Nejste přihlášen/a.
Zdravim, koukal jsem na osobní p2p půjčky na bankerat.cz a tam dost často investoři chtějí, aby zájemce o půjčku ručil nemovitostí do hodnoty třeba 300 000 CZK.
Moc nechápu, k čemu by mi v případě neplacení byla část nemovitosti o hodnotě 300 000 CZK, když dům má hodnotu třeba 3 miliony? Jako kdyby to dotyčnej chtěl prodat, tak mám jistotu, že z toho část peněz uvidim?
Ale jinak - co s tim? pokud dotyčnej bude mít problémy s placenim .. nevim jak to souvisí právě s tim, že kvůli nějakejm exekucím mu bude sebrán majetek - jestli to tedy znamená, že mu vlastně nesplácení dané půjčky může znamenat, že bude i jeho dům dán do exekuce.. a pak má vlastně půjčitel nárok na těch 300 000 CZK..?
V podstatě uvažujete správně. Zajištěním nemovitostí je prakticky vyloučené, aby věřitel přišel o peníze. Pokud dlužník přestane splácet, jde nemovitost do exekuce a nepomůže mu ani oddlužení. Je potřeba si uvědomit, že u nás neexistuje žádný způsob, jak zjistit všechny dluhy dlužníka. Toho velmi často využívají podvodníci, kteří si rychle napůjčují třeba i několik miliónů a pak požádají o oddlužení, které se standardně povoluje. Soud nezkoumá co dlužník s penězi udělal, takže po zaplacení malé částky se insolvence ukončí a podvodník má peníze vyprané. Zajištěných pohledávek se oddlužení netýká. V praxi však k dražbě nedojde, protože dlužník peníze sežene jinde.
A není nějak v zákoně, že člověku na bydlení sáhnout nemůžou?
Měl jsem dojem, že ano.
aspoň v situaci, kdy teda se nemovitostí nezaručí..
To je staré jak oddlužení. Stačí si zadat několik smyšlených jmen do insolvenčního rejstříku. Bohužel však kvůli tomu, že neexistuje možnost zjistit všechny dluhy a zároveň existuje velmi snadná dostupnost oddlužení, je nezajištěná půjčka velmi riskantní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.