Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se darování nemovitostí?

Od: andrea2® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Má mamka mi chce darovat domek, zahradu, 2x pozemek. Předpokládám, že se bude jednat o tři darovací smlouvy. Je to tak? + tři zpoplatňené zápisy do katastru. Je tedy lepší být obdarován nebo počkat na dědictví? Jsem jerdináček. Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Vždy je lepší když ti to darujou za života a rovnou se to na tebe přepíše
S dědictvím občas bejvaj problémy dokáže se to táhnout měsíce a za mě sou to zbytečný starosti
Pro rodiče to úplně výhodný bejt nemusí neb dětem občas rupne v kouli dokážou nadělat dluhy a múže se stát že rodiče nebudou mít kde dožít
Určitě bejt rodičema to darování ošefuju přez právníka

tomas13
hodnocení

1x
A proč ne jedna darovací smlouva s x počtem pozemku? Při vkladu do katastru taky podáte jeden vklad a x počet nemovitostí... Rozhodně darovat než dědit a platit procenta notáři.

hodnocení

1x
Určitě je darování finančně i časově jednodušší.

hodnocení

0x

Divná otázka... Upřímě řečeno, nechtěl bych mít potomka, který takto uvažuje. *blee*

Prakticky to vyjde na stejno, jen při dědictví si ušetříte spoustu starostí se správou nemovitostí (do doby, než to zdědíte). Při darování zas budete moci (muset) při správě spolurozhodovat.

jaa
Ten výrok není moc platný, přitom darování bude moci nikoliv spolu rozhodovat, ale rozhodovat. Ale určitě bude muset platit daň z nemovitostí A možná i další náklady…
Ale asi rozumím, jak jste to myslel, nicméně vaše formulace má více výkladů, tak asi jen jde o to aby to někdy špatně nepochopil.

hodnocení

0x

Vyplati, ak zapis do katastru bude lacnejsi ako notarsky poplatok za dedicstvo.

jaa
A mám otázku, v případě dědění se platí za ten vklad do katastru taky 2000 Kč, a nebo neplatí?

jaa - Vklad do katastru nemá nic společného se způsobem nabytí nemovitosti. Takže ano, pokud nejste osvobozený od poplatku, je tento poplatek ve všech případech stejný.

jaa
OK rozumím, a co když to do toho katastru nevloží? návrh na vklad nevyplní? Co se stane pak?

hodnocení

0x
Na jednu kupní, či darovací smlouvu můžeš koupit od jednoho majitele celý Václavák a Václava i s koněm.
V každém případě se vyplatí oslovit právníka, který vše sepíše a poradí.
jaa
No to určitě nemůže, protože určitě není jeden majitel celého václaváku a koně k tomu.
Ale mohla by na jednu smlouvu napsat podstatě smlouvu se všemi různými majiteli, tohle možné je, takže na jeden návrh na vklad a za jednu dvoutisícovku by to skutečně takhle šlo udělat, jenom nevím, jak byste docílil toho, aby všichni ti převod chci ověřit mě podepsali jedinou Nabývací listinu.
Takže váš výrok je neplatný, z důvodu, že neexistuje jeden, ale je platný, v tom, že na jedné smlouvě kupní může být vícero prodávajících a více různých nemovitostí, pouze je poněkud těžko představitelné, že se vám je podaří ověřené podepsat na tu jednu listinu – jednu kupní smlouvu…
Alespoň takhle jsme to dříve ověřovali, a skutečně to je možné, ale musí to být jedna kupní smlouva (na jedno katastrální území) i když prodávající budou různí :))

farm
hodnocení

0x

Běžné je darování za života s břemenem "na dožití". Je to nějak levnější než dědit, a rodič nemůže být "vyšoupnut" třeba do DD, když nechce, ani mu nelze prodat střechu nad hlavou. Ale dítko s darem může movitost požít na hypotéku, bude-li třeba budovat jiné obydlí.

jja
Myslim ze se mylite - prodat lze i s “bremenem”.

hodnocení

Děkuji všem za info. Pro ty, co to nepochopili: Darování mi navrhla sama majitelka a jinak na těch nemovitostech makám už od svých dvaceti let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]