Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čtečka čárových kódu - muže poškodit zrak?

Od: humi odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli muže čtečka čárových kódu poškodit zrak.
Respektive. Moje dnešní zkušenost - stal jsem za borcem na benzince, prodavač mu tam asi skenoval nejakej věrnostní kupon…stal jsem asi dva metry, nekoukal jsem nějak do toho a měl jsem sluneční brýle, ale i tak když to červený světlo na mě bliklo, měl jsem pocit, že mi vypálí sítnici. Nic negativního na sobě nepozoruju, ale zajímalo by me na jakým principu to funguje, jestli jsou to LEDky.
Bylo to v ten moment dost nepříjemný.
Díky za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Určitě může. Teda v případě, že ji po Vás někdo švihne a trefí Vás do oka. *smich*

Ale určitě Vám to nic neudělá na dva metry. Uvažujre - má snad pokladní v Lidlu svářečské brýle? A ta u toho sedí i celý den.

ml1
hodnocení

1x

Těch principů je několik. Ale v zásadě buď je to normální světlo (dřív skoro výhradně červené ledky, dneska i jiné barvy), nebo laser.

Laserové čtečky měly tu výhodu, že fungovaly i dost na dálku, proto je měly v obchodech i když byly dražší. Ty obyčejné četly tak do centimetru.

Jinak čtení je buď bodové (to je u těch lejzrových, kde lejzr běhá sem a tam nebo kolem dokola, prostě skenuje a obraz skládá) nebo liniové (CCD na jeden řádek). No a na dvourozměrné kódy je potom i normální CCD jako ve foťáku. Nasnímaný obraz (nebo řádek) se potom zpracuje tak, že se najde co je černá a co bílá, kde kód začíná a co je to za kód a podle symbologie kódu se tomu přidělí význam.

Ale jinak bych se tolik nebál, výkon toho lejzru bude asi jako v lejzrovém ukazovátku, takže sice nic zdravého pro oči, ale díru do sítnice to tak rychle neudělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]