Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pošta odmítá vydat starobní důchod

Od: svetlanatomano odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, můj partner byl zaměstnancem Ministerstva vnitra je mu 71 let.
Od 11.10. 2023 běhá denně až dosud na poštu v Brně kde si jej přehazují z hlavní pošty na místně příslušnou poštu. Stále tvrdí, že ještě neobdrželi složenku aby mu mohli vydat jeho starobní důchod. MV ČR má "prý" dohodnuto,že od 6dne v měsíci si nechává složenky tisknout poštou. Výplatní termín je 11teho.
Partner se snažil dovolat i vedoucí pošty a ta mu sdělila že oni na to mají 10dni.
Volal tedy zpět na MVČR oddělení stížnosti a paní mu nadiktovala identifikační údaje s tím, že má jít na poštu a oni mu tam musí vydat jeho starobní důchod.
Opět se tedy vrátil na poštu aby předal údaje a aby mu vydali jeho důchod.
V měsíci září to i takhle uskutečnili a důchod mu byl vydán na základě identifikačních údajů. Avšak v tomto měsíci říjnu mu to odmítli vydat a nevydali.
Chtěli bychom si tedy stěžovat na konání pošty v případě vydání řádného starobního důchodu, který zajišťuje bydlení,energie a jine nutné platby. Můj partner má ve své péči autistického vnuka kterému je 16 let a navštěvuje speciální základní školu a i proto jsou tedy finanční prostrefky nutne (MHD, obědy,svačiny aj).Timto jej Pošta dostává do druhotné platební neschopnosti.
Mohu si myslet, že tak poště vzniká i neoprávněný majetkový prospěch ve prospěch Pošty. A protože Česká pošta spadá pod ministerstvo vnitra a když podáme žalobu na Českou poštu vznikne " zvláštní" situace?
Stát bude žalovat stát. Toto je přece precedens. Tomanová

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

23x
Boha jeho, zařiďte si bankovní účet zdarma(ne na poště) a nechte posílat důchod tam. To jako platíte vše složenkama? Vždyť na poplatcích musíte prodělat gatě... Pokud zvládnete položit zde dotaz, zřízení účtu není komplikovanější. Jinak pošta řekla, že na to mají deset dní. Co si mám představit pod pojmem - běhá tam každý den od 11.10. (v pátek bylo teprve 13.)?

hodnocení

10x

Co se týká pošty a důchodu, je to poněkud zapeklitá situace, kterou trochu nechápu. Mě je 73 roků a nikdy jsem si pro důchod na poště nebyla, vždy mi normálně přijde měsíčně na účet a to nejsem bývalý zaměstnanec ministerstva vnitra /ani Ministerstva/. Nemusím se obávat, že omarodím, ocitnu se v nemocnici nebo na rekreaci v zahraničí. Přeji partnerovi, aby se mu podařilo důchodové potíže brzy vyřešit a omlouvám se, že jsem neporadila.

fram
hodnocení

6x

"Co děláš zejtra?" "No, prej mi má pošta doručit balík, tak budu od devíti do čtyř doma." "A pak?" "Pak si půjdu na poštu pro ten balík."

hodnocení

3x
Ať si zajde do nejbližší banky, která je zdarma, za deset minut má účet zřízený, zároveň mu dají potvrzení k výplatě důchodu, které si donese na ČSSZ a snad příští měsíc už dostane důchod na účet, který si vybere opět v nejbližším bankomatu. Spolupráce s českou poštou,kterou politici rozkrádají už léta... proč?
cif

Ale to ona nechce. nejspíš nejsou ani sezdaní (partner ne manžel) a tak by mu těžko mohla sebrat všechny peníze z ruky :) ) a jeho rodina trpi

V této souvislosti si nelze nevzpomenout na legendární hovor jisté paní Kačenové která nic neobjednala

pb®
hodnocení

1x
Dobře mu tak, má si nechávat posílat peníze na účet. Kam mu chodila výplata? Pochybuju, že mu ji vypláceli v hotovosti. Důchodci si pořád neuvědomují, že na účet důchod přijde i když budou třeba v nemocnici. Příjem důchodu bych podmínila bezhotovostním převodem, žádné chození na poštu. Naštěstí počítačově negramotná populace postupně vymírá a dnešní padesátník zcela jistě s nástupem do důchodu nevymění svůj iPhone za Aligator, nezruší své bankovní účty a nezačne platit složenkami.
ou

Co s tím účtem všichni máte jak pominutí.

