Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za ukončení smlouvy úmrtí

Od: abes odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat jestli má někdo zkušenosti s něčím podobným. V nedávné době jsem řešil ukončení smlouvy u Čezu po úmrtí původního zákazníka a přepis na mě se změnou dodavatele. Původní zákazník byl můj děda, nemovitost je moje.

Dnes mi přišel mail od Čezu z retence, že pokud budeme chtít opravdu odejít tak musíme zaplatit smluvní pokutu. Přijde mi to jako nesmysl, můj mrtvý děda dostane pokutu za předčasné ukončení smlouvy?

Jediné co Čezu mohlo vadit je že smlouva na mého dědu nějakou dobu jela na něj, než se smlouva ukončila. Ale zálohy má Čez prodej i Distributor zaplacené.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Můžu tohle téma trochu odlehčit vtipem? Ptali se vedoucího pracovníka ČEZu, jaký má plat, aby si mohl koupi Bavoráka. Ten se zamyslel "Za tři týdny."? "BMV není zas až tak velká firma." *smich2*

24.09.23 07:37

*smich*

halamus

Tenhle vtip koluje v mnoha verzích, jako první znám tuhle:

Paní učitelka se ptá dětí, kde pracuje tatínek...
"Můj tatínek je lékař, pomáhá lidem," povídá Baruška
"To je moc hezké," říká paní učitelka. "A co ty, Pavlíčku?"
"Můj tatínek pracuje na úřadě."
"Ano, i to je důležitá práce. A co ty ,Pepíčku?"
"Můj tatínek tančí nahý v gay baru u tyče," povídá Pepíček.
Učitelka se na chvilku zarazí, ale pak povídá: "No, i to je druh zaměstnání."
Po hodině si vezme Pepíčka do kabinetu a ptá se ho, jestli opravdu jeho tatínek vykonává tuto práci.
"Ale ne, paní učitelko. Tatínek je pracuje v ČEZu, ale celá rodina se kvůli tomu stydíme."

24.09.23 16:45

hodnocení

2x

To je nějaká blbost. Přece smlouva automaticky končí úmrtím. Byla jsem před dvěma léty ve stejné situaci, kdy mi zemřel manžel. Smlouva byla psaná na něho. Zvládli jsme vše telefonicky a mailem. Manželovu smlouvu zrušili, mně poslali novou, kterou jsem elektronicky podepsala a hotovo. Ovšem nebyl to zlodějský Čez, ale Eon.

sasa*

Záleží, jak je smlouva sepsaná! Za totáče v 70.letech otec dostal nějaký příspěvek - nevratnou půjčku na to, že v našem rd

vytvoří byt. jednotku, s tím, že tam bude bydlet bratr (jeho druhý syn). Ten tam bydlí dodnes, ale co čert nechtěl otec zemřel po 3 letech od vzniku bytu a vše bylo špatmě! Ve smlouvě byla myslím zmínka, že on tu bude 5let. Přes rok brácha chodil přesvědčovat na úřady,že byt. jednotka vznikla apod...

abes
hodnocení

V pondělí volám na Čez a uvidím. Asi se čertí že jim odchází zákazník. V mailu doslova stojí Budeme rádi, když své rozhodnutí o ukončení Smlouvy ještě zvážíte a zůstanete naším zákazníkem. Děda už jejich zákazníkem asi těžko bude když je po smrti a já jsem jejich zákazník nikdy nebyl.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, pokud to byla smlouva uzavřená u ČEZu na dobu neurčitou, tak např. s tím jsem já nikdy při převodu problém neměl (stěhování, změna nájemníka, úmrtí). Ale ona to byla zřejmě smlouva na dobu určitou se smluvní pokutou při nedodržení termínu ukončení. Poznáte to, až si tu původní smlouvu prostudujete a tam zjistíte, že je ČEZ zřejmě v právu. Zdravím!
doplněno 23.09.23 13:50: Tak potvrzeno tazatelem - smlouva na dobu určitou s pokutou za předčasné ukončení. Zachrání Vás dědův úmrtní list, tak si ho připravte na jednání s ČEZem.

halamus
hodnocení

0x

cez.cz/...
Ale přiznám se, řešení Vašeho problému jsem tam nenašel.

Podle mne, ukončit spmouvu s ČEZ a sepsat novou s novým dodavatelem. Proč ČET píše, že ukončit smlouvu je možné, jen když "Víte, že v nemovitosti nebude nikdo bydlet a ani ji nebude užívat", nevím, třeba někdo bude vědět.

