Dobrý den přeji, rád bych se jen zeptal. Dnes okolo 15h jsem pracoval na chatě a při rekonstrukci se mi odrazilo prkno a bodlo mě hřebíkem do lýtka, hřebík byl silně pod korozí. Lýtko od té doby strašně bolí, je oteklé. Je mi 20, tetonovku rozhodně mám, ale jen tu první při narození. Dokážete mi prosím poradit, jak postupovat dál či sehnat odbornou pomoc přímo u lékaře/nemocnice? Ránu jsem hned dezinfikoval.
Před 30-ti lety banalita. Pro dnes zženštělé "muže" doslova tragédie kterou musí vyřešit jedině lékař. Vyhledejte kněze a sepište poslední pořízení.
ondrej
Očekával jsem, že poradna je tu od toho, aby se lidi s danými zkušenostmi či z oboru podělili o názor Nedávno mi na tady tu “zženštilou” ranku umřel rodinný příslušník. Já tomu prd rozumím, proto se taky ptám, ale děkuji za komentář, vidím aspoň, že blbci stále existují.
Ondreji a to ten rodinny prislusnik (pradeda nebo deda) umrel v souvislosti s touto chatou? Snad ne? Jak se mu to stalo? To je hned, i v lese muzes spadnout na vetev a je po tobe ale caseji ti spadne vetev na hlavu. Docela casty umrti. Vim co to je protoze jsem taky jednu chatu kupoval to byl boj… a taky jsem mel hrebik 2 cm v chodidle a pekne to oteklo. Rozrizlou ruku i nohu na siti… Ja znam taky par storek jak babicka umrela ze se ji zapichla kost z ryby v zaludku a doktor ji to blbe zmacknul… Tak nam dej vedet jak jsi to vyresil a co na to tata? Anebo jsi tu chatu kupoval ty?
Tu ranku sledujte a pokud se to víc zanítí (nemyslím jen zčervenání kolem ranky), začne to otékat, nebo hnisat, pokud se bude bolest výrazně zvětšovat, navštivte lékaře. Pokud ne, nechte to tak. Jestli se bojíte tetanu (velmi nepravděpodobné), nechte se přeočkovat jednorázovým očkováním.
Radši bych jel na pohotovost. Tetanovka se dává správně vícekrát, nejen po narození, takže kdoví jak účinné protilátky máte, jestli vůbec ještě nějaké. A hrozí i jiné komplikace, než tetanus.
Ač nerad, musím přiznat, že se charakter zdejší poradny naprosto sune někam, kam určitě neměl. Mladý kluk se zeptá, protože chce radu. Místo ní se na něj snese plno sebestředných výblitků, jaký JÁ jsem hrdina, co všechno jsem JÁ zažil a přežil, nedělal z toho vědu a on že je vlastně nemehlo, strašpytel, sráč, jeliman a zženštilý ubožák atd. Doporučuju všem takovýmto "rádcům", aby se zhluboka nadechli, a jestli jsou schopni ještě vůbec rozumné úvahy a sebereflexe, aby se zamysleli sami nad sebou. Kvůli tomuto sem mladý člověk přišel? Aby se mu dostalo této nálože? Kdysi byla tato poradna fajn, skvělá. Dnes není. Ostatně podobné hlasy se tu už ozvaly několikrát. Dnes se stala něčím úplně jiným. Někteří "rádci" si tu dělají dobře. Ale to dobro mělo jít odtud směrem k tazatelům. Celé se to tu nějak zvrátilo. Tazatel se ve finále musí obhajovat a pomalu se omlouvat za to, že vůbec chtěl radu. Dostává se mu zde vyplísnění jako nějakému školáčkovi. Ondro, promiň, omlouvám se za ně. Pokud jde o tvůj dotaz, určitě bych se zajímal o přeočkování a kontrolu u lékaře.
Tetanus je spíš z hnoje, při úrazech v zemědělství. Tady asi nehrozí. Ale kvůli jiným bacilům si ranku hlídat, jestli se bude okolí podebírat, otok, zimnice teplota, to bych jela k doktorovi. Když si ale vzpomenu na všechny úrazy moje a v mých sourozenců od dětství, tak tohle by mne neděsilo... Jinak je ale dobré mít očkování vpořádku.
U těchto věcí je dobré, když krvácejí, aby se nečistoty vyplavily..Jak je to asi hluboké? Já že jsem si včera rozřízla lýtko o kybl na maltu, o to ucho z drátu
Pokud by rána byla hluboká, kam vzduch nemůže a ani ji uvnitr nevycistite a k tomu by hřebík byl od hlíny, tak bych s tím k doktorovi kuli tetanu asi pro klid zašel. Bakterie tetanu se mohou mnozit jen tam, kde neni pristup vzduchu.
Pokud by se ale jednalo o prkno, které jste sundal třeba ze střechy, a hřeb, byť rezavý, nebyl v kontaktu s půdou, tam nejspíš riziko tetanu není. Stejně tak pokud by došlo jen k povrchovemu skrabnuti, kde se rána dá dobře vyčistit, krvácí a je přístup vzduchu. Takto bych situaci vyhodnotil já jako laik.
Ať se na mě pán nezlobí, ale tohle mi zvedlo tlak. Takováhle kravina se mi teda nestala a to jsem toho hodně udělal. To by chtělo nějakyho Mistra, co by dal mlaďasovi pár pěkných pohlavků. Za to by musel čistit hajzly houbičkou na nádobí...
ondrej
Reagujte si těmito kravinami někde jinde. Nikdy se mi tohle nestalo a kdyby jste věděl, v jakém stavu je kupovaná chata a hřebíky na ní, poblil by jste se. Jdu si pouze pro radu, protože rodinný příslušník mi na propíchnutí hřebíkem zemřel. Děkuji
Na hřebík se běžně neumírá a pokud nejsou komplikace, tak se s tím nechodí na pohotovost.
