dobrý den chtěl jsem se zeptat co si myslíte a jaké máte zkušenosti se spořicími účty slyším že to je dobrá věc pak že tam vůbec nemám dávat peníze... tak jsem se chtěl zeptat na vaše názory děkuji
Mám spořák kolem 6%, výběr apod kdykoliv. Ve strožoku ti to mimo inflace můžou sežrat i moli. Různé termíňáky - peníze zabetonované. Investice - značně nejisté a je to spíše běh na delší trať. Volba je na tobě.
Samozřejmě, že spořící účet je vhodnější, než abyste měl "peníze" na běžném účtu bez úroku. Ale nejideálnější řešení to není. Tzv. to nemá smysl, když existují investice. Na spořícím to má smysl pro "rezervní" peníze, které například budete ihned potřebovat na nenadálé výdaje.
Peníze jsou pojištěné, takže proč ne? Ovšem jen to slouží na zmírnění inflace, takže stále je to ztrátové. Nechat nějakou zálohu pro stav nouze a zbytek investovat. Bezpečnější bude euro či dolar.
Spořící účet slouží k financování nenadálých výdajů - oprava auta, nákup TV, pračky, ledničky, ... nebo neplánovaný výpadek z příjmů (nemoc, výpověď, ...). Zpravidla se doporučuje tam mít deponované prostředky ve výši výdajů na cca půl roku. K dlouhodobému "spoření" se tento produkt nehodí - jednak je jeho vyšší úročení limitováno relativně nízkou částkou (nejčastěji někde mezi 200 tisíci a 1 mil. Kč) a jednak výnosy nikdy nepokrývají ani inflaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.