Nejste přihlášen/a.
doplněno 22.09.23 15:09: Mám tedy sám odřezat zbytky sousedova břečťanu a jít ho prosit, zda sám ten kus plotu bude nebo nebude řešit..jestli mám já dát kus něčeho místo jeho shnilých prken a zda mi dovolí to natřít..Co tedy mám dělat..respektive, co by dělali zdejší znalci?
7x
Já to co leze od souseda likviduji a suché jakbysmet. Třeba od soused k nám leze thuje , zasadili mladou cca 0,5m od plotu. Také s nimi není domluva. Tak co přečuhuje stříhám a ani se neptám.
3x
Mám tedy povinnost zničený břečťan odklidit a čekat, zda soused konec plotu nějak vykrášlí? Nebo mu psát dopis? Nebo tam jít zvonit?
Ne, žádnou takovou povinnost nemáte.
Při rozsahu způsobené "škody" a "astronomických" nákladech na její odstranění doporučuji to nejprve rozdýchat a pak řešit domluvou se sousedem, je-li toho schopen, nebo jste-li toho schopni. Na dopisování bych se vyprdnul, je to akorát ztráta času. Jako nejnákladnější variantu v případě, že soused bude dělat vlny, vidím, že si seženete vlastní kus vlnitého plechu, natřete ho a předsadíte před sousedova prkna. Nebo cokoliv jiného, vzhlednějšího.
Jirka Kara”
To je legendarni meme
Jak vidím, na dlouhé rozprávěníse sousedem to fakt není. Mám podobné sousedy. A vlastní názor: Problém je v tom, že jsi pod jejich rozlišovací schopností. Ne (jen) ty osobně. Oni to zkrátka neřeší, neptají se a dělají. Jejich názor, nápad, akce je jediný správný. S tím toho mnoho neuděláš. Maximálně se posuneš do kategorie prudič a nebo ještě výš, do kategorie úhlavní nepřítel. Já to dělám tak: Nepřehazuju přes plot, ale složím před bránu. Sousede, něco Vám upadlo, tak jsem Vám to dal před vrata, přeci k vám nepolezu přes plot jako zloděj. Kdybyste příště potřebovali něco dělat na plotě z naší strany, tak dejte vědět, já vás tam pustím. Ještě se vám při tom lezení něco stane. Jo, a potom, co jste to ostříhal, tak ten váš plot vypadá pěkně hnusně. Máte s tím v dohledný době něco v plánu? Jestli ne, dám si to do pořádku sám. Ale bude to vypadat podle mýho... Takže prudím, aby věděli, že akce vyvolá reakci, ale zase ne tak, abych rozpoutal sousedskou válku. Tuhle jsem jednoho souseda neodhadl (spíš jsem neodhadl, kolik má pod kůží) a skončilo to strkanicí. Teď máme studenou válku.
2x
Tak ukaz ze ty ses lepsi a zacni komunikovat TY… proboha to sou starosti…
Az na tebe veme flintu, tak teprve prijd sem pro radu, prijde to jenom me, ze dnes ma pulka lidi ruzne fobie?
Proste ty mas dojem ze jsou arogantni.
Ok. A ty jsi jim (vsem dospelym členům domacnosti) rekl, ze je pustis na pozemek, ale pouze za tve pritomnosti? Nerekl a ted se divis
Ci je ten barak zed, tvuj? Pocitam ze oni to maji po ten roh. Brectan roste od nich, oni maji ze zakona povinnost neobtezovat rostlinama tak je zrusili, protoze nekomunikujete, nevidim na tom nic nevysvetlitelnyho…
Ten plech klidne natri nazeleno, to je podle zakona, kazdy se stara o svou pulku ze sve strany
Ty jeste hodne nevis o sousedskych vztazich co? I kdyz si mohu myslet, ze soused je cu…., tak s nim budu vzdycky vychazet, jinak jsem cu… ja. Nerikam kamaradit, to je lepsi kamaradit az o souseda dal, ale vychazet, mit na sebe cisla a proste si vyhovet v beznych vecech, to je muj nazor, tak to delam a nemam problem!
