Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co čekat po dobrání kortikoidů?

Od: liska5 odpovědí: 27 změna:

Dcera /45/ leží aktuálně ve FN po několika dnech kortikoidového koktejlu do žíly. Náhlý děsivý otok kotníků a chodidel postupně splaskl. I analgetika ubrali, ale pořád se neví, co to je. Všechna vyšetření negativní, i to na borelku. Zatímco ona je optimista, já mám skryté obavy z opětného návratu toho hrozného stavu. Tipuji autoimunitní reakci.

Máte někdo zkušenost s kortikoidy? Jak Vám bylo časem po nich? Četla jsem, že někdo je musel dostávat i čtvrt roku. Vím, že každý jsme jiní. Vy zas víte, že bych raději volila svoji alternativu.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

8x
Dobrý den, po dobrání kortikoidů bych očekával to stejné, jako po dobrání jiného léčiva - ústup choroby, zlepšení zdravotního stavu a až vyléčení. Dcera je v péči lékařů, ti jsou studovani odborníci, tak se jim do toho se svými alternativními metodami hlavně vůbec nepleťte (léčit dceru není jako léčit cizí přes internet). Zdravím!
P.S. Většina lidí je přesvědčena, že kortikoidy jsou svinstvo, ale musí se jim nechat, že léčit umí (i mně pomohly).
liska5
hodnocení

Bene, já nijak nezasahuji! Než jsem se nadechla k úvahám, už byla ve špitále stovku km daleko. Teď jsem ale za ní byla a alternativu si nechám na doléčení. Cítím z Vaší reakce trochu pohrdání nad možnostmi alternativní léčby. Vím, že ten akutní stav, kdy hrozí zaškrcení krevního řečiště, vyřeší rychle kontroverzní kortikoidy. Ale pak už mám své pole působnosi promyšlené včetně Renolu, Artrinu, atd. Jediné, co jsem chtěla slyšet, byly zkušenosti s následky, event. návratem potíží.

liska5
hodnocení

Po přečtení příspěvků, za které děkuji, musím dodat, že příčinu vidím v jejím totálním přetížení, psychickém i fyzickém, kdy se sešly silné negativní faktory, jako beznadějná rakovina otce, za kterým jezdí o víkendech, úraz syna a nehoda a operace manžela a dcery, kde ona byla jediná, co je mohla vozit z polosamoty do měst. Jak bylo to nejhorší zažehnáno, tak se "sesypala". V podstatě jsem jen čekala, kdy a jak jak se její organismus ozve. Zatím to nazvali obecně: reaktivní artritida, a vyšetření pokračují. Jen ty kortikoidy mne zajímaly. Mám v zahraničí druhou /vyvdanou/ dceru, a ta při RS dostala při jedné atace kortikoidy a my ji téměř nepoznali, jak byla opuchlá ve tváři. No a RS samozřejmě trvá dál se svými atakami.

pb®
Takže obě dcery s autoimunitním onemocněním. Tak to býva, člověk má predispozice v rodině a velý stres je spouštěč. Ne hned, ale až je klid a tělo má čas vymýšlet blbosti, rozvine se nějaké autoimunitní onemocnění. Neodpustím si otázku, tečku má? Ta tomu mohla pomoct, ne nadarmo někteří lékaři varují před rozvojem autoimunitních onemocnění a třeba vakcína proti klíšťové encefalitidě má v nežádoucích účincích rozvoj RS. Proto by si lidé s autoimunitním onemocněním v rodině měli očkování rozmyslet. Jenže ono nikde nic být nemusí, tak se necháte naočkovat v dobré víře jako já a za pár let ejhle táta lupénku a revmatoidní artritidu a 5 let po vakcíně FSME já RS.
liska5
hodnocení

Píšu druhá dcera je vyvdaná! Nemají stejné geny! Stres ale předcházel u obou. Ta vyvdaná šla před třiceti lety studovat ven. Zajistit si vše pro život v německém prostředí, když jazykové znalosti po maturitě zpočátku nestačily ani na to studium, to byla výzva, za kterou po zvládnutí zaplatila propuknutím RS. Na očkování se obou musím zeptat. Vlastní dcera proti covidu musela, když je ve školství. Na klíšť.encefalitidu nevím.

pb®

Promiňte, to vyvdaná mi uniklo. Každopádně pokud je autoimunita v rodině, znamená to velké bacha. Já třeba svoje syny nenechám očkovat na nic, co není povinné a sama se bráním i tetanovce, naštěstí sledovaná výše protilátek zatím stačí.

okolik

Lidé, prosím čtěte jinak jsou rady pouze nějaké bezcílné vyjádření nějakého Vašeho osobního názoru bez efektu.

Docela rozumím důvodúm proč zde Liška položila svůj dotaz.

