Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu si k inv. 1 stupně ještě přivydělat?

Od: martinaf odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, zajímalo by mě
1. Mám inv. 1 stupně, tedy pobírám peníze od státu.
2. Chodím do práce 4x týdně na 6 hodin.
Úřad práce o tomto ví.
3. Je mi přes 40 let
Otázka zní :
Mohu si k tomuto ještě něco přivydělat?
A jak je to s daněmi?
Jde mi o prodej malých produktů a kosmetiky.
Děkuji moc za odpověď.
Martina

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x
Můžete mít neomezený výdělek. Na prodej produktů a kosmetiky potřebujete živňosťák.

Vy musíte pracovat, aby jste měla nárok na starobní důchod.

hodnocení

2x

Jen tak mimo-vy jste s přiznáním ID nedostala vyrozumění? Já v tom měl psáno , že je vhodné a doporučuje se pracovat !

Takže na Váš doatz ano můžete , ba naopak byste měla pracovat.

hodnocení

0x
Vy jste v evidenci na úřadu prace?
V tom případě je výdělek omezený.

martinaf
hodnocení

Omlouvám se, moc jsem to nepochopila.
Takže potřebuji na produkty jako je třeba kosmetika tiande, Avon atd... živnostní list?
Já pracuji zkrácenou pracovní dobu 6 hodin 4x do týdne, ale to jsem psala a že o tom úřad práce byl informován.
Takže si k práci smím přivydělat, nebo ne?
Děkuji moc
id
Cokoliv budete opakovaně prodávat za účelem zisku, tak potřebujete živňosták.
Co s tím má společného úřad práce? Jaký máte důvod, že jste informovala úřad práce o svém zaměstnání? Tomu nerozumím...

mnd®
hodnocení

0x

Zeptal jsem se (písemně) a zde je odpověď: - je to trošku delší.Co je na tom pravdy neřeším.E-mail s odpovědí jsem okopíroval a vložil.

Dobry den,

pokud jste registrovan na UP, ma prace sve obecne limity dane zakonem:

1. Jste zaregistrovaní na úřadu práce a zároveň pobíráte podporu v nezaměstnanosti?
V takovém případě pracovat nemůžete. Leda, že byste o podporu nezažádali a nepobírali ji, pak byste si přivydělávat mohli. Toto dilema nemusíte řešit, pokud vám dávky v nezaměstnanosti nebyly přiznány.

2. Podporu v nezaměstnanosti nepobíráte, ale jste zaregistrováni na úřadu práce?
Přivydělávat si můžete za těchto podmínek:
Výše odměny nesmí překročit 7 300 Kč hrubého měsíčně, což je polovina minimální mzdy. Pozor, v případě výkonu více činností, se odměny sčítají.
Přivydělat si můžete jen v tzv. nekolidujícím zaměstnání, což znamená, že práci si můžete sjednat pouze na pracovní smlouvu nebo na dohodu o pracovní činnosti – DPČ.
Přivýdělek si nesmíte sjednat na dohodu o provedení práce – ne DPP!
Své nekolidující zaměstnání musíte na úřadu práce oznámit a nesmí vám bránit v přijetí plnohodnotného zaměstnání či ve spolupráci s úřadem práce při jeho hledání.
Pokud jste registrovaní na úřadu práce a přivyděláváte si povoleným způsobem, stát za vás platí zdravotní pojištění a doba evidence na úřadu práce se vám započítává do starobního důchodu, nicméně pouze po určitý čas (do 55 let věku nejvýše 1 rok, od 55 let výš maximálně 3 roky).
Sociální pojištění za vás stát však neplatí. Můžete, ale nemusíte si ho platit sami. (Vhodné je si ho hradit v případě, že nepobíráte podporu v nezaměstnanosti a zároveň už uplynula doba, která se započítává do starobního důchodu.)

3. Jak je to s daněmi z přivýdělku?
Ačkoliv zákon registrovaným na úřadu práce dovoluje si přivydělávat i na pracovní smlouvu, v praxi se využívá téměř výhradně dohoda o pracovní činnosti – DPČ. Tu je možné sjednat si do výše odměny 3000 Kč hrubého měsíčně, aniž po vás stát bude chtít povinná pojištění. Zaměstnavatel vám však strhne 15% srážkovou daň z příjmu, pokud u něj neuplatníte slevu na dani, tzv. "růžový list" – tu je možné uplatňovat každý měsíc pouze u jednoho zaměstnavatele!
Jestliže hrubá odměna za práci na DPČ přesáhne částku 3000 Kč měsíčně, z odměny se platí sociální i zdravotní pojištění. To odvádí zaměstnavatel i zaměstnanec. Pro určování výše sociálního a zdravotního pojištění platí stejná pravidla jako pro zaměstnance.
4. Co se stane, když limit 7 300 Kč měsíčně překročíte?
Úřad práce vás z evidence vyškrtne. Zaregistruje vás ale zase v případě, že váš výdělek pod stanovenou hranici klesne. Počítejte však s tím, že budete muset opět předkládat všechny dokumenty potřebné k registrac
Shrnutí:
Jste-li registrováni na úřadu práce, legálně si přivydělávat smíte, ale jen pokud nepobíráte podporu v nezaměstnanosti. Celková výše přivýdělku nesmí překročit 7300 Kč hrubého měsíčně. Přivýdělek si nemůžete sjednat na dohodu o provedení práce, ale na dohodu o pracovní činnosti nebo na pracovní smlouvu ano. Vzhledem k povinným odvodům je lepší volit dvě brigády s nižší odměnou. Pokud jsou obě sjednané na dohodu o pracovní činnosti s výdělkem pod 3000 Kč hrubého měsíčně, sociální a zdravotní pojištění se ani z jedné z nich neodvádí, ale alespoň u jedné z brigád vám zaměstnavatel strhne 15% srážkovou daň z příjmu. U druhé brigády můžete uplatnit slevu na dani, v praxi tzv. růžový list. A jestliže máte celoročně nízké příjmy, je možné, že daně po skončení roku dostanete od finančního úřadu zpátky. Za tímto účelem však musíte vyplnit a podat daňové přiznání.

Hradecky

Dne 15.09.2023 v 20:19

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]