Doutnák, díky za humor mám hned lepší den.![]()
Ono se dnes těch galaktiků koukám urodilo vícero.![]()
Věřím, že je obtížné se někdy domluvit, ale sousedé nemají oprávnění bez vašeho vědomí vstupovat na váš pozemek.
Já se sousedy obecně žádné obtíže nemám, ač listí z ořechu každoročně 5 i více pytlů na odklízení. Nikdo se mě neptá, odklidím a hotovo. Když ořezávali strom tak ze střechy jejich pergoly a větve se snažili uz jejich strany odklidit, ale pokud by potřebovali, klidně bych je pustila na sběr. Jedná se o jiné sousedy než v mém dotazu.
Pokud jde o ty ořechové větve, tak je můžete ořezat, o.z. jste četl/a a hledat se mi to nechce. já tedy svým sousedům dávám svolení, ať si ořežou co chtějí…
2x
Teď čtu, že nemáte asi moc dobré vztahy. O to háklivejší bych byla na to, že se mi někdo pohyboval na pozemku. Ale asi to fakt řezal z hora od něj, proto tam možná větve nechal, bo spadly dolů...
2x
Pokud by to bylo na mém pozemku, ten binec bych si uklidila a nečekala bych, že to udělá on. Jemu je to fuk-on se na to jistě nedívá.Zvláště pokud máte takové sousedské vztahy.On ani neuvidí,že jste to odklidil...píši jen můj názor.
Tohle je klasická bouře ve sklenicí vody
Já úplně vidím ty sousedy, táta říká: mámo, počkáme až ten morous bude v práci, pak tam pošlem zahradníky
2x
Je vhodné popsat problém obšírněji hned v dotazu, podstatné informace nepřidávat po kouscích.
.
Hádá se s rádci stejně jako se sousedy, jak sám přiznává...
Tvrdí, že umí s lidmi komunikovat!
... několikrát to nikam nevedlo... Vztahy nejsou nikterak dobré... (viz např. otázka Formulář k umožnění vstupu na pozemek...)
Ta arogance asi bude někde jinde! A urážením rádců už se to potvrzuje..
Přeji mu dobré výsledky v učení mezilidských a sousedských vztahů, které má v úmyslu!
.
Servác a další mají v mnohém pravdu.
A vidíte, mně zas připadá přemoudřelej až přidrzlej servác. Způsob jeho odpovědí je skoro na pár facek. Naopak obdivuji tazatele Doutnáka, že ho bere s nadhledem.
0x
Pokud není zbytek břečťanu odřezaný od kořene, (vidím tam výše odřezaný kmínek) žije a obrazí. Kořen je za desítky let zřejmě velký, živin bude dost, kmen obrazí. Vydržte rok, dva, zaroste to znova.
.
Pro klid souseda obeznamte s poškozením, dohodněte odstranění
suchých zbytků. Když se bude cukat, odstráňte sám.
doplněno 22.09.23 15:37: Všiml jsem si zelených výhonů po stranách...Zkuste některé přesměrovat na ten nevzhledný konec plotu a roh. Dají se odtrhnout od podkladu a přivázat na to dřevo.
Chapu spravne ze to je plot z vaseho pozemku? A kam az je to vase? On prelezl jeho plot a ten kminek je podle vas jeho tedy na jeho pozemku, nebo tomu nerozumim?
Ps: to jste vy co ho zenska serve a on nema kam utect?
Smankote je mi vas lito, tak zazvon na souseda a rekni mu:
zdravim pane, chci se vas zeptat, co planujete s tim brectanem a priste az nevo bude potreba, tady je na mne telefon tak mi
Hele ber to takhle, asi nejso dobrej v interakti se zivyma lidma, a tohle je vysledek. Rady jsem dal. Kdyz se podle nich zaridis, vse bude happy. A soustred se na interakci s cizimi lidmi, zlepsi se ti zivot o 2000%
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.