Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křeče v noze v zimě

Od: sandan odpovědí: 16 změna:

Je mi 15 a trpým hodně bolestivými křečemi v lýtku na obou nohách :(

Nejhorší to je teď v zimě. Křeč dostanu vždy když ležím a protáhnu se.

Neví někdo jak na to?

Je to strašná bolest xD

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

2x

Jako prevence se doporučuje hořčík, buď formou tablet nebo pitím minerálek s obsahem hořčíku, např. Magnesie.

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Máte nedostatek hořčíku a vápníku, nedodržujete pitný režim. Zajděte k lékaři a nechte si předepsat rozpustný hořčík - Magnosolv. K tomu si očas vemte tabletu vápníku a vitamín B6 (Pyridoxin), koupíte v lékárně. Berete-li současně B a hořčík, hořčík se lépe a rychleji do organismu vstřebává. Pokud máte velkou křeč, opravdu pomůže rychle se postavit.

doplněno 08.12.12 18:38:

Ano, běžte k lékaři. Udělá Vám rozbor krve, případně jiná doplňující vyšetření. Je možné, že Vás pošle na neurologii.

sandan
hodnocení

Takže s tím mám zajít k doktorovi?

drejdl*
hodnocení

1x

Důvodem bývá nerovnováha v iontovém hospodářství v těle, přičemž nejdůležitější z nich je hořčík. Pití Magnesie moc nepomáhá, když už jsou křeče přítomny, ta je spíše jen jako prevence. Takto lze použít hořčík v prášcích proti křečím - lze dostat v lékárně, obsah pytlíčku se rozpustí ve vodě a vypije. Jinak jako první pomoc - ale to asi víte- pomůže postavit se na tu nohu a křeč pomine.

artemio2*
hodnocení

0x

Prevenci bohužel neznám,ale pomáhá potřít octem,bolest povolí ihned.

artemio2*
hodnocení

0x

Postavit se na nohu a křeč pomine?To bych se zbláznil,než bych se dočkal.Jediné,co opravdu pomůže IHNED,je ocet.Obyčejný,normální ocet.Učené rady se sice hezky čtou,leč jak všichni víme,jsou vhodné spíše na nástěnku,než do života.

ohneta*

Já si myslím, že tazatel se ptal i na to, jak křečím předcházet. Ocet jako takový křeče z dlouhodobého hlediska neodstraní, takže si ho tazatel může taky připnout na tu nástěnku :)

pohanka*

Vy máte pro tento případ ocet hned po ruce u postele? Pokud Vás vezme křeč, tak nejste schopen udělat vašich IHNED pár kroků do kuchyně. Beru to, když máte někoho vedle sebe na posteli a ten okamžitě běží pro ocet. Hodně lidí ale žije v jednočlenné domácnosti.

drejdl*

Snazim se poskytovat ecne rady, nikoliv ucene. Stoupnuti na nohu nezabere ani pet vterin, i tech pet je v kreci pekne dlouhych. Nevim sice, jak rychle dokazete aplikovat svuj ocet, ale rychlejsi to asi nebude

doplněno 08.12.12 19:02:

ecne = uzitecne...

artemio2*
hodnocení

0x

Děkuji za rozbor.Hlavně,že se bavíš.Možná by se nějaká rada-jakákoliv hodila víc,než hloupé kecy.

ohneta*

Jaké hloupé kecy? Přečti si na netu, co je dobré na prevenci křečí. Ocet určitě ne, ten jen možná na snížení bolesti, ale z dlouhodobého hlediska nemá žádný vliv. To je to samé, jako kdybys ibalginem léčil bolest zubů, pomůže od bolesti ale bolavý zub nevyléčí.

pohanka*
hodnocení

0x

První pomoc!

Vím o čem píšete, to bylo tak strašný, že jsem křičela nahlas.

Stávalo se mi to v noci ve spánku, nebo ráno při probouzení.

Předlouhá chvíle trvala, než bolest odezněla, a pak jsem měla bolest v lýtku i dva dny.

Stěžovala jsem si v práci a jedna kolegyně mě poradila suprovou věc, kterou od té doby aplikuji se 100 procentním úspěchem.

Pokud máte postel s pelestí, nebo v nohách nějakou skříňku, zeď, tak jakmile cítíte náběh na křeč, okamžitě vzepřete patu postižené nohy o tuto zarážku a tlačte patou do té zarážky. Pokud nemáte v nohách nic, o co by jste se mohla opřít, tak se silou opřete s mírně pokrčenou nohou v koleni o matraci, na které ležíte.

Stalo se mi to u přítele, pelest byla daleko, tak jsem zatlačila do matrace a pomohlo to. Ale předtím jsem se probouzela s bolestí a ještě v polospánku jsem křičela ,,co mám dělat, co mám dělat!,, a podvědomí mě okamžitě nasměrovalo na tuto první pomoc. Přítele jsem sice křikem probudila, ale hlavní bylo, že první myšlenka byla na tuto pomoc a opravdu to funguje.

Rada nade mnou, postavit se, je též na tomto principu, ale nikdy mě to nenapadlo, protože zapření na posteli je rychlejší. Takže ať zareagujete co nejrychleji a odpomůžete si od bolesti.

andrea1*
hodnocení

0x

Občas mívám ty samé potíže. Řeším to tak, že chodím po bytě a snažím se zatěžovat co nejvíc nohu, ve které mám křeč. Sval s křečí se snažím natáhnout, propnout. Bolí to jako čert, ale jenom chvíli. Manžel si zase sprchuje nohu teplou vodou. Jinak na prevenci, jak již bylo psáno výše, hořčík. Dá se koupit i fe formě šumivých tablet a mají ho i v některých drogeriích. Babský recept je čaj z kopřiv.

tomasgulas
hodnocení

0x

Stoupnout si a začít dupat - občas mě probudí ze spaní křeče buď ve šlapkách nebo v lýtku. Nestačí si jenom stoupnout, je potřeba začít chodit.

sandan

takže podle vás je ocet zbytečný?

Asi si teda pořídím ty hořčíkové tablety :D

Díky všem :D

ohneta*

To ne, ocet ti pomůže jen od bolesti, ale ne jako prevence. Na prevenci použij ty pilule, při bolesti zkus ten ocet a ty cviky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]