Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je optimální mzda po škole

Od: otakar odpovědí: 28 změna:

Budu příští rok končit ekonomickou školu, chtěl bych se od rodičů osamostatnit a žít si vlastním životem. Znamená to zapojit se do pracovního prosesu. Při pohovorech se zaměstnavatelé uchazečů často ptají jakou mají představu o mzdě. Bylo by vhodné jim říci minimální mzdu 17.300Kč, najít si pronájem bytu z inzerátu , kupovat potraviny na živobytí a platit běžné dospělácké poplatky, je to reálné začít takto budovat kariéru a být nezávislý na rodičích? Nemám zatím přesné ponětí a životních nákladech na osobu tak abych nestrádal a nepotřebuji ani vysoký komfort, tak zlatý střed. Dobrá myšlenka odejít od rodičů?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nechci ti kazit mladický elán, ale za 17.300 Kč měsíčně se asi těžko postavíš na vlastní nohy. Možná je to k přežití někde na zavšivené ubytovně společně s dělníky z východních zemí, ale to je tak maximum. Co že to děláš za školu? *poctar*

otakar
hodnocení

Budu maturovat z předmětů-povojného účetnictví, hospodářské výpočty-statistika, ekonomiky, marketingu, managementu a cizího jazyka.

Pak máš v malíčku příjmy a výdaje, které musí být aspoň v rovnováze. Přemýšlel jsem o výši mzdy a z prstu jsem vycucal podobné číslo, jako Liška, tj. 25 tisíc. Jako mladému budoucímu pracovníkovi v sektoru financí ti lze poradit asi jediné: Udělej si průzkum nákladů. Kolik stojí pronájem bytu v lokalitě, kolik dáš za jídlo apod. A o minimální mzdě neuvažuj. Ta je pro pomocné manuální práce.

luciep
hodnocení

2x

Mám vystudovanou ekonomku s maturitou. 18 měsíců zpátky jsem nastupovala do banky na pokladnu, nástup 33 tisíc, teď po roce zvýšení na 36 tisíc.

k2
hodnocení

0x

Jen poznamka: pokud je mzda uvedena v inzeratu, ci ji resi zazmnestnavatel, tak je to zpravidla hruba mzda.

krtek6

už neexisuje pokud... musí být uvedena..je na to zákon..platí asi od dubna

kveta1

@krtek6 Mohl byste uvést odkaz na zákon, který ukládá zaměstnavateli v inzerátu uvádět výši nabízené mzdy? Vzhleden k tomu, že i samotný jobs.cz má mzdu uvedenou u cca 40% inzerátů, tak to vypadá, že plácáte nesmysly.

halamus

Nedako mi to a zkusil jsem hledat, asi nejnovější, z letošního června, je tohle seznamzpravy.cz/...

Cituji nejpodstatnější část:
Součástí plánu je i to, že by firmy měly za pár let povinně zveřejňovat výši odměny v pracovních inzerátech při náboru nových lidí. Podle plánu, který by musel schválit Parlament, by firmy musely zveřejnit mzdu či plat buď formou minimální odměny, či určitého finančního rozpětí.

Takže zatím nic a akotát se plánuje, co za pár let...

smode2
hodnocení

0x

Zlatý střed je pro začátek průměrná hrubá měsíční mzda..nyní okolo 40 000,- Kč.

krtek6

*haha* ukaž mi nějakého blázna co dá někomu po škole ze startu 40

I nás v práci ano. Stačí, když bude umět jazyky.
kveta1

Co asi tak může nový tajtrlík v účtárně vyprodukovat pro firmu za 53 520 Kč (vč. socky a zdravky) + režiní náklady + zisk? Lopata a zdravíčko v pořádku?

krtek6

kveta1: přesně tak...ani baby u nás v účtarně nemají 40tis s XX letou praxí a titulama..a to jsme dost velká firma

@krtek6 za 40tis hrubého jsem 9 let zpátky nastupoval hned po škole do Philipsu.

krtek6

23it23: pokud to byl ten v Hranicích...tak víme jak s takovou politikou dopadl..

@krtek6 Praha Karlín

krtek6

21it23: no tak to je to samo jak kdybych ti napsal, že v Praze bych bral 100ku když všude jinde v republice dávají 50...

liska5
hodnocení

0x

Myšlenka je to dobrá, ale v reálu to nepůjde. Podle toho, kde žiješ. V Praze za nájem dáš klidně 14 tisíc, na okrajových okresech 7. Jídlo 6 tisíc měsíčně chudě, 9 solidně. Počítáno i kafe z automatu, zmrzlina, ..Pak počítej energie, odpady, pojištění, mobil, internet, Tv, jízdné do práce, různé opravy, oblečení a obuv, drogerii, volný čas, léky, vstupné na kulturu, atd.. A nestačí Ti ani 25 tisíc...

rk
hodnocení

0x

Budeš potřebovat buď dostat od rodičů kvartýr.

