Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autorske poplatky

Od: ztoporeny odpovědí: 18 změna:

V našem městě chtějí zlikvidovat kyvadlo na náměstí a ptají se čím to mají nahradit. Chci dát následující návrh:

Dát místo kyvadla něco podobného jako mají v Brně na náměstí (nevím jak tomu říkají snad menhír? Akorád by to bylo umělecké vyobrazení lidského ztopořeného penisu. Když by lidé hodili prachy (autorský poplatek) dovnitř, vyjel by jim lístek s povolením na pořízení fotografie. Možná bych to ještě vylepšil, tak že přímo u toho menhíru by bylo povolené udělat fotku (například selfie), ale fotka z povzdálí by byla zpoplatněna například za 20 Kč. Výtěžek by se dal použít například na sociální účely, pro bydlení bezdomovcům, na právníky pro bezdomovce a cokoliv z této oblasti na služby, které si chudý člověk nemůže dovolit a jsou luxusem jen pro bohaté.

Můj dotaz jen směřuje k tomu zda by bylo legální vybírat tyto peníze jako autorský poplatek nebo jak by se to muselo zlegalizovat?

PS: Možná by na tom menhíru mohl být nápis: My muži budem navždy vládnout lidstvu. Tato výsada je naše.:-D

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

4x

V § 33 odstavci 1 zákona č. 121/2000 sbírky se k užití díla umístěného na veřejném prostranství vyjadřuje zákon docela jasně: "Do práva autorského nezasahuje ten, kdo kresbou, malbou či grafikou, fotografií nebo filmem zaznamená nebo vyjádří dílo, které je umístěno na náměstí, ulici, v parku, na veřejných cestách nebo na jiném veřejném prostranství; autorovo svolení není třeba ani pro rozmnožování, rozšiřování a sdělování veřejnosti díla takto zaznamenaného nebo vyjádřeného."

Poplatek můžete vybrat maximálně dobrovolně :)

pyj
To vysvětluj architektu Tančícího domu

hodnocení

0x

Už dlouho jsem tak zvláštní návrh nečetl. Považuji ho za víceméně nereálný. To lidem tolik věříte, že si myslíte, že každý by za takovou fotku víceméně dorovolně platil? K smíchu!

No, a tím dodatkem jste to korunoval a povýšil na totální blbost.

hodnocení

0x

Ještě jsem nikdy nečetl, že by i mozek mohl být ztopořený, až teď o tom čtu. Prozraď mi, prosím, který psychiatr tě tak neúspěšně léčí. Děkuji!

ztoporeny
hodnocení

Neprozradím *slunce*, ale možná si navštivte očního lékaře nebo poradenství pro dyslektiky. Nic o mozku jsem nepsal.

Ale já jsem psal o TVÉM mozku, občane Havířova. Znám ostatní havířováky naprosto zdravé, jen ty jsi výjimka. A jak ti píší i ostatní, chtělo by to kvalitního psychiatra, a hodně práce pro něho. Ach jo!

ztoporeny
hodnocení

Tak si rozšiřuj obzory dál, pane všeználku @jak123.

liska5
hodnocení

0x

Menhiru netřeba. Já bych věděla, koho tam jako ču... postavit. Máme jednoho takového na obci..I ve vyšších patrech politiky by se našli..

Jo, a akorát se píše nakonci s - t. Jsemť akurátní.

ztoporeny
hodnocení

Jenže takoví jsou nepřitažliví. Má myšlenka spočívala v kombinaci atraktivity a získávání peněz pro skvělé účely, pro skupinu lidí, která je v tomto světě póvl a odpad. Tak bych musel přehodnotit návrh, ale nic mě nenapadá. Češi ani my Moraváci nemáme žádnou takovou významnou postavu, která by se angažovala v boji za bezdomovectví a sociální pomoc v této rovině, protože to vyhladili komunisti a nastolili tu ateismus. Takže kořeny, ke kořenům by to chtělo jít, ale nic mě nenapadá, Hus a Komenský se už taky v podstatě prezentují jako ateisté, akorád že se neangažovali v boji za sociální a právní spravedlnost pro bezdomovce.

pyj
Vem si je domů, kupujem krabicový víno, a neotravuj s tím na veřejnosti. 99% z nich jsou spokojený a nic menit nechtějí.

Havířováku /to v Havířově město pořádá anketu, zda občané chtějí zrušit nebo ponechat kyvadlo na náměstí před Elánem/, Havířov není na Moravě, ale ve Slezsku! Hranicí mezi Moravou a Slezskem je řeka Ostravice. Např Frýdek je ve Slezsku, Místek na Moravě, atd.

hodnocení

0x
V blázinci mají na pokojích internet? Protože normální člověk tohle nevymyslí.
mimiv

Ano a hlavně akorád - to nenapíše dítě z druhé třídy...

ztoporeny
hodnocení

Jak jste to poznal, že pracuji na psychiatrii? *slunce*Jste fakt dobrý. Jednička. *zdravi*

pyj
Akorád tam leštíš kliky?
Na psychiatrii, jako pacient.

Tam pracují psychiatři, vy pacienti se tam léčíte. Nebo ti tam dali nějakou práci?

hodnocení

0x

Autorské právo se nevztahuje na snímky pořízené na veřejném místě. Takže z toho nic nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]