Nejste přihlášen/a.
Nevymění, je to nestandardní poškození. O výměnu může zažádat u centrální banky, která pokud vyhoví, tak si nechá zaplatit novou minci a možná i nějaké další poplatky.
Tak možná vezmou tohle je ze stránek čnb:
České mince:
Mezi nestandardně poškozené mince, za které může náhradu poskytnout pouze Česká národní banka, patří mince:
-necelá,
-jejíž obrazec nebo reliéf je nečitelný nebo jejíž tvar je deformovaný,
-nastřižená,
-vyrobená z více částí, jejíž jednotlivé části jsou odděleny,
-poškozená nástražným zařízením na ochranu proti krádeži. Žádost mohou podat právnické nebo fyzické osoby, za předpokladu, že mince byly v okamžiku poškození v jejich vlastnictví.
Mince poškozené jinak než nestandardně, tzv. běžně poškozené, bezplatně vyměňují za nepoškozené mince stejné nominální hodnoty pobočky obchodních bank a zastoupení České národní banky.
Měl jsem za to, že tam byla i díra, ale nikde to tam nevidim, takže mince s dírou je asi standardně poškozená...
Automat na lístky na tramvaj, na bagety či slazené nealko nápoje v PET, parkovací automat, atd...
Automat na myčce kolikrát neveme i minci bez poškození. Mám takovej trik, že se tam mince musí prsty do díry přímo střelit. Né volně vložit a nechat kutálet. Pak veme. Zajímavé, ale většinou funkční.
Automaty mají obzvlášť rády ošklivé a poškozené mince. A nerady ty nové a lesklé.
Jednou jsem takto v zoufalství hodil prohnutou a dost strhanou desetikačku a automat ji vzal. (Nechtěl jsem ji utrácet, ani by mě to nenapadlo, ale když mi automat odmítal pěknou lesklou a já jinou neměl, tak jsem to jen z legrace zkusil.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.