Zkuste se poptat nového dodavatele, pravděpodobně bude vědět a poradí.
Ještě mě napadlo, zkusit dotaz na ERÚ. Každopádně jednání ČEZu je podle mého názoru velmi nemravné, jestli by měl stejný názor i soud, nevím. Udělal jdem dobře, že u ČEZu už hodně dlouho nejsem.

hoi
hodnocení

0x
I kdyby zo byla pravda, jakoze není… tak ukončit s demontáži můžete a zrušíte tim závazek… ukončení (smlouvy) je za 10-15 dnů
Nový odběr uděláte ještě před demontáži. V území Čezu.
Opakovaně vyzkoušeno. Nového sjednávání až po odsouhlaseno ukončení smlouvy o dodávce opouštěný dodavatelem.
Nejrychlejší metoda jak se zbavit dodavatele ever.

hodnocení

0x

Bez podrobností o smlouvách lze jen spekulovat, co se vlastně porušilo.

abes
hodnocení

Smlouva byla na dobu určitou. Ovšem smlouvy z velké většiny končí umrtím zákazníka. V pondělí budu volat na Čez a uvidím.

a není tam taky věta, že smlouva přechází na dědice?

Ovšem smlouvy z velké většiny končí umrtím zákazníka
Takže druhý den po smrti již jedete na černo?

Tak jako smlouva na byt přechází po smrti nájemníka na. ...

halamus

ČEZ se bude kroutit jak had.
Pokud jsem to správně pochopil, tak v případě úmrtí jednoho z manželů smlouva pokračuje, jinak končí. Volal bych na ERÚ.
eru.cz/...
eru.cz/...

Jak je to u smlouvy, kde nejsou manželé? Žije sám?

hodnocení

0x
Úmrtím smlouva zaniká. Ale nebyl by to ČEZ, aby své praktiky takhle dělal.

Opravdu?

Páč u jiných firem to tak není...

Jak je to tedy s dodávkou energie druhá den, za týden, za měsíc? Na koho je energie napsaná, když "Úmrtím smlouva zaniká"

Děkuji za vyjasnění.

Milane viděl jste to loni, když raketově rostly ceny? Ženě v tv umřel manžel a ČEZ ji nutil podepsat novou smlouvu, protože původní byla na manžela, ještě za levné ceny. Říkali nová smlouva být musí, protože je na jiné jméno. A teď jdou energie mírně dolů, tak to je pro ČEZ nevýhodné,proto nutí pokračovat ve stávající smlouvě. Pokud někdo zemře,smlouva končí a udělá se vyúčtování ,přepis... ČEZ je dominantní hráč a ty jejich praktiky jdou až za hranu zákona. Nechápu, proč má tolik zákazníků, navíc je to nejdražší dodavatel možná i na světě.

Je pravda, že jsem poděkoval za vysvětlení, ale nedočkal jsem se ho.

Takže si nadále nechám svůj názor, že smlouva nezaniká umrtím, ale jinak...stejně jako u jiných institucí a firem.

liska5
hodnocení

0x

U mne to bylo v případě T-Mobile podobné. Když jsem své 90 leté nechodící matce platila provoz mobilu ze svého účtu. Maminka zemřela a já přišla Na T-Mob. ukončit smlouvu a dostala jsem pokutu 1000,- , že už nebudu platit.

jaa
Na telco sluzby uz zadne zavazky a ani pokuty neexistuji (asi tak 8 let?) diky EU, podobne je to na energie, ale tam smluvni volnost stale je. Ale pozor na splatky, když si necháte ukecat na splátková ní nějakého zařízení, no tak ho samozřejmě musíte doplatit.
Ale neznam dodavatele, ktery vam bez sankce neukonci smlouvu na energie (plyn a elektrina) i se zavazkem do 2 tydnu, kdyz zatrhnete UKONCENI S DEMONTAZI.
Jinak ukoncit muzete pri zmene vop nebo ceny. Kdyz nevite, zavolejte nebo napiste na ERU.cz - ostatne na webu maji asi 8 verzi vypovedi pro ruzne situace!
,,,,,
Ale pri umrti smlouva konci automaticky po oznameni umrti pozustalym, domnivam se, ze vas liska5 jen natahli… protože vy nejste povinna platit smluvní pokutu za zemřelého, stejně jako účty za zemřelého, zkrátka pokud oznámí to je úmrtí, tak smlouva by měla skončit do mesice. Ale tohle je jenom můj názor, to nemám vyzkoušeno, ani jinak nastudováno
liska5

To byl rok 2014. Takže ve starém stylu.

jaa
Tak to je divný, pokud neměla nějaký splátky nebo nedostala zařízení zadarmo?
Protože úmrtím by ta smlouva měla automaticky skončit ne? přece nemůžou požadovat smluvní pokutu po mrtvém :) podobně jako pokutu za spáchání přestupku,
Je to nějaký právník, aby tohle vysvětlil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]