Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč gynelogog nabízí antikoncepci?

Od: fvghbjnk odpovědí: 20 změna:

Byla jsem u nového gynekologa a zase mně nabízel antikoncepci. Nepřijde mi normální, že lékaři nabízí antikoncepci, i když pro ni není zásadní lékařský důvod. Je to otravný. A snižuje to mou důvěru v toho lékaře. Co si o tom myslíte?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Aby Vám za pár měsíců nemusel nabízet potrat.

julie1234*
Jakože hormony jsou jediný druh kontracepce? Klepu si na hlavu. Stříkat dovnitř by se všem líbilo, ale chemii jezt a trpět hromadou vedlejších nepříznivých účinků, to už byste sami asi nechtěli. Já tohle u doktorky taky nikdy nedávám. Ještě se u toho tváří velmi pohoršeně. Choré toto.

V pohode najdeme velku skupinu zien, ktore su nadsene zo zmiernenia PMS, silneho krvacania, akne a pod pri uzivani hormonov. Samozrejme su tu ja rizika, najma zo zrazanom krvi u fajciarok. Zodpovedny lekar zvazi plusy a minusy.

julie1234*
Žádné ze zmíněných problémů není nutné léčit hormonálně. PMS, silné krvácení, akné jsou jen příznaky komplexnějšího problému s celkovým duševním i tělesným zdravím ženy. Jsou výborným ukazatelem, nač je tedy takto umělé umlčovat. HA není přirozena. Ale my jsme si už zvykli, že neřešíme příčiny, pouze zalečujeme příznaky. Šluknem prášek a dobré.
fvghbjnk
hodnocení

Souhlas! Hormonální antikoncepce nejsou lentilky.

vili
hodnocení

10x
Mně to připadá normální. Nenormální by to z mého pohledu bylo, kdybyste byla muž. To bych významně pozvedl obočí.
Jinak, obvykle se u dotazů vyplatí trochu popsat problém. Například, jsem žena/muž, můj věk je 5/15/72 let, sexuálně aktivní/neaktivní, antikoncepce je mi nabízena na základě hormonální rovnováhy/nerovnováhy, beru/neberu jiné léky, které jsou/nejsou vhodné kombinovat s antikoncepcí.
Pak jsou ostatní schopni poradit. Váš popis situace však alespoň u mě evokuje myšlenku, že doktora napadlo, abyste se snad raději nemnožila, za což se omlouvám.
fvghbjnk
hodnocení

Preventivní prohlídka, zdravá, žádný důvod, abych zobala něco, co nepotřebuju.

A on Vám to nějak nutí? On Vám vyhrožuje, že pokud ji nebudete brát, tak vás vyškrtne z péče nebo něco takového?

hodnocení

7x

Při vstupním vyšetření vás lékař nezná a při zakládání karty vám pokládá mnoho dotazů, výstupy z rozhovoru si zaznamenává do karty jako vaši osobní anamnézu.

Otázka na typ používané antikoncepce je standardní, zrovna tak jako dotaz na očkování proti HPV. A pokud lékař zjistí, že ani jedno nemáte, tak se často zeptá, zda to nechcete. Až budete jednou v přechodu, tak se vás každý gynekolog zeptá, zda chcete předepsat hormonální substituci. Pokud se lékař pouze zeptá, vy řeknete ne a tím to končí, tak je to ok. On se tím ujišťuje, že o možnostech víte. Něco jiného je, pokud by vás do něčeho tlačil.

hodnocení

2x
Každý se musí nějak živit. Kdyby to byl pojišťovák, bude vám nabízet pojistku. ;) I na pitomé poště jsou nuceni vám nabízet služby, o které nestojíte.
fvghbjnk
hodnocení

Ale hormonální antikoncepce je léčivo.

gg*
A gynekolog je lékař.

@fvghbjnk: Hormonální antikoncepce je farmaceutický přípravek, nikoli léčivo.

Je to liek, pozrite si, kde je zaradeny v zozname. Casto sa predpisuje aj dievcatam v puberte, ktore su pod zakonom a su panny, na upravy cyklu, akne a pod.

hodnocení

2x

Otazne je, v akom kontexte vam to ponukal. Nejaku provizu z toho mat moze, ale na druhej strane vam to moze ponukat aj ako riesenie nejakych zdravotnych problemov.

To by jí určitě vysvětlil a ona by se nemusela ptát zde.

hodnocení

2x

Asi jste velmi mladá a lékaři se nelíbí nepravidelný cyklus, nelíbí se mu vaše pleť a také se bojí, že se dostatečně nechráníte. Je to možné, styk nemíváte často. Ale musím vás ujistit, že až budete mít muže a milování bude na denním programu, moc ráda po antikoncepci sáhnete. Není potřeba být tak kategorická. Fakt ne!

hodnocení

2x

Protože provize. Můj minulý gynekolog s tím byl až agresivní. Když jsem u něho byla poprvé, ještě před vyšetřením mi začal doslova vnucovat nitroděložní tělísko. Kdybych byla méně rozhodná, snad by mi je během prohlídky i instaloval. Odešla jsem od něj po několika letech, protože mi až neurvale nutil při počínajícím přechodu hormony. A to mi ještě v mezičase nutil jakési pilule na celulitidu, prý stojí jenom 1200 a po šesté dávce už bych měla pomalu začít vidět zlepšení... Prostě prachy, nic jiného.

liska5
hodnocení

0x

Tak to slušně odmítněte, že pro to nemáte důvod. Prostě odmítnu stejně jako očkování, léky na bolest, sanitku, když dojdu sama... Tak se zeptal, patří to k jeho práci. Plno dívek si o antikoncepci stydí říct. Kolik Vám je, že to tak řešíte?

Pricina podrazdenosti moze byt aj v nabozenskom presvedceni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]