Ahoj.Je zde spousta chytrých lidí, tak bych se zeptal, co mám chtít nebo říct sousedovi...Jeho plechový plot před desítkami let zakončil prkny a skrze ně od něho rostl léta břečťan..Nijak nám to nevdilo, neboť nevzhledný roh díky břečťanu vypadal hezky. Teď nějací dělníci buď nakloněni přes plot anebo opět vlezli jak zloději k nám a vytvořili to co vidíte na fotce. Mám tedy povinnost zničený břečťan odklidit a čekat, zda soused konec plotu nějak vykrášlí? Nebo mu psát dopis? Nebo tam jít zvonit? Co navrhují zdejší znalci práva a sousedských vztahů? Díky za normální odpověďi doplněno 22.09.23 15:09: Mám tedy sám odřezat zbytky sousedova břečťanu a jít ho prosit, zda sám ten kus plotu bude nebo nebude řešit..jestli mám já dát kus něčeho místo jeho shnilých prken a zda mi dovolí to natřít..Co tedy mám dělat..respektive, co by dělali zdejší znalci?
Já to co leze od souseda likviduji a suché jakbysmet. Třeba od soused k nám leze thuje , zasadili mladou cca 0,5m od plotu. Také s nimi není domluva. Tak co přečuhuje stříhám a ani se neptám.
Suchý břečťan bych mlčky zlikvidoval a souseda bych se slušně zeptal, jestli to bude ještě nějak upravovat. Pokud ne, požádal jej o svolení roh upravit.
Mám tedy povinnost zničený břečťan odklidit a čekat, zda soused konec plotu nějak vykrášlí? Nebo mu psát dopis? Nebo tam jít zvonit? Ne, žádnou takovou povinnost nemáte.
Při rozsahu způsobené "škody" a "astronomických" nákladech na její odstranění doporučuji to nejprve rozdýchat a pak řešit domluvou se sousedem, je-li toho schopen, nebo jste-li toho schopni. Na dopisování bych se vyprdnul, je to akorát ztráta času. Jako nejnákladnější variantu v případě, že soused bude dělat vlny, vidím, že si seženete vlastní kus vlnitého plechu, natřete ho a předsadíte před sousedova prkna. Nebo cokoliv jiného, vzhlednějšího.
Ten bordel je až to poslední co bych řešil..Spíš nevím proč to vůbec dělali? Zdi ani tomu plechu břečťan neškodil.Prkna jsou tam 30 let, takže břečťan je nezničil..Proč kva museli lézt k nám a udělat ten zbytečný bordel bez vysvětlení nebo kladného výsledku? Tohle řeším! N povrchu byl živý břečťan a roh vypadal hezky..pěkně..normálně! A teď je tam hromada bordelu na uklízení a hnusný opelichaný roh! Bez komunikace ze strany tvůrce bordelu..Tohle řeším! Neškodíme si úmyslně, ale nebavíme se.Bo jsou asi lepší a o třídu výš, jak vydedukoval Servác Takže bordel by nevadil, kdyby to mělo smysl nebo účel..Takhle nevím co to má znamenat? Ano, můžu se jít zeptat..Nejdřív jsem chtěl radu zde
Jak vidím, na dlouhé rozprávěníse sousedem to fakt není. Mám podobné sousedy. A vlastní názor: Problém je v tom, že jsi pod jejich rozlišovací schopností. Ne (jen) ty osobně. Oni to zkrátka neřeší, neptají se a dělají. Jejich názor, nápad, akce je jediný správný. S tím toho mnoho neuděláš. Maximálně se posuneš do kategorie prudič a nebo ještě výš, do kategorie úhlavní nepřítel. Já to dělám tak: Nepřehazuju přes plot, ale složím před bránu. Sousede, něco Vám upadlo, tak jsem Vám to dal před vrata, přeci k vám nepolezu přes plot jako zloděj. Kdybyste příště potřebovali něco dělat na plotě z naší strany, tak dejte vědět, já vás tam pustím. Ještě se vám při tom lezení něco stane. Jo, a potom, co jste to ostříhal, tak ten váš plot vypadá pěkně hnusně. Máte s tím v dohledný době něco v plánu? Jestli ne, dám si to do pořádku sám. Ale bude to vypadat podle mýho... Takže prudím, aby věděli, že akce vyvolá reakci, ale zase ne tak, abych rozpoutal sousedskou válku. Tuhle jsem jednoho souseda neodhadl (spíš jsem neodhadl, kolik má pod kůží) a skončilo to strkanicí. Teď máme studenou válku.
Záleží, jaké máte spolu vztahy. Já bych vzal lahvinku vínka či jiné dobroty a šel to domluvit osobně. Hned se bude vědět čas a jak. Psaní dopisů je na draka.