Zajímalo by mne co zdejší rádcové poradí, na tozteklá krevní řečistě po rukou a různě po těle následkem kortikoidů?

nick*
To může diskutovat s lékaři a ne někde na laické poradně…
Vyvdaná může někdo pochopit i jako že se provdala.
Já znám případ, kdy umřela ségra na stres, protože jí přejeli bratra na silnici, furt se chtěla soudit, potom nesla křivdu, atp.
Halt dneska každý je hrdina, nezná své možnosti, pomalu každý druhý bere nějaký prášky na nervy, což ten stres jaksi nevyřeší, jen zhorší…
Jak řekl klasik, umění žit je vědět, na co se vysr&t…
A něco málo o filozofii od Anny Hogenové a Petra Horkého (Hausbot) pro ty co si myslí, že ví, jak to funguje open.spotify.com/... bude to asi i na YouTube a dalších platformách …
okolik

Lištiško moje, já nestíhám, ale až mi zbyde trošku času zkusím se zaměřit. Stres určo byl, ale kortokoidy můžou vylézt jinde. A to ty víš.

Možná bych zkusila Apis , ale ještě mrknu, ale fakt lítám jak ta Apis:-D

liska5
hodnocení

Okolíku, Apis AKH jsem hned koupila a poslala! Sama jsem si ho vydedukovala,... když je literatura. Má ho doma s věcmi od Energy, jen už se k němu nedostala. Odvezli ji na další vyšetření a už si ji tam nechali. Teď už otok není, ale neví se, co bude, jestli se to nevrátí. Proto se ptám takhle více lidí.

Bene, nemám pocit, že bych měla radit dceři jinak, než tady na poradně... A kortikoidy léčit neumí, jen potlačí důsledek /zánět, otok/, ale příčinu nezlikvidují! Jestli zmizela, pomohlo si tělo samo, nebo zasáhl možná jiný účinný lék/ př.ATB/..

ben®
liska5 - už jsem nechtěl reagovat, ale když mne opět oslovujete, tak vězte. K různým alternativám jsem opravdu nedůvěřivý (včetně alternativní pravdy nebo alternativní medicíny). Uvádíte zde, že lékařům do toho nezasahujete, ale své pole působnosti máte promyšlené. Takže, až se Vaše dcera vyléčí nastoupíte na ni Vy se svou alternativou. Já jen doufám, že Vaše dcera má vlastní rozum i pud sebezáchovy a pošle Vás do háje. Fanatismus je nebezpečný, byť by byl dobře myšlený. A jak zde čtu, tak zde máte kamarádku (pro nemocné lidi) stejně nebezpečného smýšlení. To, že zde na poradně dlouhodobě a suverénně ordinujete bez vyšetření tazatele, je smutné, ale riziko si nese ten tazatel pokud Vás poslechne a Vy následky svých rad nenesete. Alternativním léčením dcery riskujete její zdraví, tak si toho buďte vědoma.
liska5
hodnocení

To není žádný fanatismus, to jsou ověřené preparáty a metody, lze je konzultovat s odborníky, z nichž někteříí jsou lékaři. Dcera zná moje rady odmalička, zná lidi, kterým jsem pomohla, když doktorům se nedařilo. Někdy stačilo málo, třeba jen poslouchat selský rozum. Jestli i to je alternativa?! Považuji za ideální spojit oba přístupy podle situace.

liska5
hodnocení

Název alternativní je nešťastný. Lepší by byla tradiční, když jde vlastně o věky ověřené tradiční postupy. Zatímco dnešní alopatická medicina je tu tak dvěstě let. A taky to nejsou zdaleka jen bylinky, jak tu někdo psal. Patří sem třeba akupunktura, homeopatie, reflexní terapie, výživové poradenství, světelné terapie,...

A já neordinuji, jen doporučuji v tom smyslu, abych tělu odlehčila, ubrala nebo doplnila mu něco, aby pak samo svými mechanismy pokračovalo v uzdravení.

Okolík se tu vyskytl a já zjistila, že je zdravotník a pracuje s homeopatií. Ověřila jsem si jeho rady na sobě a na několika blízkých a zafungovalo to, takže si můžeme občas poradit, poslat si materiály. Ano, mám v něm oporu, protože ví, jak to myslím. Neradím nic, co by bylo nebezpečné. To jen Vy to tak vidíte.

ben®
liska5 - raději zde již nic nevysvětlujte. Dělá to dojem, že jste v minulosti podstoupila nějaké školení či kurz na úrovni sekty a přestala jste myslet pragmaticky. Škoda, že si následky svých zdravotních rad zde neuvědomujete, ale mám víru v rozum tazatelů, kteří raději vyhledají lékaře, než by slepě důvěřovali šarlatánství. Vaší dcery je mně líto, tak snad ji skuteční lékaři pomohou a Vy jim to nepokazíte. Promluvte si o svých léčebných metodách s panem primářem v té FN, ať se něčemu od Vás přiučí (a nechte si otevřené dveře, aby je s Vámi nevyrazil).
liska5
hodnocení

