Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

50 kč s dírou ve sředu

Od: havlicek odpovědí: 11 změna:
Včera mi v Normě vrátili tuhle 50kč
Poradil by mi někdo jestli má hodnotu nebo se jedná
pouze o poškození?

50 kč s dírou ve sředu
50 kč s dírou ve sředu #2
50 kč s dírou ve sředu #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Takova se v originalu nedělala dle mě je to poškození a jakákoliv banka vam ji vymění za jinou

Je otázka, zda za její plnou hodnotu nebo si něco strhnou za poškození!

mll

Nevymění, je to nestandardní poškození. O výměnu může zažádat u centrální banky, která pokud vyhoví, tak si nechá zaplatit novou minci a možná i nějaké další poplatky.

mll

Tak možná vezmou tohle je ze stránek čnb:

České mince:
Mezi nestandardně poškozené mince, za které může náhradu poskytnout pouze Česká národní banka, patří mince:

-necelá,

-jejíž obrazec nebo reliéf je nečitelný nebo jejíž tvar je deformovaný,

-nastřižená,

-vyrobená z více částí, jejíž jednotlivé části jsou odděleny,

-poškozená nástražným zařízením na ochranu proti krádeži. Žádost mohou podat právnické nebo fyzické osoby, za předpokladu, že mince byly v okamžiku poškození v jejich vlastnictví.

Mince poškozené jinak než nestandardně, tzv. běžně poškozené, bezplatně vyměňují za nepoškozené mince stejné nominální hodnoty pobočky obchodních bank a zastoupení České národní banky.

Měl jsem za to, že tam byla i díra, ale nikde to tam nevidim, takže mince s dírou je asi standardně poškozená...

hodnocení

6x

Tohle se používalo u starých telefonů a parkovacích automatů. Mince na silonu šla vytáhnout zpět. Dnes už to nejde...

srandao1
Dnes už nejsou ani ty telefony.:):)

kmet
hodnocení

1x

V krámě, pokud si všimnou ji asi nevezmou, automat ji taky nevezme, ale hodnotu má, většina mince je zachovaná, takže v bance by ji měli normálně vyměnit.

hodnocení

1x

Já bych díru zatmelil a automat jí vezme.

Jasně..pokud má auto, tak bych to hodil do myčky..Snad to pobere;)

Automat na lístky na tramvaj, na bagety či slazené nealko nápoje v PET, parkovací automat, atd...

Automat na myčce kolikrát neveme i minci bez poškození. Mám takovej trik, že se tam mince musí prsty do díry přímo střelit. Né volně vložit a nechat kutálet. Pak veme. Zajímavé, ale většinou funkční.

mll

Automaty mají obzvlášť rády ošklivé a poškozené mince. A nerady ty nové a lesklé.

Jednou jsem takto v zoufalství hodil prohnutou a dost strhanou desetikačku a automat ji vzal. (Nechtěl jsem ji utrácet, ani by mě to nenapadlo, ale když mi automat odmítal pěknou lesklou a já jinou neměl, tak jsem to jen z legrace zkusil.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]