Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Můj otec je OSVČ a řešíme nákup 3D tiskárny. Našli jsme si obchod kde nám prodají tiskárnu bez dph na IČ. Chtěl jsem se zeptat zda li když bych tiskárnu v obchodě zaplatil svou kartou cenu bez DPH a otec by si pak fakturu s jeho IČ nedal do účetnictví, bude všechno v pořádku?
Pokud je OSVČ tak musí být ještě k tomu plátce daně... Pokud není plátce DPH, tak si nemůže daň odpočít a to ani v případě že tiskárnu koupil od plátce DPH... Pokud plátce je a koupil od plátce, tak ji zaplatí s daní a pak si daň může odpočítat při vyučtování DPH...
Pokud prodejce není plátcem DPH, tak bude vždycky prodávat své zboží za cenu, ve které není vyčísleno DPH. Pokud plátcem je, tak musí prodávat vč. DPH a kupující plátce DPH si DPH na vstupu odečte. Co chcete vy mi není jasne.
To není možné. V běžném režimu prodává plátce DPH vždy s DPH. Kdyby šlo o režim přenesené daňové povinnosti, tak by musel DPH odvést otec. Jde o nedorozumění nebo podvod. Je vůbec dodavatel plátce?
sasa*
A bacha na to, i kdyby otec byl plátcem dph- bude muset prokázat,že tiskárnu 3D potřebuuje pro účely svého
předmětu podnikání. (Těžko bude dávat do účetnictví -majetku asi malíř pokojů tisk 3D!) Zároveň bude muset evidovat
jako majetek- dle ceny apod... Jinak původní dotaz je podvodem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.