Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je naše nejvzácnější kulurní památka?

Od: hb odpovědí: 15 změna:

co je podle vás to nejvzácnější? (vím, že to jde posoudit těžko, ale třeba přece...

věstonická Venuše, stářím?

nebo svatováclavské korunovační klenoty?

nebo lebka svatého Václava?

relikviář svatého Maura?

nebo origiál Zlaté buly sicilské?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

julie12345
hodnocení

7x
Generalizovat v tak široce položené otázce... To nelze. Vše zmíněné je do jisté míry poměrně relevantní, ale vytvářet jednoduše žebříček nelze, když nelze ani číselně vyčíslit jejich hodnotu. A to právě proto, že kulturní hodnota má mnohé přesahy. Mně přišla ujetá i ta anketa o největšího Čecha. To prostě nelze. Můžeme vytvořit, když už, nějaký soubor, který bychom označili za kulturní bohatství, kde je to, to, to a to. Jedno bez druhého nedává ani moc význam. Ale aby určitá kultura stavěla svoji svébytnost a sebeurčení na jedné věci, tak to nejde prostě... A ne, hodnotu těch věcí by ani neurcila třeba dražba, aukce jako u umění. A vůbec slovo kultura. Jaká kultura? Je jenom jedna jo?

hodnocení

5x
Po smrti Karla Gotta je to Jiřina Bohdalová. :)
A né, že mě smažete, myslím to úplně vážně. :-D

dylin
hodnocení

3x
Za mě jednoznačně korunovační klenoty, protože je to symbol období, kdy někdo z Čech vládl celé křesťanské Evropě a vládl ji dobře.
lmgify

To jako Karel IV., který vyrostl na francouzském královském dvoře a odtamtud si přivezl svoje zvyky, názory a chování?

dylin
Narodil se v ČR, matce Elišce ho ukradl fógl jako předškoláka... Zaplať pánbůh vyrostl na francouzském dvoře, pod mocným otcem a díky Bohu ho česká šlechta přemluvila, aby se vrátil a vyprdl se na Itálii, protože v Čechách je totální kolaps a rozklad. Díky všem těmhle událostem se z něj stal nejlepší český král a císař římský. Z Prahy udělal Evropské město.
dylin
... A Čechy si díky němu nerozebrali Bavoři, Poláci a Uhrové. Zachránil Čechy za 5 minut 12

hodnocení

2x

Vestonicka Venuse.

Jako jedina z vyse uvedeneho doklada, ze tu byl clovek uz pred biblickym stvorenim sveta.

liska5
hodnocení

2x

To jsou vesměs symboly, co se nevyčíslujou. Ani je nelze srovnávat. Podstatné je, že jsou NAŠE.

hodnocení

0x

Pražský hrad.

ka
hodnocení

0x

Nejsem památkový typ.

Lidské ostatky ani úřední lejstra nepovažuji za kulturní hodnoty. Přikládat váhu a obdiv symbolům pompéznosti a nadřazenosti taky nemusím. Takže radši hladovou zeď.

Venuše je pro mne veteš, ale asi to z výčtu vyhrává.

Třeba to že máme Švejka nebo Járu Cimrmana má pro mne vyšší hodnotu, než stará soška.

Plzeňský typ piva ovlivnil celý svět.

ka

No a ty jsi ty. Je smutné , že z jednoduchého textu o pár větách nepoznáš, čemu jsem přikládal hodnotu.

Pivo jsem nevybral, ale zmínil jej, jelikož díky němu Plzeň opravdu zná celý svět a možná to nevíš, ale opravdu se nikde neříká pivo německého typu. Tvé povědomí o jeho receptuře ani rozebírat nebudu.

Hlavně že máš jasno, k jakému účelu sloužila hladová zeď, Dyline.

dylin
Jo vím proč vznikla hladová zeď... Čistě kvůli zaměstnanosti. Tenkrát se architekti nové Prahy ptali Karla IV., proč chce stavět zeď na tak bezvýznamném místě a nemůže to sloužit ani jako hradba. Odpověď byla jednoduchá, aby blbci měli práci a mzdu. Proto se jí říká hladová.
dylin
Milane ty lidi jsou přes 600 let po smrti. Jestli v tom vidí někdo urážku, tak to je mi líto. :-P
ka

"aby blbci měli práci a mzdu. Proto se jí říká hladová"

Zajímavá logika.

fram
hodnocení

0x

1. Zemské desky. K založení zemských desek, ve svých prvopočátcích označovaných jako registra regalia, dochází někdy v rozmezí let 1260-1278... Zemské desky byly původně psány latinsky, od roku 1495 až do třicetileté války povinně vedeny v češtině, poté v nich začíná převládat němčina.

nacr.cz/...

Pod čarou -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Meteorologická stanice V Klementinu. Nejdéle souvisle měřící meteorologická stanice na našem území - možná i v Evropě - se nachází v hvězdárně v Praze Klementinu. Meteorologická měření zde byla zahájena v roce 1752 a pokračují až dodnes (do roku 1775 jsou ošem data neúplná). Moderní klimatologické podmínky pozorování (údaje zjištěny v časech 7, 14 a 21 hodin) splňují pozorování od 1. ledna 1784.

blesk.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]