Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
obyč psaní ekonomická varianta u ČP vyjde na 27 Kč. Nicméně, chápu dobře že ještě musím na poště zakoupit poštovní obálku - což je několik kaček, záleží na formátu, např B5 format = 5 Kč). Takže dohromady 32 Kč. Ale pak ještě poštovní známka, což je prý 23 Kč. Takže dohromady zaplatím 55 Kč.
Počítám správně? Nebo ta známka netřeba?
Děkuji
V současné době se za běžný dopis v ČR platí 27 Kč. Buď na obálku nalepíte známku s touto hodnotou (případně známku "B") a můžete ho vhodit do poštovní schránky (kupodivu stále ještě existují), nebo dopis se známkou předáte u přepážky na poště, případně dopis předáte u přepážky bez známky a zaplatíte přímo tam.
Samozřejmě, že dopis bez obálky (až na výjimky) poslat nelze a pokud obálku nemáte, musíte jí koupit. Stejně jako musíte koupit dopisní papír. Ale to nemá s poštovným nic společného (to ale bylo odjakživa).
Jéje, takže musím platit:
- dopisní papír
- dopisní obálku
- známku
- samotnou přepravu
Je to tak?
Děkuji za odpověď
PS: jeli tomu opravdu tak, tak to radsi si udelam snad výlet k příjemci
@matiseli: Neni to tak. V cene znamky je zahrnuta i cena prepravy. Tedy vylepena znamka je jakymsi dokladem o zaplaceni prepravy.
P.S.: Nezapomente jeste na cenu naplne do propisky ci amortizaci tuzky.
Čas je taky drahý.Takže čas psaní dopisu,čas cesty na poštu ( nebo ke schránce),čas čekání než se dostane k přepážce a vše vyřídí... Ještě bych k tomu započítal osezenou prdel,unavený oči a mozek...
To je zase dotaz .Hurá bude konec prázdnin.
poštovní schránky (kupodivu stále ještě existují)
ano několik jich ještě zbývá. Ale i ty se ruší. Je tomu asi týden, co jsem si na dvou místech všimnul zmizelé poštovní schránky. Jedním je autobusová zastávka v jedné vesnici (asi vídá zásilku jednou za uherský rok, ale je široko daleko jediná) a druhým schránka poblíž rušné křižovatky a dvou obchodních center v jednom malém městečku (což nechápu, tam je přecejenom větší provoz než na vesnici se 35 obyvateli). V jednom případě zbyl akorát obdélník se starou omítkou, ve druhém případě betonový sokl, svědkové toho, že mě paměť neklame, že v těch místech stávala nebo visívala poštovní schránka.
Ono hledat poštovní schránku je docela dobrodružství, obzvlášť v cizině (hned po dobrodružství se sháněním poštovních známek, pohledy až takový problém nebývají). Třeba na nádraží Milano Rogoredo se nepodařilo sehnat ani pohled (známky jsem měl), takže jsem to nemusel řešit; no ale kdybych ho sehnal, asi bych ho neměl kam hodit. (Většinou pohled nebývá problém, to má každá prodejna suvenýrů, ne ale v Miláně.) Předtím byla Wien hbf, tam je pošta hned vedle nádraží, ale mimo pracovní dobu je do samoobslužné zóny včetně poštovní schránky vstup na kreditku asi jako u nás k některým bankomatům (kartu jsem naštěstí s sebou měl a známku se předtím povedlo koupit doslova v poslední minutě provozní doby). Tam jsem zároveň vytvořil rekord v doručování, protože jsem pohled odeslal v šest večer jednoho dne a na druhý den ráno jej v zapadlé vísce dostal adresát (to je skoro neskutečné). A ještě byla po cestě zpět Bologna Centrale (to místo milána, prostě jsme zpátky jeli jinak než tam) tam jsem taky hledal schránku všude možně, vyjdu před nádraží a co nevidím, schránka je hned u nejhlavnějšího vchodu, na mapě jsem ji ale zakreslenou neměl, mířil jsem k jiným, co jsem v mapě měl, proto mě to překvapilo.
Zdravím, máte to celé blbě...
Platí ta cena 27 Kč. Tu buď uhradíte hotově či platební kartou na pobočce, nebo si koupíte známky v dané hodnotě a ty nalepíte na dopis. Můžete ušetřit tak, že se doma podíváte, zda nemáte nějaké nepoužité poštovní známky - třeba po koruně, dvou a podobně a ty nalepte. Zbytek do dané hodnoty - třeba 20 Kč si dokoupíte na poště.
Nevím, co chcete posílat, ale papír si vezmete normálně doma z tiskárny, tu asi máte, ten kupovat nemusíte.
Obálku určitě taky kupovat nemusíte. Už si nepamatuju, kdy jsem já kupoval obálky. Podle toho, co chcete poslat, jestli nějaký list, tak vložíte normálně do kartonu. Karton určitě máte nějaký doma, rozděláte nějakou krabici. Nebo u kontejnerů na papír je toho hromada, stačí si něco najít. Pak to jen slepíte izolepou, tu asi máte taky doma. V nouzi vezmete použitou obálku, ve které Vám něco přišlo, adresy přelepíte papírem daného formátu a použijete tu. Náklady minmálně, v případě kartonu nula, snad jen za tu izolepu.
Pokud máte zákaznickou kartu pošty, předložíte na poště při placení. Je tam sleva si jedna koruna nebo dvě na jednu zásilku. Pak vložíte do schránky, a nebo zajdete normálně na přepážku a tam předáte pracovnici pošty. Necháte si to orazítkovat.
Jen je třeba tam ohlídat rozměry, výška pro obyčejný dopis je 2 cm a hmotnost bývala do 2 kg. - ale tam se pak liší cena, klasický dopis je 50g.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.