To nemá smysl, mám primáře interny v rodině. Dveře se mnou nevyrazil, naopak i něco vysvětlí. Já to pochopím, mám anatomii a fyziologii. Sice na přírodovědě, ale pro orientaci to stačí. Přednášky a kurzy ano, když jsem byla u ČK, nebo jezdila jako zdravotník na sportovní soustředění a tábory, bylo to potřeba. A pak jsem učila léta nauku o výživě na HŠ, tak jsem si k tomu zřídila knihovničku - přes třista moudrých zdravovědných knížek. Hodně z té tradiční východní TČM. Od 90. let disponuji kartou Energy, odebírám jejich časopis, mám dobré zkušenosti s jejich preparáty. Homeopatie mne zajímala dávno. Má typologii, podobně jako grafologie, kterou jsem studovala. Homeo sloužila zatím jen mně a mé rodině. Když se objevil Okolík na této poradně, vzala jsem si od něj materiály. AKH považuji za docela převratné.

Dívám se zpětně do svých příspěvků a nevidím fanatismus, a taky posílám k lékaři. Jen přidám na cestu pár rad, aby ten to měl snažší. A taky aby tazatel věděl, že může sám přispět svým jednáním.

Jediné, co máme, když nic nemáme, je naše tělo. Tady je šance, aby každý pochopil, že kromě genetiky a několika nenapravitelných průšvihů, může stav svého těla ovlivnit. Je ale třeba mít povědomí o tom, jak to zhruba funguje, vnímat se a chápat souvislosti. Ty možná někomu připadají ujeté, ale když jsme se formovali jako embyo, skládaly se a podsouvaly naše zárodečné listy, které daly základy budoucím orgánům, ta jistá propojení tam zůstala.

Raďte a nechte radit druhé. Tazatel si z příspěvků vybere podle svého naturelu. Přesto tak trochu ztrácím chuť se tady angažovat.

hodnocení

4x

Měla byste to nechat plně v kompetenci lékařů, důvěřovat jim a řídit se jejich pokyny, nezasahovat jim hlavně do toho, oni dobře vědí, co dělají.

Hlavně musí zjistit příčinu, což se lékařům časem určitě podaří.

Sama jsem kdysi ležela v nemocnici na infúzích s kortikoidy, když jsem dočasně oslepla na oko, pomohly, následky jsem žádné nezaznamenala. U syna, pacienta s autoimunitním onemocněním, to samé...

Benefity této léčby násobně převyšují možné nežádoucí účinky, které jsme my ale nezaznamenali.

hodnocení

3x

Krasny priklad ,ako tie rozne "alternativy" zaberaju len na rozne psychosomaticke a lahke stavy. Dcera mudro vyhladala lekarov, nie vas.

zak
V bylinkách je tak málo účinné látky, že to často funguje jako placebo, nicméně i placebo je velice účinné. jedna doktorka říkala, že léčba je třetina, placebo je třetina, a zbyla třetina je náhoda.
Faktem je, že jen o 100 let dozadu se dožila dospělosti 50% dětí a každý měl v průměru 4 až 5 dětí (takže 8-10 narozených v průměru na pár), to byla ale zocelená generace!
Dnes má každý třetí různé genetické mutace, po ozařování, po “vyléčené” rakovině aj., Autoimunitní a duševní onemocnění a děti nesmějí sami z/do školy. K tomu navíc 73 pohlaví, různé nebi národní aj úchylky, kterým se vlastně ani nesmí říkat úchylky, přece je to úplně normální :))
Počkejte za 50 let, možná tu bude realita zombíků. ti mladší z nás se toho ještě dožijí …

hodnocení

2x
Jako vedlejsi efekt mi kortikoidy vylecily nachlazene prudusky ,delal jsem casto v zime mrazech a z ze zimy do tepla.
Ale ne nitrozilne. Vedelejsi priznaky z kortikoidu jsem nepocitoval.
Ale nebral jsem je kvuli pruduskam nepocitova, to byl jen vedlejsi pozitivni efekt.vedlejsiUz je to skoro 5let zpetzpet.ted se citim nepocitoval naprosto v pohode .vedlejsi efekt.dobvedlej

hodnocení

2x

Kortikoidy jsem měl celkem 3x. Poprvé na tinitus - po vyčerpání možností "konvenční" léčby lékař nasadil kortikoidy. Ty zabraly v řádu hodin a já mohl po x měsících jít spát bez pocitu, že ležím vedle transformátoru. Návrat obtíží se nekonal.

