Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,cca 10 let pobírám invalidní důchod 2.stupně a nyní budu mít nárok na starobní důchod.
invalidní mám cca 11800kč a starobní mi byl předběžně vyčíslen na 17000kč,Bude mi nějak zohledněna výše kvůli
pobírání invalidního důchodu 2. stupně?
Invalidní důchod 2. stupně se počítá ze 75 % z výpočtového základu, zatímco starobní důchod je vypočten ze 100 % výpočtového základu. Velmi zjednodušeně, procentní část starobního důchodu by měla být o 25 % vyšší.
Do výpočtu vstupuje ale i pojištěná doba. Nevím, co Vám bylo zahrnuto z pojištěné doby do výpočtu inv. důchodu a nevím, jestli jste během těch 10 let s invalidním důchodem pracoval. To by výši starobního důchodu mohlo ovlivnit. Pokud jste nepracoval, je otázka, jestli na starobní důchod dosáhnete - musí být splněna podmínka 35 (aspoň zatím) pojištěných let, tzn. doby, kdy jste z výdělku nebo z podnikání platil sociální pojištění.
Zdravím,
zjednodušeně, pokud pobíráte ID 2. stupně, a máte nárok současně na starobní důchod, tak požádejte - zažádejte o ten starobní. Provede se přepočet a Vy dostanete ten vyšší. Tedy pro Vás je výhodnější ten starobní, takže byste měl pobírat těch 17 000 Kč. V některých případech to může být naopak, někomu zase vyjde invalidní vyšší, tak pobírá nadále ten. Prostě pobíráte ten vyšší. Pokud splníte zároveň ty podmínky pro starobní důchod. Pokud ne, tak by se Vám jen přetransformoval ten invalidní na starobní, tedy budete pobírat těch 11 800 kč, prostě tu výši toho Vašeho invalidního důchodu.
Pobírání ID 2. stupně se nijak nezohledňuje, není to náhradní doba pojištění (zohledňuje se jen ID 3. stupně a i ten se krátí myslím na 80%). Takže toto netřeba uvažovat.
Já jsem měla plný invalidní a když jsem šla do starobního, došla jsem si na sociální, aby mi ho přepočítali. Divili se proč, já ne, protože jsem brala o 900 víc, než dle automatického přechodu. Poradíla mi to známá a vyplatilo se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.