Dobrý den, měl bych ještě jeden pro mě důležitý dotaz. Chystám se ke koupi svého prvního investičního bytu v os.vl. Je možné byt odepisovat a tím neplatit vpodstatě daně z pronájmu? Je potřeba se na něco při koupí zaměřit nebo mohu vždy odepisovat jakýkoliv mnou koupený investiční byt? Kamarád který vlastní asi 3roky investiční byt mi tvrdí, že byt neodepisuje a platí tak běžně daň z pronájmu. Děkuji vám za vysvětlení
Pokud bych přemýšlela nad takovouhle několikamilionovou investicí, určitě bych se objednala před koupí k daňovému poradci, který Vám podrobně vysvětlí všechna pro a proti.
Já myslím, že při dnešních cenách nemovitostí a cenách pronájmů to nebude až tak růžové. Za jedno procento měsíčně těžko seženete nájemníka, možná tak za polovinu a když se od toho odečte fond oprav, revize, daň z nemovitostí, pojištění plus nějaké opravy, tak toho moc ke zdanění nezbyde. To za předpokladu, že bude nemovitost stále obsazená. Většina dnes pronajímá na černo, jednak pronajímatel nemusí platit daně a poté nájemce je rád, že to má o ty daně levnější. Spíše bych šel cestou investic do akciových trhů, pro začátečníky do ETF,kde je portfolio dostatečně diverzifikované, tudíž bezpečnější než všechno vsadit na nemovitosti. Ostatně i ty nemovitosti se dají pořídit v těch ETF. Výnos je daleko vyšší, a co si budem, daně žádné. Dlouhodobě 15% ročně ze zisku při složeném úročení udělá pořádný balík navíc, který bych jinak odevzdal státu,ale rizika v pozicí pronajímatele musí člověk nést sám.
Kamarád buď byt dostal nebo zdědil a proto nemůžu odepisovat, k tomu hovoří koupit. Jestliže ho koupil a neodepisuje, a platí daň, tak je to hlupák, Ale ty mu to rozhodně nerozmlouvej Samozřejmě odepisovat můžeš, ale doporučím ti do kupní smlouvy si rozdělit cenu domu a cenu pozemku! jinak si budeš muset udělat znalecký posudek )
Abych přidal i radu. Můžete uplatňovat i výdaj paušálem, tím se sníží základ daně a zaplatíte menší daně. To je v podstatě bez práce. Nebo budete dělat odpisy, bude to trochu pracnější, ale pravděpodobně to bude výhodnější pro vás.
Proč byste měl, za jakoukoliv soukromou investici, odepisovat daně? A nebudu platit daně a když je budu půjčovat, tak také příjem bude osvobozen od daní. Stát přijde o přijmy a ty budou chybět třeba bude ještě méně policie, soudců, zdravotnictví a vlastně všeho co financuje stát. Líbilo by se vám to? Co je komu do mých diamantů a do vašeho bytu, do vaší investice?
gg*
Přidám můj pohled. Jsem zaměstnanec. Přibližně půlku peněz mi bere stát. Sociální a zdravotní které platím já a můj zaměstnavatel. Teď si chci koupit byt a pronajímat ho. Musím platit daň z nemovitosti. A ještě mi chce stát zdanit zisk z pronájmu. Není těch daní už nějak moc? Když mám možnost jak se daním vyhnout (samozřejmě v mezích zákona), tak proč bych to neudělal? A ještě všude slyším, že si mám šetřit na důchod (to investiční byt určitě splňuje). A z druhé strany slyším, jak v budoucnu nebude na důstojné důchody. Takže nějaká ochota platit vysoké daně? Proč? S výhledem malého důchodu, drahého a nedostupného zdravotnictví, atd.?
xp
Pokud kupuje byt který bude pronajímat, tak i když ho kupuje soukromě, bude pronajímat také soukromě v paragrafu 9, tak pokud zahájí pronájem do 5 let od koupi, tak může/musí použít kupní cenu jako vstupní cenu majetku, který může odepisovat 30 let buď rovnoměrně, anebo zrychleně. Pro zajímavost, při rovnoměrném odpisů je první rok 1,4 a další roky 3,4% odpisová hodnota. Výhoda rovnoměrného od pisu je, že si může libovolně pozastavit a nebo uplatnit jenom část odpisů s tím, že zbytek se přesouvá na další roky, takže to může odepisovat klidně 40 let, což U zrychleného odpisů nelze hrnou do budoucna, tam lze odpis pouze vynechat. S výhodou se to kombinuje při více nemovitostech tak, že jsi tím daň komplet vynulujete, A zrychlený odpis při prodeji za 15 let kdy je odepsána většina se vyplatí prodat a nakoupit nový… Ale to už jsou dlouhodobé a dost sofistikované strategie, při jedné nemovitosti to nemá smysl řešit. To odepisování fakticky znamená pouze to, že odpisovou cenu (třeba těch 3,4%) uplatní jako náklad proti příjmu z nájmu. Takže pokud nebude mít žádný zdanitelný příjem z nájmu, tak ani nemá co odepisovat Tedy úvaha paní babky je trošku nelogická Odepisovat nemůžu, pokud ten byt dostal darem, nebo zdědil, myslím že ani při převodu družstevního…
Vzhladom na nasledky a sankcie, spojene s neplatenim dani alebo ich nespravnym uplatnenim, urcite si zaplatte konzultaciu u danoveho poradcu. Az vam da stat pripadne pokutu, nebude ho zaujimat, ake odpovede ste dostali na internetovej poradni.
Celkovo vam tu "investiciu" neodporucam, mate dobre spocitane, ake naklady s nou budu spojene? Fond oprav, nie 100% obsadenost cely rok, problemy s najomnikmi ako poskodenie zariadenia, neplatenie ...
Jak už bylo řečeno, výdaje lze uplatnit bezpracně paušálem nebo výhodněji skutečnými výdaji. Není to na jednoduchou odpověď, není to ale nic tak složitého, abyste musel platit nějakého poradce. Základní informace jsou na internetu, podrobnější v literatuře. Forma není stanovená, nemusíte vést účetnictví ani daňovou evidenci. Když zjistíte, co všechno můžete dát do výdajů, tak se možná dostanete i do ztráty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.