Dobrý den, zůstal jsem sám s dcerou (žena před lety zemřela), studuje VŠ, přes týden je na koleji, domů jezdí pouze na víkend. Žili jsme u mé matky, ta minulý měsíc také zemřela. Nemáme teď vyřešené bydlení. Dcera pobírá sirotčí důchod, z něho si hradí kolej, jídlo a zábavu. Na domácnost nepřispívá (není už z čeho). Pokud bychom šli do pronájmu a zažádali si o příspěvek na bydlení. Musím dceru uvádět jako uživatele bytu, když ho reálně užívá jen o víkendech a to pouze když nespí u svého kluka? Jde mi o to, že když uvedu oba členy rodiny, příspěvek bude nižší i když mi stejně reálně na bydlení ten člověk nepřispívá a v bytě povětšinu času nežije. Snad jsem to napsal srozumitelně. Jestli je nějaká možnost řešení bez toho abych obcházel zákon. Například mít nahlášený trvalý pobyt na úřadě, jiného člena rodiny nebo na koleji.
Prosím vynechte moralizování a hanlivé narážky. O svou dceru se řádně starám a dokud studuje, starat se budu.
Je úplně jedno jestli tam reálně bydlí, nebo se tam jezdí jednou za měsíc vykoupat. Důležité je, kde bude mít uvedené trvalé bydliště, protože na ÚP budete předkládat nájemní smlouvu, kde je počet členů, které jsou v bytě oprávněny bydlet uveden. Čili nic nelze očůrat. Příspěvěk na dva lidi je vyšší než na jednoho, ale zase budete uvádět dceřin sirotčí důchod jako příjem domácnosti, takže ve finále to díky tomu bude nižší částka, než kdyby dcera jen studovala bez příjmu. Nechcete obcházet zákon, ale přesně to by nahlašování trvalého pobytu na úřadě, abyste snížil příjmy vaší rodiny bylo. Na koleji takřka jistě trvalý pobyt mít nejde.
Na těchto úřadech mají úřednice nařízený proklientský přístup, tedy ne vám bránit dávky brát, ale naopak vám pomoci zjistit, na co vše máte nárok. Takže bych se tam nebál zeptat.
To chcete naznačit, že nejste schopen bez pomoci státu uhradit nájem garsonky?
liska5
Víte, co stojí kolej, menza, studijní materiály a dojíždění?
liska5
Dcera tam bude mít trvalý pobyt, ne?
radcer
A co takhle místo rýpání poradit a nepsat úplně zbytečnou "radu"? Cítíte se pak líp? Moc své přezdívce nedostáváte. Jinak rádcovi doporučuji se obrátit na úřad. Třeba zavolat. Oni poradí a zde moc odpověď asi nedostane.
id
Od kdy na úřadě poradí jak obejít zákon? Odhlásit dceru z tr. pobytu je přes čáru, na koleji jej asi nebude mít.
Příspěvek pobírám, po vyplnění příslušného dotazníku vám pracovnice u přepážky všechno řekne. Aspektů je mnoho, ale stojí to za to! Podrobnosti se tady nedozvíte. Nebojte se toho a držím palce!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.