrkou do šestého kolene.

To by bylo věštění z křišťálové koule. Na ukrajinu a rusko se nasměrovala pozornost asi jako únik od kovidu, protože ta válka začla mnohem dřív. Teď vypadá, že se směřuje pozornost na Izrael, takže třeba to dopadne jako s kovidem, vyšumí různě rychle podle vzdálenosti od Izraele, podobně jako kovid mizel podle vzdálenosti od ukrajiny (a my jsme byli naštěstí v první vlně, protože jsme skoro sousedi). Ale Izrael je od nás dost daleko.

fram
hodnocení

0x

Nelétej do Moskvy. První životní setkání s obrovským švábem se odehrálo v hotelu na Rudém náměstí, vylezl z otvoru v umyvadle. Doporučuji Irkutsk, tajgu, Bajkal...bohatší, nevyjedené prostory - bývaly, teď nevím.

kudrna.cz/...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]