Vztahy nejsou nikterak dobré..právě kvůli tomu, že zde veškeré opravy a úpravy vždy probíhaly když jsme byli v práci ..Ono by to asi vadilo každému..Zjistit, že se někdo pohyboval po vaší zahradě aniž by třeba jen kváknul..Zbytky nepořádku a hnusný pocit z cizích lidí ( Vždy si někoho najmou) pak zůstává..Místo lahvinky bych tam šel raději s lopatkou nebo krumpáčkem..ale držím se.
Jakze? Stary lidi podle vseho a oni si nekoho najmou? A ty bys sel lopatou po kom? Tak ukaz ze ty ses lepsi a zacni komunikovat TY… proboha to sou starosti… Az na tebe veme flintu, tak teprve prijd sem pro radu, prijde to jenom me, ze dnes ma pulka lidi ruzne fobie?
Nemám fobie a umím s lidmi komunikovat! Už několikrát jsem s nimi řešil jiné problémy a chovali se arogantně a nikam to nevedlo. Staříci to nejsou..Co je divného na tom, že si nechtěli špinit ruce a někoho najali? Peněz mají dost..mají velkou firmu..Tohle si asi chtěl slyšet, abys mohl psát, že jsem zaujatej Závidím jim tu firmu..tam je ten problém..
Proc fobie vztahujes na sebe? Ze si drzi odstup, jsou evidentne o par trid majetkove nad tebou je evidentni. Proste ty mas dojem ze jsou arogantni. Ok. A ty jsi jim (vsem dospelym členům domacnosti) rekl, ze je pustis na pozemek, ale pouze za tve pritomnosti? Nerekl a ted se divis Ci je ten barak zed, tvuj? Pocitam ze oni to maji po ten roh. Brectan roste od nich, oni maji ze zakona povinnost neobtezovat rostlinama tak je zrusili, protoze nekomunikujete, nevidim na tom nic nevysvetlitelnyho… Ten plech klidne natri nazeleno, to je podle zakona, kazdy se stara o svou pulku ze sve strany Ty jeste hodne nevis o sousedskych vztazich co? I kdyz si mohu myslet, ze soused je cu…., tak s nim budu vzdycky vychazet, jinak jsem cu… ja. Nerikam kamaradit, to je lepsi kamaradit az o souseda dal, ale vychazet, mit na sebe cisla a proste si vyhovet v beznych vecech, to je muj nazor, tak to delam a nemam problem!
Chlape..ty seš myšlenkově o třídu vejš..Ještě, že nejsme sousedi..Nic ve zlým. Díky za rady..chtěl jsem přece rady od zkušených..Jdu se učit mezilidský a sousedský vztahy..Adios Těším se na to zlepšení o 2000% ..to normálně neudejchám
Věřím, že je obtížné se někdy domluvit, ale sousedé nemají oprávnění bez vašeho vědomí vstupovat na váš pozemek.
Já se sousedy obecně žádné obtíže nemám, ač listí z ořechu každoročně 5 i více pytlů na odklízení. Nikdo se mě neptá, odklidím a hotovo. Když ořezávali strom tak ze střechy jejich pergoly a větve se snažili uz jejich strany odklidit, ale pokud by potřebovali, klidně bych je pustila na sběr. Jedná se o jiné sousedy než v mém dotazu.
Líná huba, znáte to paninko… Pokud jde o ty ořechové větve, tak je můžete ořezat, o.z. jste četl/a a hledat se mi to nechce. já tedy svým sousedům dávám svolení, ať si ořežou co chtějí…
Já bych ty suché větve odklidila, to asi už nikdo nebude potřebovat a pokud by potřeboval, tak by si je dávno odebral. V opačném případě nemáte povinnost to tam trpět a dívat se na nějaké zbytky usmrcené hmoty na Vašem pozemku. Ale mně se to jeví buď jako že bude možná soused v dalším kroku něco činit s plotem (třeba bude dělat nový) a proto se do ořezání pustil, anebo si nějak omylem všiml rozrůstajícího se břečťanu a usoudil, že by jej měl korigovat, ať Vám nepoškozuje majetek. Což je podivné, pokud jej to nezajímalo léta. Nicméně bych se alespoň souseda zvídavě s úsměvem optala, jak se mu to povedlo ořezat za hranicí jeho pozemku, že mu případně kdykoliv budete nápomocen, až zase bude činit podobné úpravy... Teď čtu, že nemáte asi moc dobré vztahy. O to háklivejší bych byla na to, že se mi někdo pohyboval na pozemku. Ale asi to fakt řezal z hora od něj, proto tam možná větve nechal, bo spadly dolů...
No časem to dřevnatí ty starší stonky a nechtěl asi, ať Vám to leze na budou vedle, to fakt dělá ty přícucky a rve se to pak i s fasádou... Břečťan je hezký, líbí se mi, ale možná měl jen obavu, těžko říct, co se honí v leckteré choré hlavě.