Druhý a třetí případ souvisí s mým aktuálním zdravotním stavem. V únoru jsem prodělal nějaké krátké infekční onemocnění, tou dobou u nás řádil Covid, tak kdo ví... Od té doby trpím čímsi, co by příznaky nejvíc odpovídalo chronické tlakové kopřivce. Místa kontaktu těla s podložkou, stolem, židlí nebo oblečením se osypou, následně se to podleje a když je nejhůř oteče to celé za doprovodu krvavých map. Takže už jsem měl oteklé i ty kotníky a to jsem se pak nevešel do bot, chodil jsem v kroksech a každý krok byl utrpení. Pokud nic nedělám, je to o 95% lepší, ale kontaktu s podložkou - postel - se nevyhnu. Po nasazení kortikoidů jsem do pár hodin naprosto bez příznaků, po dobrání mi to vydrží tak týden a jsem zpátky tam, kde jsem byl. Aktuálně mě trápí 2 jelita na bocích - místo, kde šńůra od montérek tlačí na pánevní kost a dlaně - včera jsem bílil kuchyň. Alergoložka / imunoložka si se mnou neví rady. Kortikoidy už mi dávat nechce, prášky na alergii nezabírají.

Jak píšete, každý jsme originál, věřím, že Vaší dceři léčba zabere s trvalým efektem a držím palce.

okolik

Ampér, mám sousedku, je to mladá holka 70+ zrovinka dnes mi ukazovala celá nešťastná oteklou zmapovanou nožku. Když jí doktror nabídl další tablety fleky se jí rozlezly i na lýtko. Kopýtka jsou bolestivá. Přiznávám bylo mi jí celkem líto , je to moc hodná paní. Má docela nemocného pána a je z toho smutná, tak to s ní trošku řeším , nemůže spát po dvou dávkách očkování. Má revmatoidní artritidu, tak jsme se včera mimo jiné dohodli, že si bude dělat čajdu z Badyánu 3 odloupnuté kousky spařené vodou. Krásné voní. Působí jako antirevmatikum, narovnává psyché, antivirotikum s blahodárnými účinky i na močové cesty.

Tabletky z lékárny jí nepomáhaly na spánek. Dnes jsem ji viděla a usmívala se čajdu si dělá i panovi a svěřila se mi, že se jí krásně spalo. komu jsem to poradila tak si liboval jak krásné spal.

Pánovi se dělají modřiny , tak zkusíme Arniku na cévy, zrak .pálení žáhy.

hodnocení

2x

Já jsem, s autoimunitním onemocněním, brala kortikoidy v prášcích víc jak 10 let. Když jsem se hecla a kortikoidy přestala brát, bolesti byly nesnesitelné a já se k nim pokorně vrátila. *alene* Kortikoidy, jsou hormony nadledvinek a potlačují a manipulují imunitou, která je příčinou problému. Každý máme jiný problém, jinou reakci na léky. Důvěřujte lékařům, vědí, proč zvolili takovou a ne jinou léčbu. Nezkoušejí bezhlavě.

okolik

Babkazov kolikrát už jsme na Vás a tu Vaši ,,mrchu,, myslela ani nevíte. A řešení by bylo...

Okolilu, děkuji. Už mám po bolestech. Dialýza zaměstnává imunitu tak, že na klouby nemá čas. Občas se ozve, ale horký obklad a prášek, bolest zaženou. Psorka se mi na malém kousku ozvala po 3. očkovávání covidu, ale zmizela sama. Kdybych to měla tak celý život, tak bych si pískala. *ua*

zak
hodnocení

0x
Nepíšete žádnou příčinu, to jako že 45 let žádné zdravotní komplikace, zcela normální všechno a najednou jí otečou kotníky? Žádný štípanec v minulosti, žádné poranění žádná infekce, zničehonic? takže po nějakém jídle nějaká probuzená alergie na něco, neví se zatím na co?
Doktoři asi mají odběry krve moči… my ne. Na boreliozu se musí lumbální punkce, jinak jí prokázat nelze, prý…

hajimete
hodnocení

0x

Když já nechápu sled událostí. Dostala koktejl kvůli otoku nebo se ji ten otok udělal po tom kokteilu?

liska5
hodnocení

Nejdřív stresy, pak otok. A když nepomohly antibiotika a jiné léky a otok rostl, nechali si ji v nemocnici a dostala ony kortikoidy do žíly. Když jsem ji navštívila, byla po 5. dávce a evidentně otok postupně splaskl. Jenže kortikoidy jen potlačí ty divoké projevy, jako otok, bolest...a po jejich dobrání se to může vrátit. A třeba na jiném orgánu. Proto se ptám, jak dopadli jiní po aplikaci kortikoidů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]