Nebo při nájmu minimálně 1 nájem dopředu a 1-3 nájmy do kauce, případně ještě jeden nájem realitce... takže až 5 nájmů do začátku... jolik stojí nájem tam kde chces si zit zivot, se mrkni na sreality, bazos apod. a uz si muzes, pokud ti bylo 18 let, domluvit nejake prohlidky, abys pak nenarazil na realitu

liska5

Ideálně né sám, ale s kámošem/ kámoškou, pak je to finančně únosnější, když se o náklady podělí. Aspoň tak to dělají VŠ studenti, co nedostali kolej.

liska5

Ideálně né sám, ale s kámošem/ kámoškou, pak je to finančně únosnější, když se o náklady podělí. Aspoň tak to dělají VŠ studenti, co nedostali kolej. Nebo když na to mají rodiče a podpoří Tě/?/

hodnocení

0x

Běž několikrát s mamkou do sámošky. Kolik stojí rohlík, to víš, ale už nevíš kolik stojí celý nákup. Výsledné číslo toho mamčiného nákupu poděl třeba 4mi a tak zhruba zjistíš, kolik budeš v sámošce nechávat ty. Nemysli si, že něco z toho, ty nebudeš potřebovat. Věř, že na chvíli nebudeš, ale pak budeš muset doplnit zásoby ve spižírně i v lednici. Z toho sice budeš chvíli žít, ale po čase znovu budeš muset. Na rohlících s levným salámem, žít příliš dlouho nebudeš moci. Budeš muset uvařit a na to ty zásoby ve špajzu, jsou. Obědy? Budeš vařit, budeš jíst venku? Začni se také zajímat o SIPO. Co tam je a co z toho budeš moci vypustit, co můžeš podělit třeba zase 4mi, co budeš muset ponechat tak, jak to je. *alene* Bude stačit, když se budeš zajímat o to, co a kolik stojí. Budeš si muset uvědomit, že ušetřit, utáhnout opasek budeš moci jen na chvíli, stále to nejde. Je jen jedna cesta. Musíš vydělat.

Nezapomeň, že pokud budeš najímat jakékoliv bydlení, každý po tobě bude chtít kauci. Dvojnásobek nájmu, jako garanci. Začni už šetřit.

jirib
hodnocení

0x
Probiha,co vás to na ekonomické škole učí?
Doma,ti jistě rádi sdělí náklady vedení domácnosti...
To už by jsi měl znát od základní školy + hodnotu peněz...

hodnocení

0x
Optimalni mzda po skole je toliknkolik das za najem +15tisic Kc. Bavime se o ciste mzde.
.Budes muset vic hledat.Ale najdes.

hodnocení

0x
Optimální mzda je taková, aby zaplatila výdaje za bydlení, jídlo, potřeby, zábavu, a ještě zbylo na spoření.
Někomu na to může stačit 20 čistého, někomu nebude stačit ani 80.

racio
hodnocení

0x

Souhlasím, že pro začátek by měl postačovat čistý měsíční příjem někde kolem 25 tis. Kč, což představuje cca 30 tis. Kč hrubého. Nic proti tazateli, ale je zarážející, že dospělý člověk, těsně před maturitou na ekonomické škole, si není schopen udělat vlastní měsíční "výhled"výnosů a nákladů své hypotetické domácnosti. Je zřejmé, že český vzdělávací systém je v troskách. Pro zajímavost - odkaz na článek Seznamu: Málo vysokoškolák/... Pobavilo mě: "Řada mladých ani nestuduje, ani nepracuje. Ve věkové skupině 18 až 24 let to bylo v loňském roce 30,87 procenta Čechů. Pro srovnání Slováci vykázali 13 procent a evropský průměr je 13,7 procenta takových mladých". Tady už není cesty zpátky ... svět je úplně někde jinde (zvláště Asie).

krtek6

nechtěl jsem být ten kdo to řekne na plnou hubu...jsem rád, že to někdo napsal jiný...

"Nic proti tazateli, ale je zarážející, že dospělý člověk, těsně před maturitou na ekonomické škole, si není schopen udělat vlastní měsíční "výhled"výnosů a nákladů své hypotetické domácnosti"

ladinac123
hodnocení

0x
Já mám po škole (maturita Autotronik) 25 - 28 čistého a to dělám ve fabrice která je hlavně lisovna plechů pro automobilky a různých komponent jednoduchých.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]