Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zkusím ve zkratce. Mám alespoň maturitu ze SPŠE. Když jsem nemohl najít práci do třech měsíců po maturitě, vzal jsem práci v obchodě. Bylo to placený "dobře" a práce v pohodě, dva roky jsem tam zůstal.
Teď jsem ve výpovědní lhůtě, sháním práci zpátky v oboru, většinou nějakej elektromontér na hale či fabriky na linkách, pouzde tedy jednu/dvě směny. Pohovory dopadají špatně, i když to jsou ty inzeráty "zaučíme". Chybí mi totiž praxe i vyhláška, kterou si sám prý už ani obnovit nemůžu.
Takže tak. Ano, můžu si za to sám . Ale co mám prosím za možnosti? Životopis jsem si dle rad upravil už hodněkrát. Zkoušel jsem toho obepsat dost, i kdybych měl projíždět benzín skoro hodinu. Kontakty nemám. O rekvalifikacích jsem si zde něco načetl a nevím, jestli by v životopisu k něčemu byly (mě ale určitě ano). Jenže často jsou daleko a v týdnu. Navíc co koukám tak úřad práce nemá skoro žádnou nabídku.
Mám tedy u někoho prosit na kolenou? Hrdost mám, ale taky mě ta moje neschopnost docela frustruje ? Mám to zkusit s těma rekvalifikacema někde? Nebo jak si mám nějak rozšířit ty zkušenosti do začátku? Třeba existuje něco, o čem nevím. Jinak si prostě zatím najdu jinej obchod nebo sklad
, nějak se prostě zařídím.
No a jestli jste to dočetli až sem, tak vám děkuji
Teď jsem ve výpovědní lhůtě, píšeš. To znamená CO? Dostal jsi padáka? Proč? Jak chceš sehnat práci v oboru, když nic neumíš? Na průmyslovce ses naučil CO? Na co ti byla? Každý chce maturitu, místo aby chtěl něco umět. Takže nezbývá, než ten obchod nebo něco, a současně PŘI ZAMĚSTNÁNÍ hledat vyhovující práci.Ona logika je jiná...vyučit se a mít práci a až potom přidat maturitu, pokud by byla využitelná. Tedy, pokud!
Tak nechtěl jsem zrovna psát sloh, ale proč ne. Výpověď jsem dal sám, už stačilo a dřít za dva nebudu. Peníze mám našetřený dopředu, takže chvíli vydržím.
Umět jsem něco chtěl, proto jsem nešel na gympl, ale na průmyslovku. Jenže prostě hromada teorie a příkladů o něčem, co jsem v praxi nikdy neviděl. Jen slabé dílny, ročníkové a maturitní práce. Něco malého jsme si zkoušeli vyrábět i sami, ale nic světoborného. Prostě jen na ty věci v práci nebudu koukat jako blbec, ale aspoň o nich mám nějaké povědomí.
Prakticky nic neumim, oni po mě v práci nechtějí spočítat odpor měděného drátu dlouhého x s průřezem y, ale mistr na pohovoru otevře rozvodnou skříň a ptá se, jestli jsem už ji někdy celou zapojoval sám. Pak mě postaví před nějaký specifický průmyslový mašiny a zeptá se jestli jsem je někdy ovládal. To je pak těžký když jsme to na škole nikdy neviděli. Jediný co jsme ve škole měli bylo prastarý CNC, kde jsme jen pár hodin vyřezávali polystyren. Nikdo z nás tam nešel z učňáku dodělávat si maturitu . Bylo nám všem tak 16 let, říct někomu že chci nejdřív na učňák, tak mě řeknou, jakej jsem kus vola a rodiče urvou ruce, co že si to vymejšlim.
Tak pak je to takovej ten začarovanej kruh nemám praxi - proto mě nevemou. Pak tam ty nabídky visí furt.
Já vím a ani netvrdím, že na mě někdo čeká, naopak pořád ze sebe dělám skromného vola a jen poslouchám furt přesně tohle už únavný "debile nic neumíš, zkus to jinde". Jen se ptám na radu, protože ten kruh chci nějak zlomit.
> mistr na pohovoru otevře rozvodnou skříň a ptá se, jestli jsem už ji někdy celou zapojoval sám
Za to by spíše ten mistr potřeboval tou rozvodnou skříní přes kebuli. Tohle dělají vyučení elektrikáři, ne průmyslováci.
> Pak mě postaví před nějaký specifický průmyslový mašiny a zeptá se jestli jsem je někdy ovládal.
Tohle by měla být tvoje parketa, jestli tě programování mašin na škole bavilo (nepíšeš, co tě z elektriky bavilo ve škole nejvíce).
Problém firem je (a vždy byl), že chtějí lidi už se zkušenostma a chtivým novým začínajícím cucákům odmítají dát manuál k mašině a 2 týdny času, aby zjistili, jak se to liší od toho, co už předtím programovali. Od toho to jsou průmyslováci, kteří mají širší záběr znalostí, na kterých mohou stavět, a ne ultra-rychlé turbomyši z učňáku, které umí jen jednu věc (ví jak, ale už ne proč a už vůbec ne, jak to vylepšit).