Taky si chodím pro důchod na poštu. Výplatu jsem taky bral v hotovosti pokud to jen trochu bylo možné a ne nemluvím o časech komunistů.

cif

@ou A vis aspon kdy mas splatnost? Ja ze pan tam chodi i v nedeli a sem pise jeho druzka. Inu zivot se smrsknul na "cekani na duchod”...

@pb ted me napadlo, ze lampasaci a fizli chodili do duchodu uz v tech 48 po vysluze, takze muze byt mimo pracovni proces skoro 30 let treba... a to je uz jaksi zakonzervovan...

Ja nikomu nenutim at si ucet zaklada, pouzivat papirove penize je nutne, pro zachovani svobod, tak jsem rad, ze s nimi nemusim zatim platit ja a ze to obstaraji tito.

ou. A ještě nám prosím prozraďte, kolík platíte za všechny složenky ;)
cif

Treba ma sipo. Proc resite jeho?

Ja spis resim, proc dotuji tyhle duchodce, kdyz to zpoplatneni nejdrive 29, od zari 35 je evidentne dotovane, at tam nasadi normalne cenikovou sazbu! ale budiz.

Ale jak je to s duchody priznanymi pred rokem 2009? Tam to dotujeme kompletne cele jo?!

Cif .-kde jste přišel na těch 48 roků? Starobní důchod pro VZP a pro příslušníky (dnes policisty) byl až od 55 let stejně jako třeba hornícíi ! Zřejm+ě si pletete si pojmy s dojmy. Mohlo se odejít z činné služby -vojáci po 20 letech ale ne do důchodu jen z činné služby=do civilu stejně tak policie, ale tam je tuším kratší doba -15 roků! Tedy mohlo se i dříve ale pkak nebyl nárok na výsluhiový příspěvek (U armády to bylo pak jen na 2 roky a šlus-po dvaceti až do důchodu popř pak dle váše se dotyčný...

To Pb rozhodně jsem tlf-nemám iphone ale jen obyč. red note 10 či jak se ten tlf nazývá, s odchodem do důchodu nevyměnil , jen NTB za novější a funglovku-starý je odložen jako záložní!Jen poznámka k odchodu do důchodu jsem si založil nový účet u jiného ústavu neboť původní odkoupila větší spol. a pro mne ztratil ty preference proč jsem jej měl.

rotny
Pardon to patřilo zde
:
A kolik je dnes hypoteticky výsluhová po 17+30 let = ve 47 letech, když končíte v hodnosti major např?
Na výsluhu se vyplatí počkat 25-30 let. Proto s tím většina včas švihne, protože už nemá kam růst a nový sluha je celkem pěkná, nechci plácat jestli to je třeba 45 čistýho,Určitě to půjde dohledat přesnĚ

já si taky chodím na poštu pro důchod-pěkně na ruku a pak pěkně předám své zlaté manželce...složenky mne nezajímají protože veškeré platby jdou z důchodu manželky... sice v obchodě většinou platíme kartou ale nějaké peníze je dobré mít doma...

svetlanatomano
hodnocení

Dobrý den,
děkuji za vaši odpověď avšak toto víme také.
Otázka zněla na "chování postup pošty"!při výplatě starobniho důchodu.
Samozřejmě, že víme, že lze důchod dostávat na bankovní účet...toto je nám známo.
My však chtěli znát řešení na postup pošty. Můj muž má přece "právo"zvolit si výplatu svého důchodu tak jak mu to vyhovuje jemu samotnému. Dále jestli má pošta vůbec právo na to zadržovat občanovi důchod. Jestliže muž nezaplatí včas nájem energie atd...jak jsme se již minule zmiňovali dostává se tak do finanční tísně a jeho rodina taktéž.
Nevíme tedy na který nadřízený orgán se obratit se svou stížnosti na Českou poštu.
Na stát .. soud?
Ústavní soud porušování práv občana?
Děkuji za vaši odpověď
Tomanová