Tobě to ani nekrvácí. Pokud nemáš sníženou imunitu a přidružené vážné nemoce, tak je to skoro až zneužití pohotovostní péče.
Obvodní lékař ti dá maximálně tetanovku, možná na psychiku něco na uklidnění, pokud máš panickou hrůzu a zbytek si poradí tvé tělo a imunita a zahojí se to samo.
@rp Vidim to na to ze,musel dostat takovych bodnuti hrebikem aspon 50 behem jedne hodiny,nebo fakt primo mezi oci jak pises s rozebehem proti hrebiku rychlosti letici kulky. Po takovymto bodnuti se nic nestane. Kolik jsem se jen napracoval s uhlovyma bruskama,motorovkou, s nozem v kuchyni kdyz delam polivku 9litru plnou zeleniny. Tohle me fakt stve di nepricetnosti Souhlas s gumidkem. Spis dostane tazatel u doktora prasky na psychiku,aby se tim nejak netrapil.
Tetanovku by si měl opět dostat až v 25-ti letech, protilátky by si měl tedy ještě mít. Bolet to musí, pokud se ti hřebík dostal hlouběji. Po operacích bývají dlouho otoky, je to zásah do organismu. Také jsem měl podobný úraz, šlápl jsem na hřebík a bolelo to dlouho, jestli si vzpomínám, tak tři týdny "opatrného našlapování". K doktorům jsem nešel, byl jsem asi osm let po očkování. Kolega z práce taktéž hřebík v chodidle bez následné návštěvy doktora a je dodnes zdráv. Příbuzný jako dvanáctiletý na stavbě taktéž šlápl na dřevo s hřebíkem, ten jel ale na pohotovost, dostal tetanovku a něco na bolest. Pokud chceš tetanovku (možná antibiotika) a klidný spánek, zajdi na pohotovost nebo k obvoďákovi. Pokud by si měl hodně zvýšenou teplotu, tak k doktorovi určitě..
ondrej
Děkuji velice za užitečné informace. Já si holt nejsem ani jist, jak hluboká rána je. Spíš si nevím rady, protože bolest takovou bych ustál, ale já nedokáži ani došlápnout na nohu právě Zkusím dnes ráno špitál a uvidíme, děkuji!
Ošetřujte: Zasypejte ranku framykoinem nebo alespoň Septonexem. Přelepte náplastí s polštářkem, raději dvěma křížem, nemáčejte. Postup opakujte ráno - večer... Případně na ranku vložte Jodisolovou kapku, kdyby to mokvalo (což nevypadá) a najodisolovanou vatičku přilepte na ranku náplastí .
Mam dost pracovnich bot, nektery s ocelovou planzetou proti propichnuti a ocelovou spickou. Chyba je,ze mladej nebyl poucenej. Jsou i pracovni sandale s ocelovou vlozkou
JJ, pracovní boty jsou dobrá věc, ale někdy nepomůžou. Tyhle bouračky jsou vždycky tak trochu o hubu. Trhal jsem plechové lemy z maringotky - rezaté hřebíky nešly ven, tak jsem zabral, hřebík zůstal, plech povolil, vyklouzl mi z kleští odrazil se od stěny a neomylně seknul zpátky. I kdybych měl rukavice po lokty, nezachránily by to... U týhle rány hřebíkem je průser, že nekrvácí. Bordel zůstává uvnitř. Buď si s tím tělo poradí nebo je průser.
Ivane, synku. Co to má společnýho? Především neopatrnost a šlendrián. Jestli je to pro tebe těžko pochopitelný, odeber se do diskusního fóra třeba kde probírají slevy v supermarketech
Aha,dcerka Ivan(!) Tvl...to nevymyslíš...dcerunka Ivan... Nosíš i podprdu, Ivane? Možná by tě vyztužená podprda karbonovymi vlákny chránila před bodnutí hrebikem v prkně, na který bys záměrně skočila...
Nick si můžu dát jakýkoliv,ale je zbytečné to vysvětlovat.Chromej mozek by to stejně nepochopil.Že bobane nebo jaký nick si dáte příště? Čtyři n nebo pět ee Jste fakt borec .Pá,pá. Ahoj ivanka bobánku.Vám už ani jinej nick nepomůže když jste se proflákl.
Jo jo, měj se krásně, Ivane Ivanoviči, či Ivane Ivanovno... Logický je když si zvolíš mužské jméno, že jsi on a ne ona. Kolik těch pohlaví vlastně máš,to je otázka pro vědce...
Slečno Ivane, ano mám ještě něco pro Vás k té obuvi. Vložky proti otlakům na patě a osvěžující spray do bot. Mrkejte zde, slečno Ivane Ivanovići. Vložky se budou hodit do Vašich střevíčků, Ivane
Jinak pak když se dohaduje inteligent a blb, tak po několika výměnách se pak dohadují už dva blbci! s tím bych kolegové Bobane a Gumidku ukončil a s...na obojetníka.
Jian opravdu nevím co to roste za generaci -takovou banalitu řešit na internetovém fóru! Banální věc , kterou jsem za svůj život (ne )řešil snad tisíckrát. S tímto jít na pohotovost nebo k lékaří nechápu-sleovat a když se zanítí nebuide hojit... pak teprve lékař takto to vypadá docel normálně se hojící ranka,navíc popis probodnutí?
@diesel Bravurne jsi zhodnotil me i gumidka... Diky diesle, chytre napsano. P.S. tva hluboka uvaha mi pripomina dýchánky Josefa Mengeleho,když seděl ve svem koženém kresle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.