Osobní zkušenost: úspěšný elektrikář-podnikatel, který mi dával sežrat, jak jsem pomalý a neschopný, dokázal kompletně předrátovat jističovou skříň s asi 24 jističema snad za hodinu (opravdu velice rychle, efektivně a pěkně, musím uznat), ale byl úplně ztracený u těch nejprimitivnějších programovatelných časovacích spínačů (špatně fungující spínání automatického osvětlení v budově) a při jiném hledání, proč jedna větev v jiné velké budově je mrtvá, náhodně propojoval dráty, aniž by se zastavil a zamyslel se, jak bez schéma zapojení elektroinstalace nějak postupně vyloučit možné příčiny. Obojí něco, co mě osobně bavilo. To je rozdíl mezi vzdělanějším elektrikářem a drátovací turbomyší.
> mistr na pohovoru otevře rozvodnou skříň a ptá se, jestli jsem už ji někdy celou zapojoval sám
Na průmyslovce něco zapojovat? Tak možná jeden stykač na tlačítko. Tohle se prostě dělá na učňáku, proto jsem rád, že před spše jsem dělal učňák, takže by mě to až tak nevykolejilo.
> Pak mě postaví před nějaký specifický průmyslový mašiny a zeptá se jestli jsem je někdy ovládal.
Tady by teda stálo za to se rozhovořit o té praxi s tím pravěkým CNC. Samozřejmě jiný stroj chce nějaké to studium manuálů (angličinu snad ovládáte, bez ní to nejde) a úplně ideálně někoho, kdo do toho člověka zasvětí. (Já třeba dělal diplomku s řídicím systémem dSpace, můj zaměstnavatel měl skoro ten samý, jen koupený o nějaký rok pozdějc (jsou tam w2000 a ne w95), i tak mi trvalo, než jsem se s ním zkamarádil. A to byl prakticky ten samý systém. Mimochodem, když jsem se prokecnul, že jsem vyučený elektromechanik, tak se mě tehdejší vedoucí ptal, jestli bych mu uměl namotat nebo snad pětifázový motor, tak jsem po pravdě odpověděl, že jsem to už 10 ĺet nedělal (i když motorů jsem přemotal na učňáku několik), ale měl bych to umět. Naštěstí si asi na to našel někoho jiného, protože to by nebylo jen přemotání, udělat ze třífázového pětifázový, to by chtělo i nějaké výpočty, které bych ale zase měl umět z vš.)
> oni po mě v práci nechtějí spočítat odpor měděného drátu dlouhého x s průřezem y
Nebojte, na to taky dojde. Přinejmenším, až se budete chystat zapojovat ten rozvaděč. Ale na takovou samozřejmost (fyzika 7. nebo 8. třídy zš) se nikdo neptá. Nebo na podobné věci. Je to asi 3 dny, co jsme řešili nějaké reaktance a zkratové výkony a jejich přepočty na druhou stranu trafa (včetně toho, jaký asi může být činný odpor 10 metrů kabelu).
Na předrátování nemusíš být až tak chytrý elektrikář, to musíš být hlavně spíš šikovný manuálně... Obě věci patří dejme tomu k sobě. Naprogramovat nějaké relé či stvořit program třeba v logosoftu taky není problém když je člověk trochu zdatný a zajímá se. Tady to není vůbec o vzělání.. Vzdělání není zárukou nějaké inteligence. To je odzkoušené v praxi. Vše je o konkrétních lidech...
Co tu radíš za blbosti! Vyhl. 50 byla zrušena již v roce 2022! Nyní je v platnosti nař. vl. 194/2022, která jí nahradila. Ta 4 je co paragraf? Bývalá 50 jí řešila jako osoby seznámené a teď ve 194 je §4 osoba poučená, která mu těžko bude stačit!
Když nvím- neradím!
Z průmyslovky by nějaký ten paragraf mít měl. My jsme na to dostávali extra papír, i když s maturitou snad měl být §5, ale byla to doba, kdy se všechno měnilo.
Ten papír měl platit 3 roky, ale je jasné, že s přijetím někam si nový zaměstnavatel člověka zaškolí. A vůbec tohle je starost zaměstnavatele. Člověk sám se o to starat musí, jen když podniká, což neni tento případ.
To že místo padesátky je něco jiného nehraje snad takovou roli, stávající papíry zůstávají platné a nové se řeší až při dalším přeškolení, přezkoušení.
Nebude to jednoduché a bude to asi trvat delší dobu, než si něco najdete.
Úplně ideální by bylo, kdybyste si našel místo, kde někdo v důchodovém věku odchází, ale ještě tam nějakou dobu bude a stačí Vás zaučit a předat Vám informace a zkušenosti.
Bohužel, dnes se to dělá většinou jinak. Starý odejde do důchodu a žádný "souběh" s jeho nástupcem se nekoná. Ale to si budou muset uvědomit i ty firmy..
Já můžu osobně doporučit: hledat a hledat... Moje životní zkušenost a i mých dětí... Prostě to tak je... Hlavně nenaříkat a hledat a pak makat. Na druhou stranu si mladí mnohdy myslí čerstvě po škole, nebo po vyučení že jsou mistři světa ... Bohužel nejsou. Všechno chce ten správnej čas. Ale určitě se jednou zadaří...V každém kvalifikovaném zaměstnání si člověk musí postavení vypracovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.