Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Částečný invalidní důchod a práce

Od: jiricek® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

je pravda, že se pro výpočet důchodu bere jen odpracovaná doba a výdělek za tuto dobu? Takže pokud se dostanu do částečného invalidního důchodu, tak bych si prací na částečný úvazek snížil mzdový průměr, což by nenastalo, kdybych již do práce nenastoupil? Čili jinak řečeno za dobu, kdy nepracuji, se mi do průměrné mzdy nepočítá nula? Samozřejmě bych měl méně odpracovaných let...

doplněno 06.09.23 10:54:

Zkusím ještě upřesnit. Pracoval jsem 38 let, deset let před odchodem do důchodu jsem již nepracoval. Budou se mi pro výpočet důchodu počítat jen odpracované roky (38) a získaný výdělek za tuto dobu? Nebude se mi to nějak krátit kvůli těm 10 rokům bez práce?

Princip otázky je ten, zdali se má cenu bvěhem těch 10 let snažit o nějaký částečný úvazek, který by mi snížil průměrný výdělek.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pro výpočet starobního důchodu se bere v potaz pouze invalidita 3.stupně, 1 a 2 ne,u těch je předpoklad že bude člověk ještě pracovat. Známý pobíral 2.stupeň a seděl doma a najednou po 7 letech zjistil že nemá,,odpracované,,roky a teď ,,honí roky po 60-sátce :(

Nevím skutečnost ale na sociálce mi bylo řečeno, že se poměrná část ID započítává k výdělku (tomu kdo pracuje) do starobního důchpdu. ale taky je možné že toto už bylo změněno, přece jen je to už nějaký pátek co mi to bylo řečeno!

pic
hodnocení

0x

Ze stránek MPSV -* je tam psáno inv,důchod.Není psáno jestli 1/2/3.

PŘEMĚNA INVALIDNÍHO DŮCHODU NA DŮCHOD STAROBNÍ

Nárok na vyplácený invalidní důchod zaniká dnem, kterým jeho poživatel dosáhl věku 65 let, a tímto dnem zároveň vzniká nárok na starobní důchod ve výši, v jaké náležel dosavadní invalidní důchod, tj. neprovádí se výpočet starobního důchodu. Poživatel takového starobního důchodu však může požádat i o výpočet starobního důchodu podle standardních pravidel, v takovém případě mu bude náležet starobní důchod, který bude vyšší.

Z toho jsem pochopil,že až mu bude 65 let,tak se jen jakýkoliv invalidní jen přejmenuje na starobní a bude dál dostávat stejnou částku jako byl ten invalidní.

hodnocení

0x

Invalidní důchod 3. stupně se započítává do starobního důchodu. 1. a 2. stupeň se nezapočítává, protože se předpokládá, že se k němu bude pracovat. Může se na částečný, ale i na plný úvazek. Když nemá dotyčný odpracovaný počet let a má termín odchodu do starobního důchodu, zůstane mu nadále ta částka invalidního důchodu. Když má odpracované roky a splní všechny podmínky platné k odchodu do starobního důchodu, může si zažádat o přepočítání na starobní důchod, ten bývá vyšší, než invalidní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]