Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstraneni vetvi a rostlinek

Od: repe odpovědí: 13 změna:
Když k sousedovi prorůstají maliny, které se pnou po mém plotě, a on mě vyzve, abych je na jeho pozemku ostříhal a když tak neučiním že učiní sám. Ano dle zákona to může udělat sám ,ale má Otázka je ,zda pokud na to vezme odbornou firmu, Může mě zaslat fakturu k proplazcení, má na to nárok?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirka7
hodnocení

5x

Ano, má právo po vás požadovat úhradu přiměřených nákladů i v případě, že by ostříhání provedl sám.

repe
hodnocení

A co kdyz me odmitne pustit na svuj pozemek, abych mohl ostříhání provést?
re4zon
Pokud to sam udela bez vyzvani (at uz sam osobne nebo firma) nebo pokud vas vyzve a nepusti vas tam, tak nema narok na nic.
A i kdyby vas vyzval a vy jste to neudelal, tak primerene naklady musi byt skutecne primerene, nemuze objednat firmu a poslat fakturu na 10k, kdyz by slo o par strihu nuzkami.

hodnocení

2x
§ 1021 Občanský zákoník
Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.

hodnocení

0x

Jestli ti jde nějak o ty výhony a nechceš o ně přijít, tak si je ve svém plotu, jeho otvory, nasměřuj zase zpátky na svou stranu. A nemusíš nic víc řešit. On je tam soused nebude mít a ty na nich budeš mít příští rok úrodu. Poněkud záleží na tom, z čeho je ten plot vyroben. Likvidačně to můžeš střihnout i ze tvé strany. Třeba.

liska5

To bude nekonečný spor. Teď jsou to jen šlahouny, ale maliny se šíří pod zemí. To by si musel sám vložit před plotem do země nějakou desku, která šíření zastaví. Nebo soustavně rýčem či krumpáčem ze své strany maliny udržovat jen u sebe. Náročné.

repe
hodnocení

Ano, nekonecny spor, je to pristehovalec a zbohatlik
id
Aha, náplava a zbohatlík - zavist a proto nechce váš binec na svém pozemku.
sasa*

Nerozumím tomu nějak. On tě vyzve,abys to u něj ostříhal a nepustí tě k sobě?

re4zon
Tomu bych i veril, s podobnymi mam zkusenosti. Aby mi nad pozemeke nelezla vetvicka, tak si zruste vsechny kere, zcela vazne mineny pozadavek. Jen id si mysli, ze kdyz nekdo prisel k penezum, tak zaroven nemuze byt idiot a vsichni mu musi zavidet.
Rada pro tazatele - nas**l bych mu. Pokud vyzve, odpovedet (stejnou formou, na dopis dopisem, at je to dolozitelne!), ze to ostriham sam. Jestli neumozni pristup a bude vyzadovat proplaceni cehokoliv, muze se klidne soudit, nema sanci vyhrat.

repe
hodnocení

Ano poslal jsem mu sms, že bych to šel o víkendu ostříhat, zda mě pustí na pozemek jeho, odepsal že mě zakazuje vstup na jeho pozemek a jinak že zavolá policii. Ano vadí mu i stromy na mém pozemku které jsou vzdálené od společné Hranice 6 m a rovněž podle digitalizace jsem prý na jeho pozemku 20 cm A že vše dá k soudu
asd1

Pokud tě tam odmítl pustit tak ti žádný stříhání účtovat nemůže. Strom 6m od hranice je v pořádku. To ať si klidně k soudu dá.

Těch 20 cm vzal kde, to by musel vyměřit geodet a vyskočil by na tebe souhlas s vyměřením. A když to dlouhodobě užíváš v dobré víře že to je tvoje, tak případný soud by mohl rozhodnout že to je vydržené.

Podobnýho aroganta musíš slušně ale jasně utnout hned na začátku, jinak se to bude jen stupňovat, za chvíli by ti zakazoval chodit na tvojí zahradu a nařizoval jakou barvou si máš natřít lavičku.

hodnocení

0x
§ 1017 Občanský zákoník
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
...
Vzdálenost je jasná, tuto námitku by soud odmítl...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]