Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nedávno jsem ztratila OP,na úřadu mi bylo vydáno potrvzení o OP,se kterým jsem posléze šla na poštu vybrat si výplatu.Úřednice mne ale odmítla s tím,že bez OP mi peníze vydat nemůže,že nemá fotografii a to ani když jsem doložila další doklady jako ŘP,zdravotní pojištovnu atd.Byla jsem odkázána na bankomat,který ale v tomto místě nebyl a já musela vybrat peníze u cizího s mnohem vyšším poplatkem.Měla úřednice právo mi peníze nevydat?Děkuji mockrát
Průkazem totožnosti obecně je úřední doklad s fotografií. Úřednice měla povinnost (ne právo) Vám peníze nevydat na potvrzení o ztrátě OP, ovšem porušila Poštovní podmínky pokud odmítla i ŘP. Interní pokyny jsou jasné: dodání poštovní zásilky (čl.23) nebo poštovní poukázky (čl.64):
Prokazování některých podmínek pro dodání
OP může nahradit pouze pas. A Vy buďte ráda, že pracovnice pošty je tak důsledná. Nebo by se Vám líbilo, kdyby se peníze vydávaly i na doklady bez fota, jako je náhradní doklad OP?
Úřednice postupovala správně.Pro výběr peněz a pro příjem důchodu řidičský průkaz nestačí.Rovněž nelze peníze vydat pouze na potvrzení o ztrátě OP,neboť tam není fotografie.Pro informaci - řidičský průkaz může být použit k prokázání totožnosti při vydání dopisu,balíku nebo u poštovní poukázky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.