Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta OP,výběr peněz

Od: petruska1234 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,nedávno jsem ztratila OP,na úřadu mi bylo vydáno potrvzení o OP,se kterým jsem posléze šla na poštu vybrat si výplatu.Úřednice mne ale odmítla s tím,že bez OP mi peníze vydat nemůže,že nemá fotografii a to ani když jsem doložila další doklady jako ŘP,zdravotní pojištovnu atd.Byla jsem odkázána na bankomat,který ale v tomto místě nebyl a já musela vybrat peníze u cizího s mnohem vyšším poplatkem.Měla úřednice právo mi peníze nevydat?Děkuji mockrát

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Průkazem totožnosti obecně je úřední doklad s fotografií. Úřednice měla povinnost (ne právo) Vám peníze nevydat na potvrzení o ztrátě OP, ovšem porušila Poštovní podmínky pokud odmítla i ŘP. Interní pokyny jsou jasné: dodání poštovní zásilky (čl.23) nebo poštovní poukázky (čl.64):

Prokazování některých podmínek pro dodání
1. K prokazování jména a příjmení fyzické osoby, případně i jejího rodného čísla nebo data narození, lze použít pouze,
a) jde-li o českého občana, občanský průkaz, řidičský průkaz vydaný v České republice nebo cestovní doklad vydaný v České republice,

Jenže ta paní zřejmě vybírala ze svého účtu,pravděpodobně MaxKartou.A tam řidičský průkaz nestačí.

doplněno 24.09.10 13:33:

Poštovní podmínky by v tomto případě neporušila.

petruska1234
hodnocení

Ne,mám účet u poštovní spořitelny.Proto spojuji platbu složenek s výběrem peněz

amantgris*

ŘP není přípustný doklad pro poštu, bud OP nebo pas, žádné potvrzení, :)

sebod*
hodnocení

0x

OP může nahradit pouze pas. A Vy buďte ráda, že pracovnice pošty je tak důsledná. Nebo by se Vám líbilo, kdyby se peníze vydávaly i na doklady bez fota, jako je náhradní doklad OP?

Úřednice postupovala správně.Pro výběr peněz a pro příjem důchodu řidičský průkaz nestačí.Rovněž nelze peníze vydat pouze na potvrzení o ztrátě OP,neboť tam není fotografie.Pro informaci - řidičský průkaz může být použit k prokázání totožnosti při vydání dopisu,balíku nebo u poštovní poukázky.

petruska1234
hodnocení

Psala jsem,že jsem měla k dispozici i doklady s fotem,na kterých je mimochodem stejné jméno i bydliště jako na náhražce OP.

simir67*
hodnocení

0x

Rozhodně neměla právo,určitě bych se poradil s právníkem a instituci žaloval

Koho bys žaloval? Když tomu nerozumíš,nepiš tady bláboly.Manželka je vedoucí pošty,myslíš,že sem píšu bludy? Je to tak,jak jsem napsal předtím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]