Nejste přihlášen/a.
Pokud se nalezne hotovost měla by se odevzdat.
Asi 50 korun odevzdávat nemá smysl ale např. 10 000 už ano.
Asi limit neexistuje do jaké částky to zatajit a od které částky to odevzdat.
Když jsem našel zmuchlanou dvoustovku na chodníku tak asi odevzdávat je blbost.
Od které částky by jste to odevzdali Vy?
Pokud jsem našel peněženku nebo telefon, tak jsem vždycky dotyčného vypátral a přímo předal. Pokud by bylo jasné, že jej dohledat nepůjde, tak bych se do nahlašování nehrnul.
trestní zákoník, § 219, odst. 1): "Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti."
Metaxo, možná tě zákon nezajímá, ale co se válí na zemi, někomu patří, pokud se práva vlastnictví nevzdá:
OZ
§ 1011
Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím.
Nález
§ 1051
Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.
Přivlastnění
§ 1045
(1) Věc, která nikomu nepatří, si každý může přivlastnit, nebrání-li tomu zákon nebo právo jiného na přivlastnění věci. Movitá věc, kterou vlastník opustil, protože ji nechce jako svou držet, nikomu nepatří.
Múžu si přivlastnit čtrnáctiletou opilou holku co se válí na zemi? Taková má hodnotu nula a rodiče ji vyhodili jako odpad.
Když bych našel obálku s deseti tisíci,tak je to u mne nepatrná hodnota.Když ji najde dnešní důchodce,tak je to pro něj ,,výhra v loterii,,.Kde je tedy ta hranice hodnoty a kdo o ní rozhoduje?
@nalezce - Asi limit neexistuje do jaké částky to zatajit a od které částky to odevzdat.
V trestním zákoně ano
tr. z. § 219 Zatajení věci
(1) Kdo si přisvojí cizí věc nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
§ 138
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) škodou nikoli nepatrnou škoda dosahující částky nejméně 10000 Kč
v přestupkovém řízení ne
z. č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích
§ 8 Přestupky proti majetku
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že úmyslně
c) přisvojí si cizí věc nálezem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby
(4) Za přestupek podle odstavců 1 až 3 lze uložit pokutu do 50000 Kč.
Našla jsem u svého auta v lyžařském středisku dvutisícovku. Obešla jsem restauraci, půjčovnu a vlekaře s tím, že jsem našla peníze. Neřekla jsem kolik. Pokud by peníze někdo sháněl měli mu dát můj tlf. Nikdo se neozval a při ukončení sezóny jsem peníze dala do placu na mecheche.
Asi nejste tak atraktivní že by Vás někdo za dvutisícovku chtěl.Strčím do kaspy a řeknu si -blbej kdo dává blbější kdo nebere.
Jak by případný majitel prokázal že je to jeho dvutisícovka?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.