Pokud by to bylo na mém pozemku, ten binec bych si uklidila a nečekala bych, že to udělá on. Jemu je to fuk-on se na to jistě nedívá.Zvláště pokud máte takové sousedské vztahy.On ani neuvidí,že jste to odklidil...píši jen můj názor.
Soused ani neví, že tam něco spadlo, milý pan Doutnák přece napsal, že jsi jeho soused na to někoho najal Tohle je klasická bouře ve sklenicí vody ) podobným pacientům doporučuji, aby šli na ulici, a zkusili oslovovat úplně cizí lidi.> Ono to totiž zaručeně pomáhá ) Já úplně vidím ty sousedy, táta říká: mámo, počkáme až ten morous bude v práci, pak tam pošlem zahradníky
Když to tak čtu, tak jsem rád, že tazatel není můj soused. Je vhodné popsat problém obšírněji hned v dotazu, podstatné informace nepřidávat po kouscích. . Hádá se s rádci stejně jako se sousedy, jak sám přiznává... Tvrdí, že umí s lidmi komunikovat! ... několikrát to nikam nevedlo... Vztahy nejsou nikterak dobré... (viz např. otázka Formulář k umožnění vstupu na pozemek...) Ta arogance asi bude někde jinde! A urážením rádců už se to potvrzuje.. Přeji mu dobré výsledky v učení mezilidských a sousedských vztahů, které má v úmyslu! . Servác a další mají v mnohém pravdu.
Ano, Hejkale..Servác a Vy máte v mnohém pravdu..Sousedi se mne bojí i zeptat, zda mi mohou lézt na zahradu a dělat si tam,co se jim zlíbí..Bojí se mne natolik, že strachy probourali ocelovým překladem štít..Díky mé aroganci se báli i omluvit. Měl bych se sebou něco dělat..Dokonce i vy ze mne máte strach,když si pletete otázky a tazatele..Formulář o vstupu řešil někdo úplně jiný Modlete se,ať nejsme nikdy sousedé
A vidíte, mně zas připadá přemoudřelej až přidrzlej servác. Způsob jeho odpovědí je skoro na pár facek. Naopak obdivuji tazatele Doutnáka, že ho bere s nadhledem.
Než se s nerudným sousedem dohadovat...odřezat zbytky břečťanu na vaší straně, klestí odvézt nebo spálit a nechat ten nevzhledný kout tak jak je. A mít svatý klid.
Plot není váš! Ani břečťan. Teda je to na sousedovi. Pokud není zbytek břečťanu odřezaný od kořene, (vidím tam výše odřezaný kmínek) žije a obrazí. Kořen je za desítky let zřejmě velký, živin bude dost, kmen obrazí. Vydržte rok, dva, zaroste to znova. . Pro klid souseda obeznamte s poškozením, dohodněte odstranění suchých zbytků. Když se bude cukat, odstráňte sám. doplněno 22.09.23 15:37: Všiml jsem si zelených výhonů po stranách...Zkuste některé přesměrovat na ten nevzhledný konec plotu a roh. Dají se odtrhnout od podkladu a přivázat na to dřevo.
@doutnak nedokazete interagovat se sousedem? Jestli ze sebe chcete udelat debi.., no tak bezte napsat kvuli teto kause dopis Dopis se pise formou vyzvy kdyz vite vocogo a co chcete. Chapu spravne ze to je plot z vaseho pozemku? A kam az je to vase? On prelezl jeho plot a ten kminek je podle vas jeho tedy na jeho pozemku, nebo tomu nerozumim? Ps: to jste vy co ho zenska serve a on nema kam utect? Smankote je mi vas lito, tak zazvon na souseda a rekni mu: zdravim pane, chci se vas zeptat, co planujete s tim brectanem a priste az nevo bude potreba, tady je na mne telefon tak mi
Serváci..Moc neser..vácuj,prosím Přečti si ještě jednou nebo radši dvakrát, na co se ptám ,dík. PS:Pročpak milý Serváci motáš ženskou do dotazu "voplotě"? Ptám se já! Co s tím má co dělat ženská? Jestli to víš, tak mi to prosím řekni nebo napiš
Pokud by soused vedel, co ma za posuka souseda, no tak se mu vyhne, aby se nedostal do konfrontace Hele ber to takhle, asi nejso dobrej v interakti se zivyma lidma, a tohle je vysledek. Rady jsem dal. Kdyz se podle nich zaridis, vse bude happy. A soustred se na interakci s cizimi lidmi, zlepsi se ti zivot o 2000%
Toho trotla ignoruj. A bud si to uklid, zasad si tam neco sam a neres to. Jestli te soused se*e (cemuz se vubec nedivim, na nekoho holt nic jineho nez tvrdy pristup nefunguje, zazil jsem to taky), tak mu to proste pres plot prehazej. A kdyby mel kecy, tak ho upozorni, ze na cizi pozemek se bez svolenk neleze a priste budes rovnou volat policii nebo strilet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.