Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nález hotovosti

Od: nalezce odpovědí: 24 změna:

Pokud se nalezne hotovost měla by se odevzdat.

Asi 50 korun odevzdávat nemá smysl ale např. 10 000 už ano.

Asi limit neexistuje do jaké částky to zatajit a od které částky to odevzdat.

Když jsem našel zmuchlanou dvoustovku na chodníku tak asi odevzdávat je blbost.

Od které částky by jste to odevzdali Vy?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ka
hodnocení

3x

Pokud jsem našel peněženku nebo telefon, tak jsem vždycky dotyčného vypátral a přímo předal. Pokud by bylo jasné, že jej dohledat nepůjde, tak bych se do nahlašování nehrnul.

trestní zákoník, § 219, odst. 1): "Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti."

Zákoník mě nezajímá, co je ztraceno a válí se na zemi a není to evidentně pouze odloženo po určitou dobu, tak si přivlastním.
smode2
Jasně. A šrajtofli někdo dávno vyklepal + zahodil přede mnou, já ji teď vrátím a majitel udá mě že jsem ji vybral já. To určitě*smich*

Metaxo, možná tě zákon nezajímá, ale co se válí na zemi, někomu patří, pokud se práva vlastnictví nevzdá:

OZ

§ 1011

Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím.

Nález

§ 1051

Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.

Přivlastnění

§ 1045

(1) Věc, která nikomu nepatří, si každý může přivlastnit, nebrání-li tomu zákon nebo právo jiného na přivlastnění věci. Movitá věc, kterou vlastník opustil, protože ji nechce jako svou držet, nikomu nepatří.

k2

Múžu si přivlastnit čtrnáctiletou opilou holku co se válí na zemi? Taková má hodnotu nula a rodiče ji vyhodili jako odpad.

Když bych našel obálku s deseti tisíci,tak je to u mne nepatrná hodnota.Když ji najde dnešní důchodce,tak je to pro něj ,,výhra v loterii,,.Kde je tedy ta hranice hodnoty a kdo o ní rozhoduje?

hodnocení

3x
Peněženku bych vrátil i s penězi. Samotné peníze bych nepátral komu patří. Ty bych si ponechal.

hodnocení

3x
Mam známého co skoro celý svúj život dělal u policie a když sem se ho na něco takovýho ptal řek že nalezenou peněženku by ve městě nezved ani omylem že prej by zved telefon zavolal městkáče tem to oznámil a nechal to sepsat at si jí odvezou sami
Docela sem se divil proč takovej postup jen mi řek že lidi sou idioti a misto poděkování za nález ti dokážou zpúsobit neuvěřitelný starosti a neklidný spaní

Urban legend.

hodnocení

1x

@nalezce - Asi limit neexistuje do jaké částky to zatajit a od které částky to odevzdat.
V trestním zákoně ano

tr. z. § 219 Zatajení věci

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

§ 138

(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí

a) škodou nikoli nepatrnou škoda dosahující částky nejméně 10000 Kč

v přestupkovém řízení ne

z. č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích

§ 8 Přestupky proti majetku

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že úmyslně

c) přisvojí si cizí věc nálezem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby

(4) Za přestupek podle odstavců 1 až 3 lze uložit pokutu do 50000 Kč.

hodnocení

1x

Pritiahnúť popelnici ku peniazom a čo je pri smetiaku je predsa vyhodené. *smich*

hodnocení

0x
No, reálně bych spíš vrátila peněženku.. nebo bych se snažila, dle dokladů a tak, odevzdat..aby ten dotyčný neměl starosti se zařizováním dokladů. Hotovost samotnou nevím, když najdu na zemi dvoutisícovku a nebudu mít šajn, komu patří, tak bych určitě nikde nelítala a nesnažila se jí vrátit..Často nacházím bankovky na zemi, ale jak v Čechách jsem našla maximálně právě cifru kolem dvou tisíc.. v eurech se stává, že najdu i 200 €, nejčastěji ale 50 €. Nenašla jsem ještě balík pětitisícovek *smich*

"...reálně bych spíš vrátila peněženku..."

No ono je to o ústa. Když bude majitel prevít, zeptá se Vás, kde je těch 30 tisíc, ktreré tam původně byly.

Peněženku samozřejmě vrátit s celým obnosem. Neboť je vidět, komu patří.
Magdone, tak bych mu dal do držky za tu nehoráznou drzost…

hodnocení

0x

Peníze, no záleží od částky:-D

Doklady... od jisté doby ( hodina na policejní stanici a výslech, kde, jak, proč. atd...) hážu do poštovní schránky*smich*

hodnocení

0x
Něco jiného je pétikilo někde na zemi u kasy, tam je šance majitele najít a člověk to automaticky dá pokladní, a něco jiného pětikilo na ulici, kde může být šance nulová. Jenže dneska to má jeden háček, všude jsou kamery, takže se vám snadno může stát, že vás jako "nepoctivého nálezce" uvidíme na videu v telce, nebo na iDnesu. A to asi nechcete. Takže lepší nechat ležet. ;)

hodnocení

0x

Do 10 000 přestupek, pak trestný čin. Odevzdat by se mělo vše co nelze považovat za věc nepatrné hodnoty, nebo věc opuštěnou. Nepatrná hodnota není definována a patrně se trvale cena zvedá.

hodnocení

0x

Nález větší hotovosti - sebrat, odnést domů, vložit do obálky, případně krabice (podle velikosti), napsat na to velkým červeným písmem " Odevzdat na PČR!", někam to položit a zapomenout na to, asi tak na rok...*smich*

id
hodnocení

0x

Našla jsem u svého auta v lyžařském středisku dvutisícovku. Obešla jsem restauraci, půjčovnu a vlekaře s tím, že jsem našla peníze. Neřekla jsem kolik. Pokud by peníze někdo sháněl měli mu dát můj tlf. Nikdo se neozval a při ukončení sezóny jsem peníze dala do placu na mecheche. :)

k1

Asi nejste tak atraktivní že by Vás někdo za dvutisícovku chtěl.Strčím do kaspy a řeknu si -blbej kdo dává blbější kdo nebere.

Jak by případný majitel prokázal že je to jeho dvutisícovka?

id
Máme ve středisku vyhrazené parkoviště pro 6 aut. Byl předpoklad, že peníze ztratil někdo známý. Ty jsem také kontaktovala a nic. Takže když všichni věděli, že jsem našla peníze, tak si je nenechám.
3m

Smarja asi tak ze by presne vedel ze mu chybi 2litry...

No ale 2 litry to je dnes pod rozlisovaci schopnost navstevniku stredisek a casto si toho ani nevsimnou natoz aby vedeli ze jim chybi zrovna 2 litry...

k1
10.10.23 22:14

id-

*bzum*

hodnocení

0x

To mi připomnělo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]