Jak na to neporadím Já bojoval zase skoro 2 roky (po celý čas kdy jsem pobíral) se spořitelnou-výplatní termín výsluhového příspěvku byl 15 každého měsíce a klidně fyzicky byly na účtu až za dva až tři dny,ale na výpisu byly pak připsány vždy už toho 15. Zajímavé ale, pokud jsem byl v činné službě tak peníze chodily vždy včas.

Chcete se soudit se státní firmou? To můžete...ale bude to trvat roky. Já od pošty utekl před čtvrt stoletím, to jsem tam měl jen sipo a ta byrokracie byla hrůza a něco řešit nebo reklamovat taktéž. A také mí zadržovali peníze a moje výdaje je nezajímaly. Tak si všechno řeším sám, z domu, přes účty, ušetříme spoustu času, peněz a nervů.
cif

Paní tomanová je v nervu, ona už se chce obracet na nadřízený orgán, přitom ještě nepodali ani formální reklamaci, na vyřízení reklamace 30 dní i u České pošty s.p. !

Zkrátka, paní vyšiluje zcela zbytečně.

Proč by se jeho rodina dostávala do finanční tísně, oni snad jeho děti jsou závislý na jeho důchodu? :)

Porušování práv občana? Jestli tento dotaz není provokace? je důchodce může vydržet dva dny bez jídla, určitě zaměstnanec ministerstva platí nájem, to se nezmohl na vlastní byt!? A h jo

Váš muž má právo si vybrat způsob doručení důchodu, o to víc je zarážející, že právě tento způsob mu vyhovuje. Proč lidi musí využívat prostředníky k něčemu, k čemu je vůbec nepotřebují? O to větší je pravděpodobnost, že se to někde zadrhne. Hlavně u pošty, kterou si sám stát rozkradl, propustil řadu zaměstnanců, tak čemu se pořád divíte? V práci se také neroztrhnete, když budete dělat za pět dalších lidí, tak holt vydržat...

@stir... přesně tak. Právo výběru má a vybral si to nejblbější co mohl a co v dnešní době nikdo nepoužívá.

cif
hodnocení

0x

Světlano tomanová, Vašemu partnerovi půjčte peníze, nebo se oba dva na účtuje tvořící nějaké rezervy, neříkejte mi, že žijete z ruky do huby, a nemáte ani na týden peníze, nějakou rezervu! To je NEZODPOVĚDNÉ!

A řešit nebo neřešit, pošta má zkrátka nějaké lhůty, on má jaký výplatní termín, že by 13.10.? Takže do pondělka to nepočká? No jo, už se to krátí...

Nehysterčil bych, pokud vyhrajete spor, tak možná budete mít nárok na úrok z prodlení který je pokud se nepletu, ve výši diskontní sazby České národní banky + 8 procentních bodů (ročně).

Kolik to asi tak z důchodu 25.000 za ty 3 dny bude?

Takže je to jako vždy,každý se tu vykecá,ale na co se pan/paní ptala,tu neřekl nikdo.

cif

Viktor Podle vas je rozumne, aby treti osoba resila pripadny problem nekoho jineho, ke kteremu nema ani vztah jiny nez ze je jeho druzka, obracenim se kamsi, kdyz (neuvedla ani splatnost, nikdo formalne nepodal reklamaci) ... vazne?

Odpoved je, ze by se postizeny mel obratit na MPSV, myslim ze to resi duchody.

A MPSV by melo posilani slozenkou vyrazneji zpoplatnit.

rotny
hodnocení

0x
A kolik je dnes hypoteticky výsluhová po 17+30 let = ve 47 letech, když končíte v hodnosti major např?
Na výsluhu se vyplatí počkat 25-30 let. Proto s tím většina včas švihne, protože už nemá kam růst a nový sluha je celkem pěkná, nechci plácat jestli to je třeba 45 čistýho,Určitě to půjde dohledat přesně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]