Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
obracím se na Vás s otázkou. Jsem akcionář v jednom JZD podniku...akcie jsem podědil, neinvestoval jsem. No a chodí mi dividenda. Vždycky přišly v druhé polovině září. Jenže nic nepřišlo a tak jsem koncem minulého týdne psal paní, co to má na starosti a napsala mi, že do konce měsíce budou připsány na účet. Což mě teda překvapilo vzhledem ke státnímu svátku..samozřejmě, že nic nepřišlo. :D
Spíš mi příjde, že je to celý takový neformální...každý jeden člověk tam má svoji agendu a tu nejspíš i sám řídí, takže chápu, jestli pak nestíhají. Ale v polovine roku dojde pozvánka na valnou hromadu, která probíhá v létě. Já se toho neúčastním, protože mi to příjde zbytečný, ale tak minimálně si myslím, že by mohli rozeslat informace, že teda rozhodli pro výplatu dividend a případně procenta.
Jaký jsou v tomhle standardy? Protože nikde jinde akcie nemám a tohle je možná dost specifický případ. Taky netuším, jak se k tomu postavit, když ani zítra nic nedojde. Není to úplně málo..pár tisíc to je, ale zas to není něco co by mi vytrhlo trn z paty...zaplatí mi to třeba práci automechanika na autě.
Díky za odpověď.
Je škoda, že na valnou hromadu nechodíte. Třeba byste se trochu dovzdělal (což by vám očividně prospělo) a současně zjistil o "firmě", kterou spoluvlastníte, vše, co potřebujete vědět. Navíc byste nemusel tady klást debilní dotazy k něčemu, o čem nikdo třetí nemůže mít ani ponětí.
Tak určitě bych vám doporučil přečíst si Stanovy toho družstva, pokud se nemýlím, musí vám je na požádání poskytnout. To že nechodíte na valonu hromadu, je vaše volba, ale pak se nedivte, že nic nevíte. Pokud nemají ve Stanovách, že zápis se má zveřejnit na webových stránkách, tak proč by ho tam dávali. Klidně může být poskytnut až na vyžádání člena. A jinak Stanovy musí být v souladu se Zákonem o obchodních korporacích a ten najdete na netu.
V podnikání jsem něco kolem třiceti let, ale o něčem takovém jsem v životě neslyšel. Tak nějak mi něco říká, že to je nesmysl. Tento stát nikdy nebyl schopen donutit obchodní společnosti plnit zákonné povinnosti vůči obchodnímu rejtříku, ne tak takové ptákoviny. Nevymýšlíte si tak trochu?
To ještě neznamená , že tomu tak není. Investuji také třicet let, ale dneska už jsou všechny informace na internetu. Zrovna zítra bude vyplácet dividendu společnost E4U a jako každoročně to má na svých stránkách v sekci pro investory. A takto je to u všech společností nejen u nás, ale i ve světě. Tabák mi posílá pozvánky na VH i poštou, samozřejmě ten český, do US se mi nechce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.