Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přechodné bydliště?

Od: radoss® odpovědí: 9 změna:
Zdravím,
Existuje ještě něco jako přechodné bydliště? K věci.: trvalé bydliště mám hlášené v Ostravě kde jsem vyrůstal. Teď žiju ve Františkových Lázních v bytě, ke kterému nemám žádnou nájemní smlouvu (druhý byt pritelcinych rodičů ). Když potřebuji na úřad práce, nebo na finančák tak musím do Ostravy. Dá se nějak udělat abych mohl na úřady i ve fl. aniž bych měnil trvalé bydliště v Ostravě?
Díky za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x
Dobrý den, trvalý pobyt (nikoliv bydliště) je jen jeden a to ten v OP. Přechodný pobyt (nikoliv bydliště) dříve existoval, ale již před léty byl zrušen. Vám by pomohlo např. na úřadech uvádět i doručovací adresu pro písemnosti, využití Bank iD a datové schránky - to Vám hodně ušetří čas na vzdálených úřadech. Zdravím!
doplněno 12.10.23 09:12: Nemáte zač.
hodnocení

Díky za odpověď. To s doručovací adresou mě nenapadlo. Myslel sem že to vždy zasílají jen na tu trvalou.

hodnocení

2x

Existuje přechodné bydliště jen pro cizince. Pro občany CZ je možno zapsat na úřad kontaktní adresa, ale tím se nezmění příslušnost k úřadu práce nebo k finančnímu úřadu.

Zařiďte si datovou schránku, to část návštěv eliminuje.

A jinak pokud nemáte nájemní smlouvu, na změnu trvalého bydliště potřebujete souhlas majitele bytu a na vašem místě bych to asi zvážil.

ben®
pletiplot - bydliště snad nikoliv, ale pobyt.

@ben pobyt je ten správný termín, ale na věci to nic nemění.

hodnocení

2x

Spousta věcí se dá vyřídit přes Portál občana. A je jedno, kde se zrovna nacházíte.

hodnocení

2x

Nevím jak dnes , řed víc jak 3 roky byla nutnost-povinnost ze zeevidovat na UP v místě TP ale tam pak zadat skutečné bydliště-tedy kde momontálně člověk bydlí. a pak chopdit jern na ten který místní ÚP

hodnocení

Teda tak.. v Ostravě mám trvalý pobyt. Prostě to co je na občance. Nevím jestli je rozdíl v pobytu a bydlišti. Abych to uvedl správě.

bebe
hodnocení

0x
A ptal jste se na tom úřadu? Pokud vím tak úřad práce je schopen Přeposlat vaši složku na jiný úřad.
Stejně tak věci můžete řešit datovku jak vám tady řadili a nebo si můžete změnit trvalý pobyt, stačí k tomu jen souhlas vlastníkaAnebo jeho návštěva spolu s vámi na ohlašovně pobytu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]